Otvorena izložba „Lica naših oslobodilaca iz Velikog rata” Tanjug

Objavljeno: 01.11.2020. 13:23 Izmenjeno: 01.11.2020. 13:23

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je na Trgu republike izložbu pod nazivom „Lica naših oslobodilaca iz Velikog rata”

On je podsetio da je Grad Beograd ustanovio manifestaciju sećanja na oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu – „Dani slobode”. Mladenović je dodao i da je 1. novembar, nažalost, dugo vremena bio potisnut, iako ne zaboravljen.

– Manifestacija „Dani slobode” ponovo je ustanovila 1. novembar kao jedan od ključnih datuma u istoriji Beograda, a istovremeno sve ono što je vezano za Prvi svetski rat vraćeno je u istorijske čitanke, na časove istorije i u javnost. Sećanje na veliko stradanje i veliku pobedu naše vojske i naroda putokaz je mladim generacijama. Potomci imaju obavezu da ne zaborave – naveo je Mladenović.

U prilog tome je i ova izložba, dodao je on.

– Sloboda, nezavisnost i samostalnost naše države imali su cenu, koja je plaćena brojnim životima, zbog čega je važno da sećanje traje – rekao je Mladenović.

On se osvrnuo na današnjicu, kada se borimo sa jednom drugom opasnošću, ukazujući na značaj jedinstva i brige za druge.

Umetnički direktor manifestacije „Dani slobode” Aleksandar Gatalica precizirao je da je Grad Beograd izložbu organizovao u saradnji sa organizatorima projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetkog rata”. Na ovoj postavci predstavljeno je više od trideset portreta običnih ljudi, seljaka, varošana, učenika, generala, vojnika, profesora – učesnika Prvog svetskog rata, koji su ostali nepoznati ili su manje poznati i do skoro su se čuvali samo u porodičnim arhivama. Predstavljanje javnosti tih ljudi, koji su učestvovali u borbama i oslobodili naš grad 1918. godine, bio je i cilj izložbe, naveo je on.

Fotografije su sačuvale porodice, pokazujući na taj način snagu tradicije. Sve ove ljude vezuje herojizam u užasima rata čega su bili svedoci, ali i to da su uprkos tome nakon rata postali roditelji, očevi, dede, pradede, odnosno da su našli snage da nastave život, rekao je Gatalica.

Izložba na Trgu republike traje do 8. novembra. Pored članova porodica heroja predstavljenih na fotografijama, događaju je prisustvovao i direktor Dadova Vladimir Mijović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 18°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana