Otvorena izložba fotografija sa proslave oslobođenja Beograda 1944. Beoinfo

Objavljeno: 10.10.2019. 14:36 Izmenjeno: 10.10.2019. 17:32

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko otvorili su izložbu arhivskih fotografija sovjetskih ratnih dopisnika posvećenu 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetsku ratu na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

foto Beoinfo

Gradonačelnik je istakao da fotografije koje predstavljaju foto-hroniku beogradske ofanzivne operacije tokom jeseni 1944. godine svedoče o strašnom vremenu za naš narod i srećnom trenutku kada je Beograd oslobođen.

– Na fotografijama vidimo sreću i spokojstvo koje je donela borba rodoljuba i saveznika. Izložba je i svedočanstvo kako je Beograd izgledao tada posle rata i koliko je bio razrušen, ali i o prijateljstvu između ruskog i srpskog naroda – rekao je Radojičić.

On je istakao da je posebno važno da slike svedoče o borbi i žrtvi koju su Rusi dali za naš narod i našu slobodu.

– To prijateljstvo traje i danas i radujemo se dolasku premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji će biti u Beograda kada se budu obeležavali Dani oslobođenja Beograda od fašizma – naveo je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da je nedavno boravio u Moskvi gde je video napredak i razvitak ovog grada, navodeći da se tamo upoznao sa dobrim primerima prakse koji bi mogli da budu primenjeni i u Beogradu.

– Imao sam čast da se sastanem sa gradonačelnikom Moskve, sa kojim sam razgovarao o tome kako ruska prestonica može da pomogne našem gradu da se razvija i izgleda sve lepše – kazao je gradonačelnik.

Ambasador Bocan-Harčenko je naglasio da ima veliku čast da danas sa gradonačelnikom otvori izložbu fotografije koje su načinjene na sam dan oslobođenja Beograda.

– Ove fotografije pokazuju mnogo bolje veličinu tog trenutka nego što bi to opisale reči. Gradonačelnik je lepo zapazio da one prikazuju sreću i osećaj dobrodošlice na licima Beograđana i vidi se jasno oslobodilačka misija Crvene armije – poručio je ambasador i podsetio da su ruski i srpski vojnici bili braća ne samo na beogradskom ratištu već i u drugim delovima gde su se vodile borbe protiv fašizma.

Bocan-Harčenko je istakao da se sada, takođe, moraju voditi teške političke borbe koje će biti naš ubedljiv odgovor na pokušaje falsifikacije i revizije istorije.

– Zahvaljujem rukovodstvu Srbije i Beograda zbog pamćenja i održavanja učinka ruskog naroda. To je veoma važno za budućnost i održavanje pravičnog međunarodnog reda i prava – istakao je ambasador Rusije u Srbiji.

U sklopu izložbe predstavljena je foto-hronika beogradske ofanzivne operacije tokom septembra  i oktobra 1944. godine, koja je postala važna etapa na putu prema danu velike pobede nad fašizmom, 9. maju 1945. godine.

Među autorima snimaka su legendarni sovjetski ratni dopisnici Jevgenij Haldej, Olga Lander, Anatolij Jergov, Fjodor Levšin i Pavel Luknicki.
Organizatori izložbe su Ambasada Rusije u Srbiji i JP „Beogradska tvrđava”.

Grad Beograd će ove godine obeležiti 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 101 godinu od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu manifestacijom „Dani slobode”. Skupština grada, pored centralnih ceremonija, organizuje niz aktivnosti i bogat program kojim će se odati zahvalnost saveznicima i rodoljubima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana