Otvorena izložba Čedomira Vasića

Objavljeno: 28.03.2016. 21:27 Izmenjeno: 28.03.2016. 21:27

Izložba „I pre i posle i sada“ Čedomira Vasića otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije.

Zainteresovan u svom radu za istoriju i istoriju umetnosti, Vasić izloženim ostvarenjima pokreće dijalog sa publikom i otvara prostor za jedno drugačije sagledavanje tokova naše i opšte istorije.

Zamišljajući ovu izložbu kao jedno moguće čitanje lične i profesionalne istorije, Vasić preispituje i vlastiti umetnički status i identitet.

Sučeljavajući lično i profesionalno, privatno i javno lice, prikazuje deo svoje umetničke aktivnosti posvećene pokretnim slikama od sedamdesetih godina 20. veka do danas.

Na izložbi u Istorijskom muzeju Vasić se prvi put bavi sobom kao pojedincem i umetnikom i u ulozi je istraživača sopstvene istorije.

Pored pokretnih slika koje se emituju na izloženim ekranima, postavka obuhvata i tri vitrine sa Vasićevim ličnim i porodičnim predmetima.

U jednoj vitrini su dečije sandale i Vasićeva slika iz 1949. na kojoj nosi te sandale, u drugoj vitrini su uređaji kojima je vršio snimanja, a u trećoj odela članova umetnikove porodice kao „meterijalni dokazi istorije jedne porodice“.

Na podu se nalaze novine iz Vasićeve lične arhive sa uokvirenim člancima posvećenim umetniku.

Izložbom „I pre i posle i sada“ Vasić se otvoreno poigrava sa mehanizmima institucionalnog javnog sećanja, dovodeći u vezu svoju ličnu i umetničku istoriju i njenu moguću interpretaciju sa pojmom, simbolikom i kulturološkim značenjem muzeja.

Pored autora, u pripremi izložbe učestvovale su koordinatorka izložbe viša kustoskinja mr Katarina Mitrović i kustoskinja Izabela Martinov Tomović, koja je osmislila dizajn postavke.

Izložba u Istorijskom muzeju biće otvorena do 10. maja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Sunčano

Max: 33°C
Min: 20°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana