Otvorena indonežanska fabrika nudli u Inđiji

Objavljeno: 02.09.2016. 12:48 Izmenjeno: 02.09.2016. 12:48

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik indonežanske kompanije „Indofud“ Anton Salim otvorili su danas u Inđiji fabriku indonežanskih nudli „INDOMIJE“.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Indonezije u Srbiji Hari Ričard DŽejms Kandu i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Nikolić je rekao da je otvaranje te fabrike važno ne samo za opštinu Inđija, već za čitavu Srbiju jer predstavlja razvojnu šansu naše privrede. Prema njegovim rečima, ta investicija je od velikog značaja za one koji će u toj fabrici naći zaposlenje, ali i za brojne poljoprivrednike i ostale kooperante koji će po otvaranju fabrike sarađivati sa kompanijom „Indofud“. Nikolić je istakao da će u novootvorenoj fabrici u prvoj fazi biti zaposleno preko 100 radnika, te da je plan da kada investicija bude zaokružena broj zaposlenih bude 500, a sirovine koje će se koristiti za proizvodnju nudli biće u najvećoj meri domaće, pa se procenjuje da će srpski udeo u proizvodima te fabrike dostizati i 90 procenata.  „Prvi važni efekti za srpsku privredu već su vidljivi, jer je u procesu pripreme izgradnje ovog postrojenja angažovan veliki broj lokalnih firmi, od dobavljača sirovina i tehničkog materijala, do brojnih izvođača građevinskih i montažnih radva. Tako je i u procesu izgradnje ove fabrike obezbeđen posao za domaće radnike“, rekao je predsednik Srbije. Nikolić je dodao da se značaj ove investicije za srpsku privredu ogleda i u tome što roba koja bude proizvedena u toj fabrici neće biti namenjena samo domaćem tržištu, već će se izvoziti u sve zemlje regiona. Najvažniji efekat je, ocenio je Nikolić, poruka da je Srbija sposobna da igra i pobedi u najvažnijim utakmicama na globalnom tržištu i naglasio da je dokaz za to što su kapitalom investitora iz Indonezije kupljene mašine u Japanu, na kojima će „vredan i stručan srpski radnik prerađivati najkvalitetnije srpske sirovine u proizvod koji će se izvoziti u Ameriku, Evropsku uniju i širom sveta“. „Na tim prozvodima će uz ime ‘Infud’ pisati ‘proizvedeno u Srbiji’, a sve to samo potvrđuje činjenicu da je naša zemlja pravo mesto za investiranje. Neka to ujedno bude jasna poruka i poziv svim zainteresovanuim investitorima širom sveta – Srbija je značajan i ozbiljan partner“, poručio je Nikolić.

Mirović je naglasio da je veoma srećan što je kompanija Indofud izabrala Srbiju i Vojvodinu za svoju investiciju, jer, kako je naglasio, Srbija zaista jeste najbolje mesto za ulaganje u ovom delu Evrope. Mirović je kazao da pomenuta investicija predstavlja i poziv i drugim kompanijama da nastave sa investicijama u Vojvodini. „Bićemo uspešni samo ako budemo došli do tog nivoa da sve opštine u Vojvodini imaju bar jednog ovako velikog investitora“, rekao je Mirović. On je kazao da republička i pokrajinska vlada imaju novi pristup poslovnoj politici koji će učiniti da Srbija i Vojvodina budu prepoznatljivi u celom svetu. Mirović je naglasio da je značajno da je fabrika koja je danas otvorena iz svere prerađivačke industrije jer, kako je rekao, prerađivačka industrija je glavni zamajac za otvaranje novih radnih mesta. „Pokrajinska administracija je spremna da svim investitorima koji otvaraju nova radna mesta stavi na raspolaganje sve svoje potencijale“, rekao je Mirović.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak je, zahvaljujući se predstavnicima indonežanske kompanije na tome što je odlučila da investira baš u opštinu Inđija, rekao da se nada da će zaživeti ideja o otvaranju indonežanske radne zone i Inđiji. Na ceremoniji otvaranja govorili su u ime indonežanskog investitora govorili su i predsednik kompanije Indofud Anton Salim i ambasador Indonezije Hari Ričard Džejms Kandu. Kompanija „Indofud“ je najveći proizvođač nudli na svetu, a u izgradnju fabrike u Inđiji investirala je 11 miliona evra i to je prva investicija Indonezije u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana