Otvorena digitalna kabina LIR u Narodnoj biblioteci Studio B, Tanjug

Objavljeno: 26.04.2016. 17:25 Izmenjeno: 26.04.2016. 19:09

Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije ponudio je ljubiteljima knjige iskustvo u digitalnoj kabini LIR koja će tokom mesec dana biti dostupna posetiocima u Atrijumu nacionalne biblioteke.

Zahvaljući digitalnoj kabini LIR (Livre in room) Francuskog instituta u Srbiji, koja je otvorena danas u Narodnoj biblioteci Srbije, čitaoci će moći da uživaju u knjizi na drugačiji način – uz virtuelnog glumca koji uz muziku i sliku čita delo izabranog autora.

Digitalna kabina LIR će tokom mesec dana biti smeštena u Atrijumu nacionalne biblioteke, a kako je receno na otvaranju, na taj način će Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije ponuditi ljubiteljima knjige, kao i znatiželjnima, čarobno iskustvo.

Kako je navedeno, kada se zatvore vrata realne i uđe se u virtualnu stvarnost kabine posetilac bira knjigu i prevuče bar kod na određeno mesto. U tom trenutku knjiga se pretvara u audio – vizuelnog čitača koji otpočinje čitanje knjige.

Pred očima čitača, u ušuškanom prostoru kabine, knjiga se pretvara u virtuelnog glumca koji uz muziku i sliku čita delo izabranog autora.

Direktor Francuskog kulturnog centra Žan-Batist Kizen istakao je da “nismo tu da se divimo spoljnoj formi“, jer je to kabina za prošireni ugođaj čitanja.

“Pre nekoliko meseci kada smo razgovarali o ovoj kabini odmah smo rekli da ona mora da dođe u Beograd, jer smo želili da se ljudi, koji budu ulazli u nju, na neki način prepuste pravoj avanturi i osete novi pristup čitanju. Tu smo da se začudmo i uživamo u tom načinu čitanja knjige“, rekao je Kizen.

Zamenica upravnika Narodne biblioteke Tamara Butigan rekla je da je javnu instalaciju osmislio francuski umetnik Žoris Matje u produkciji pozorišta Nove generacije iz Liona.

“To je svakako inspiracija, inovacija, provokacija, jedno novo iskustvo proširene realnosti, proširenog čitanja“, ocenila je Butigan dodajući da se sa nestrpljenjem očekuje izbor knjiga na srpskom.

Svaki barkod na knjizi povezan je sa čitanjem izvoda uz sliku, glas i muzičku pratnju u trajanju od četiri do šest minuta.

Format ove instalacije je kratak i zabavan, ali i interaktivan, pa u Francuskom institutu se nadaju da će LIR dopreti do publike, posebno mladih generacija koje se možda ne okreću spontano književnosti.

Knjige u kabini LIR odabralo je četiri autora, Antoan Volodin, Fransoa Bon, Loris Miraj i Lanselo Amlen, koje je kompanija „Haut et Court“ pozvala kako bi napravili svoju idealnu biblioteku od tridesetak dela.

Matje i njegov tim će raditi nekoliko dana u Beogradu sa Žan-Batistom De Marinjijem iz pozorišta Le Studio kako bi snimili na francuskom i srpskom nove izvode knjiga koji će zatim obogatiti kabinu koja će nastaviti svoje putovanje.

Književnica iz Srbije Ivana Hadži-Popović prihvatila je da učestvuje u ovoj avanturi i odabraće nekoliko dela koja ona smatra da čine njenu idealnu biblioteku.

Kabina će biti otvorena do 20. maja – od ponedeljka do petka od 10 do 14 sati i od 15 do 19 časova i subotom od 11 do 15 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana