U Srbiji održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori Studio B, Tanjug

Objavljeno: 21.06.2020. 07:04 Izmenjeno: 21.06.2020. 23:04

U 20 sati zatvorena birališta. Izbori u Srbiji protekli bez incidenata i bez većih nepravilnosti.

Širom Srbije večeras u 20 sati zatvorena su birališta na redovnim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Pravo glasa danas od 7 do 20 sati moglo je da iskoristi 6.584.376 birača, na 8.385 biračkih mesta, opredeljujući se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Izborni dan protekao je bez incidenata, uz manje nepravilnosti.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se iz izbornih štabova i lista već oko 21 sata, a RIK će sa prvim rezultatima izaći u 22 sata.

Pored 250 poslanika republičkog parlamenta, građani su danas birali i Skupštine AP ojvodine i odbornike lokalnih samouprava.

Izbori su održani uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, pa su birači na izborna mesta morali da dođu sa maskama, uz držanje razmaka od najmanje jedan metar, dok su članovi izborne komisije nosiili zaštitnu opremu.

Pravo glasa ima 6.584.376 birača, koji mogu da glasaju na 8.385 biračkih mesta i opredeljivati se između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.

Izbori se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Prva na glasačkom listiću je lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, pod rednim brojem dva je „Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma“, a zatim slede, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Savez vojvodanskih Mađara – Ištvan Pastor“, „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“.

Za njima će pred biračima biti liste „Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković“, „Ujedinjena demokratska Srbija“, „Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca“, „Metla 2020“.

Deseti na glasačkom listiću naći će se „Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija“, zatim sledi „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“, „Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Slede liste „Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović“, „Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana“, „Suverenisti“, „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, „Grupa građana: 1 od 5 miliona“, „Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka“, „Čedomir Jovanović – Koalicija za mir“, „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ i „Pokret Levijatan – Živim za Srbiju“.

Danas, na dan glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega, zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Izbori se održavaju i na Kosovu i Metohiji.

Izbore prati 3. 341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Izbori bez incidenata

Izbori u Srbiji protekli su danas bez incidenata, i bez većih nepravilnosti.

Ponegde je kašnjeno sa otvaranjem biračkih mesta, bilo je ubacivanja listića u pogrešne kutije, a prema novim informacijama CeSID-a, na biračkom mestu 40 na Voždovcu svim članovima biračkog odbora i prisutnim posmatračima su izgrebani parkirani automobili.

To je CeSID objavio na tviteru, kao i to da je pozvana policija.

Takođe, objavljeno je i da su na biračkom mestu u Kuli glasački listići sa pozivima koje su birači donosili stavljeni u kesu i predati nepoznatim licima ispred biračkog mesta.

Na biračkom mestu 11 u Pančevu predsednik biračkog odbora je pozvao policiju, jer je došlo do sukoba među članovima vezano za način rada.

Ranije danas u CeSID-u je rečeno da dosadašnji primeri nepravilnosti ne odstupaju previše u odnosu na nepravilnosti uočene na ranijim izborima.

Predstavnici Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) prijavili su danas Policijskoj upravi u Zrenjaninu da su ispred biračkog mesta broj 48 u tom gradu uočeni automobil i tri osobe koje navodno dele „neimenovani sadržaj“ građanima nakon izlaska sa birališta.

Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta, navodi se u saopštenju MUP-a.

Šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu rekao je danas da su tokom izbornog procesa na Kosovu zabeležena dva manja incidenta, ali su uspešno rešena.

 

Izbore za parlament Srbije na KiM prati 500 pripadnika OEBS

Misija OEBS-a u Prištini saopštila je da će danas angažovati 500 osoba, koje će biti uključene u proces izbora za parlament Srbije, na 90 izbornih mesta na Kosovu.

To je za Kosovo onlajn potvrdio šef informativne službe te misije Džef Bejli, koji je naveo i da će se, zbog pandemije izazvane korona virusom, preduzeti sve mere u cilju zaštite osoblja koje će biti uključeno u izborni proces.

Kako je naveo Bejli, svi će biti snabdeveni zaštitnim maskama, dezinfekcionim sredstvima, maskama za lice, uz poštovanje fizičke distance kako bi se prerdupredilo širenje virusa kovid-19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana