Otvoren Sajam naoružanja „Partner 2021“, Vučić predstavio vozilo Lazanski Studio B

Objavljeno: 12.10.2021. 10:20 Izmenjeno: 13.10.2021. 10:47

Srbija će nastaviti da jača svoju vojsku i razvija odbrambenu industriju, rekao predsednik Vučić na otvaranju 10. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme Partner 2021. na Beogradskom sajmu.

foto Tanjug

Jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2021 svečano je otvoren na Beogradskom sajmu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.

Predsednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio novo borbeno multifunkcionalno vozilo „Lazanski“ koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.

„Lazanski odlično izgleda, dobro i drugačije“, rekao je Vučić.

Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog, dok je njegova supruga Tamara Lazanski rekla da je to potpis iz njegovog starog pasoša.

Vučić je rekao da je Lazanski svime što je učinio za našu zemlju zaslužio da ovo vojno vozilo bude nazvano po njemu, a i mnogo više, a supruga Lazanskog je dodala da bi Miroslav bio veoma srećan, kao i da je on sugerisao da se napravi top kalibra 57 mm.

Borbeno vozilo „Lazanski“ je modifikovana verzija „Lazara 3“, a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara, a proizveo ga je „Yugoimport SDPR“.

Kako je rečeno, ovo će biti biti najjače do sada napravljeno vojno vozilo u Srbiji, a glavna razlika između „Lazara 3“ i „Lazanskog“ je top koji je višenamenski i koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

Cena ovog vozila kreće se od dva do dva i pom miliona u zavisnosti od opreme, rečeno je tokom obilaska i istaknuto da ima najboloji odnos efikasnosti od 80 metaka za 80 sekundi.

Vučić je na sajmu upoznao i glavnog konstruktora tri vozila „Lazara“, „Lazanskog“ i „Miloša“ i odao mu priznanje što zahvaljujući njemu sada ide brže razvoj ovog naoružanja.

„U svetu interesa nema milostinje za slabe već postoji poštovanje za one koji su snažni i zato je važno da razvijamo našu odbramenu industriju, da bismo upravo mogli da čuvamo mir i stabilnost, da ne bismo mogli da budemo ponižavani i ugrožavani“, naglasio je Vučić.

Podsetio je da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup nesvrstanih zemalja i dodao da je otvaranju sajma naoružanja prisustvuju ministri odbrane i drugi predstavnici mnogih zemalja, kao i da ćemo se postarati da ako žele da kupe naše naoružanje dobiju ga po razumnim i pristojnim cenama.

U svakom slučaju dobiće dobar i pouzdan proizvod, dodao je predsednik Srbije.

Čestitao je Beogradskom sajmu i Jugoimportu, kao i Ministarstvu odbrane na organizaciji ovog sajma i izvanredne promocije našeg znanja, pameti i naše odbrambene industrije.

„Srbija danas promoviše multilateralizam, verujem da su naši diplomatski napori prepoznati u celom svetu u pokušaju da promovišemo mir i stabilnost. Mi smo danas i juče domaćini čak 117 delegacija iz celog sveta, dok istovremeno organizujemo najzačajniji sajama naoružanja u ovom delu Evrope“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, istorija nas je neretko učila lekcije koje nismo dugo pamtili, ali da ih danas prepoznajemo nešto bolje i više nego ranije.

„Govoreći o istorijskoj ulozi našeg naroda i sam Nehru je rekao da je iz našeg iskustva mnogo toga naučio. A naš osnovni cilj je ključna politika mora da bude mir i stabilnost, a jedna narodna mudrost kaže – Nema puta ka miru – mir je put“, naveo je Vučić.

Ovde postoje proizvodi fabrika koje su stare više od 165 godina, napomenuo je Vučić.

Predsednik je istakao da je na ovom sajmu do sada u prikazano najviše noviteta.

„Uspeli smo da prethodnih godina vojsku i vojnu industriju stavimo na pijedestal narodnog poverenja. Ovde predstavljeni istraživački, opitni i remonti kapaciteti Ministarstva odbrane i naše odbrambene industrije, kao i najviši dometi Jugoimporta i naših institucija čiji je zadatak otpremanje i osposobljavanje vojske“.

Kaže da se teško suprostaviti velikim silama u promociji vojne opreme i naoružanje, ali da je važno da gradimo svoj put i izabreme one oblasti gde možemo da se takmičimo sa najboljima.

Uveren je da možemo posvećenošću i veliki radom možemo da sačuvamo mesto na tržištu već i da pronađemo nove partnere.

Cene našeg proizvoda mora da bude konkurentnija i bolja od onih koje imaju veliki sistema, poručio je Vučić.

Naglasio je da smo puno napredovali i da imamo puno novih fabrka i proizvoda, kao što je Lazar 3 koji je opremljen topom, kao i da imamo i vozilo mali i veliki Miloš…

Vučić je kazao da smo prošli kroz najteži period kada je reč o vojsci i da je uveren da ćemo izaći još jači i da ćemo dogodine imati još više novinteta na sajmu.

Ukazao je i na značaj saradnje u namenskoj industriji države i privatnih firmi.

Država i privatni sektor moraju zajedno da rade i u ovoj oblasti, poručio je Vučić.

Otvaranju sajma Panter 2021 prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i predstavnici više stranih delegacija.

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, iz  Austrije, Kine, Danske, Kanade, Francuake, Nemačke, Italije.

Ovogodišnji sajam je i pogledu izloženih noviteta višetruko premašio sajam održan pre dve godine.

Na sajmu je predstavljeno više od 70 sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja Vojnotehničkog instituta, koje radi samostalno ili zajedno sa Odbrambenom industrijom Srbije.

Do 14.oktobra u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru biće izloženo artiljerijsko-raketni sistemi, sistemi PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplovi, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopni sistemi, telekomunikacioni sistemi za upravljanje vatrom, terenska vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa.

Kako je ranije najavljeno Jugoimport SDPR izlaže oko 40 sistema iz sopstvenog razvojnog programa, a preduzeća iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, osim naoružanja koja razvijaju sa Vojnotehničkim institutom, prikazaće i svoje razvojne projekte.

To preduzeće ranije je najavilo da će na sajmu Partner biti prikazani proizvodi iz razvoja i proizvodnje zavisnih Jugoimportovih preduzeća, kao što su „Borbeni složeni sistemi“ iz Velike Plane, sa pogonom i u Kuršumliji, fabrika „Belom“ u Uzićima, koja proizvodi malu municiju, pančlčevačka „Utva“, kao i „Kovački centar“ i nova „Kapislana“ u Valjevu.

Vučić: Slobodna smo zemlja, nabavljamo koliko nam treba

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja, koja sama donosi svoje odluke, pa i one od koga će i koje naoružanje da kupuje, kako bi sebe zaštitila, jer ne želi da zavisi ni od koga.

Na pitanje novinara kako gleda na kritike EU i SAD na to što Srbija nabavlja oružje iz Kine i Rusije, Vučić je odgovorio da je Srbija nezavisna zemlja, koja nabalja koliko misli da je potrebno, kako bi odvratila svakog od potencijalne agresije na sebe, što je, kaže, ponašanje suverene zemlje.

“Ako mislite da treba SAD i EU da odlučuju koliko ćemo oružja da imamo, ajde da ukinemo državu… Da jedini medij bude N1, političari gaulajteri da upravljaju za njihov račun. Šta će nam država, ako će neko drugi da odlucuje koliko nam treba oružja, energenata, vode”, rekao je Vučić.

Dodao je da danas Srbija ne bi imala gasovod, da je slušao druge, a ne svoje građane.

“A, onda biste rekli da sam ja kriv što su hladne sobe.. A, imaćete tople sobe, jer sam slušao svoj narod. Moja politika je da ne slušamo druge, i to je simbol političke nezavisnosti”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je Srbija na EU putu, ali da hoće da sarađuje sa svima, samostalno odlučuje, ne pod pritiskom bilo koga, i time se, kaže, ponosi.

“Nisam ni primetio da nas neko kritikuje, ali ako je tako, mogu samo da kažem da nastave tako, jer je to jedino što mogu. Srbija će nastaviti da se ponaša kao slobodarska zemlja… Ne, nego treba da ništa ne kupimo, da nas gaze, kao ranije, pa da se sakrijem ispod stola, da “vezujem pertle“ 17.marta, ili da pobegnem u Rumuniju kada proglase nezavisnost nekog drugog dela Srbije…”, rekao je Vučić.

Dodao je da bi, svakako, bilo lakše da ne trošimo veliki novac na domaću namensku industriju, već da kupimo oružje, ali da tada držva nema slobodu i nezavisnost i ne može da se računa na ono što sami možemo da napravimo.

One Response to “Otvoren Sajam naoružanja „Partner 2021“, Vučić predstavio vozilo Lazanski”

  1. Dragan каже:

    Sajam knjiga nije odložila država nego izdavači. Ne mogu da sudim da li su u pravu jedni ili drugi, ova informacija je samo da se ne bi zbunjivala javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana