Otvoren sajam „Agro Belgrade 2020” Beoinfo

Objavljeno: 30.01.2020. 14:20 Izmenjeno: 30.01.2020. 14:20

Više od 500 učesnika na prvom Međunarodnom sajmu voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva.
 

Prvi Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva „Agro Belgrade 2020” na kome se predstavlja više od 500 učesnika, otvoren je na Beogradskom sajmu i trajaće do 1. februara.

Sekretar za privredu Milinko Veličković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović su nakon otvaranja obišli sajam i posetili štand Grada Beograda.

Milinko Veličković je rekao da Grad Beograd vodi računa o promociji poljoprivrede, a da je upravo ovaj sajam specifičan i celovit vid promocije ove oblasti.

– Proteklih godina Grad je maksimalno ulagao sredstva u razvoj poljoprivrede. U 2013. godini, iz budžeta Grada Beograda je izdvojeno 20 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi, dok je 2019. za iste namene opredeljeno 200 miliona dinara. Ove godine izdvojeno je 240 miliona dinara u te svrhe, što je 12 puta više za samo sedam godina. To pokazuje da Beograd vodi računa o poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima. Tako je ova oblast stavljena na visoko mesto na ukupnoj lestvici razvoja privrede celog grada – istakao je Veličković.

On je najavio da će u naredne tri sedmice biti raspisana četiri javna poziva iz oblasti voćarstva i povrtarstva, stočarstva, pčelarstva i poljoprivredne mehanizacije.

– Ove godine subevencionisaćemo kupovinu traktora snage motora do 60 kilovata. Subvencije Grada Beograda su 80 odsto, sa uračunatim PDV-om, a to znači da poljoprivrednik učestvuje sa 20 procenata. Svake godine vršimo ankete, obilazimo poljoprivredne proizvođače i osluškujemo šta im je potrebno, te u narednoj godini to implementiramo u plan subvencija – naglasio je Veličković.

Ministar Nedimović je otvarajući sajam rekao je da Beograd, posle Vojvodine, ima najviše slobodnog i neiskorišćenog poljoprivrednog zemljišta, kao i veoma dobre primere i ozbiljne poljoprivrednike.

– Ovakvim manifestacijama rušimo tabue i polako ulazimo pod kožu svima onima koji bi sutra želeli da se bave poljoprivredom. U poljoprivredi nas očekuju velike stvari koje na sistemski način trebaju da promene odnos prema poljoprivrednoj proizvodnji koja ne odbacuje najveći deo vrednosti od sebe. To su nesumnjivo vinogradarstvo, povrtarstvo i voćarstvo. Kada se tome doda i stočarstvo, onda je zaokurežen čitav sistem – kazao je Nedimović.

Oraganizator i idejni tvorac sajma „Agro Belgrade 2020” Vladimir Živanović je rekao da je u pitanju poseban događaj koji treba da prikaže pun potencijal naše zemlje, da postane regionalni lider u proizvodnji i preradi najkvalitetnije hrane sa ovih prostora.

„Agro Belgrade” je kombinacija izložbenog sajma i konferencije na kome učestvuju proizvođači i otkupljivači voća i povrća, zadrugari, proizvođači opreme i mehanizacije, predstavnici semenskih kuća i rasadnika, kao i stručnjaci iz oblasti zaštite i prehrane bilja za poljoprivrednu proizvodnju.

Glavni partneri sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarjat za privredu Grada Beograda i USAID-ov projekat za konkurentnu privredu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana