OTVOREN REGIONALNI EXPO 2022 ZA ŽENE U PREDUZETNIŠTVU

Objavljeno: 07.10.2022. 16:06 Izmenjeno: 07.10.2022. 16:06

Nadovezujući se na uspeh EXPO 2021 Evrope i Centralne Azije, UN Women pokreće drugu fazu svoje serije EXPO ženskog preduzetništva

Uz učešće više od stopedeset žena preuzetnica iz regiona, otvoren je EXPO 2022, događaj posvećen inovacijama, potencijalima i izvorima finansiranja ženskog preduzetništva, u organizaciji agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women u Srbiji, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Udruženjem poslovnih žena.

„Žensko preduzetništvo je često nevidljivo, ali je ono deo ukupne privrede i zato je veoma važno da ga podržimo. Žene su veoma važne za privredni razvoj i oporavak posle kriza. U duhu ovog EXPO-a mi pozivamo sve partnere da razgovaraju sa preduzetnicama zato što su one te koje najbolje znaju šta im je potrebno da uspešno posluju i da ostvare svoje snove. Uveravam vas da ukoliko su one uspešne i rastu i razvijaju se, svi ćemo mi rasti i razvijati se“, izjavila je Alia El-Jasir, regionalna direktorka za Evropu i centralnu Aziju, UN Women.

„Ovo je veoma važna tema, ne samo za rodnu ravnopravnost, ovo je važna tema za privredni razvoj države. Vizija za sve nas je da u budućnosti više ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, nego da govorimo o preduzetništvu, jer ćemo imati jednake uslove i za muškarce i za žene kada se ovim poslom bave“, izjavila je Prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Repubilke Srbije predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije.

„Žensko preduzetništvo prepoznato je kao snažan resurs ženskog zapošljavanja, to je resurs koji treba iskoristiti na što bolji i kvalitetniji način. U Srbiji posluje oko 31% ženski preduzeća, mi ćemo intenzivno raditi kako bi se ovaj broj povećao“, izjavila je Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo, Privredna komora Srbije.

„Kriza je pokazala da su ženska preduzeća otporna i to na način da se ubrzano digitalizuju i da  kreiraju pametne strategije koje povećavaju održivost. Prema istraživanju sprovedenom krajem 2021. godine, samo jedna firma je izjavila da će zatvoriti svoje preuzeće zbog negativnih efekata krize“, izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Žene čine manje od trećine svih preduzetnika u Srbiji. Glavni izazovi sa kojima se suočavaju žene preduzetnice uključuju rodnu diskriminaciju i stereotipizaciju, preopterećenost zbog istovremene brige o porodici i poslu, poteškoće finansiranja, nepoverenje i potcenjivanje njihove stručnosti, znanja, sposobnosti i iskustava. Nejednakosti sa kojima se suočavaju žene preduzetnice mikro, malih i srednjih preduzeća značajno se povećavaju. Duboko ukorenjene rodne nejednakosti dovele su do nejednakog pristupa infrastrukturi, proizvodnim resursima i mogućnostima nabavke.

Nadovezujući se na uspeh EXPO 2021 Evrope i Centralne Azije, UN Women pokreće drugu fazu svoje serije EXPO ženskog preduzetništva. Ovaj projekat predstavlja ključni korak za prevazilaženje sistemski ukorenjenih predrasuda, omogućavajući ženama preduzetnicama da budu deo poslovne zajednice u kojoj svi pripadnici uživaju jednaka prava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana