Otvoren Paviljon Srbije – povezivanjem umova do budućnosti Tanjug

Objavljeno: 01.10.2021. 18:13 Izmenjeno: 02.10.2021. 09:27

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina, još od vinčanske kulture, i zvanično je otvoren Paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2021“.

Foto:Tanjug (AP Photo/Jon Gambrell)

Među 192 zemlje, pod sloganom “Povezujući umove, stvaramo budućnost“, Srbija se u Dubaiju predstavlja kao inovativna i kreativna zemlja.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Paviljona Srbije prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“, Tatjana Matić, te visoki zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Paviljon je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić, uz multimedijalni performans baletskog umetnika Dejana Kolarova, inspirisan drevnom vinčanskom kulturom.

Upravo je vinčanska kultura i inspirisala nastup Srbije, koja je jedina, uz Sloveniju, od zemalja bivše Jugoslavije, koja na svetskoj izložbi ima svoj paviljon.

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Paviljon je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore.

Svetska izložba „Dubai Ekspo 2020“, održava se do 31. marta 2022. godine, a Srbija će tokom šest meseci pod sloganom „Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

Vučić:Ove godine rast veći od sedam odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je otvarajući srpski paviljon na „Ekspo 2021“ u Dubaiju, da Ministarstvo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti stopom rasta većom od sedam odsto.

Vučić je, u svom izlaganju, ukazao da je Srbija i prošle, kovid godine, imala solidne ekonomske rezultate.

Ove godine, procene ukazuju da će ekonomski rezultati biti bolji nego prošle. Istakao je da je čast što Srbija može da se predstavi na najbolji način na ovoj svetskoj izložbi, i pokaže da i Srbija, kao i Ujedinjeni arapski Emirati, zeli da buduće generacije budu konkurentne prema svetu.

Pohvalio je odnose sa UAE ističući da su dve zemlej povezane partnerskim odnosom, koji se oslikava i u izgradnji fabrike vakcina u Srbiji.

Vučić je kazao da zajednički projekti doprinose razvoju Srbije i daju podsticaj našoj ekonomiji.

Bilateralni odnosi su, prema njegovim rečima, na istorijskom maksimumu.

Ukazao je da je posebno zadovoljan i što Srbija može u saradnji sa UAE da razvija projekat Beograd na vodi.

Izrazio je zadovoljstvo što se ova izložba održava upravo u Dubaiju, na 50 godišnjicu te države.

„Događaji kao ovaj su odlična mogućnost za promociju naše keonomske saradnje. Ekonomsko blagostanje je preduslov za napredak“, podvukao je on. Vučić je kazao da je Srbija postala najbrža rastuća ekonomija u našem regionu, koja ima stalno rastuće rezultate privlačenja direktnih stranih investicija i trgovinske razmene.

Srbija i Beograd moraju da budu svet

Predsednik Vučić najavio je da će Beograd na vodi za Novu godinu izgledati spektakularno.

Vučić, nakon otvaranja srpskog paviljona na „Ekspo 2020“u Dubaiju, u izjavi novinarima rekao je da će Beograd na vodi moći samo da se pored sa Dubaijeom.

„Videćete kako će da izgleda Beograd na vodi za Novu Godinu. Izgledaće spektakularno i moćiće samo da se poredi sa Dubaijem, kako će da bude osvetljen“, objasnio je on.

Poručio je da Srbija mora da bude svet i da Beograd mora da bude svet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana