Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade tanjug

Objavljeno: 26.01.2023. 12:39 Izmenjeno: 26.01.2023. 13:58

Na izložbenom prostoru od oko 30.000 kvadrata predstavlja se više od 500 izlagača iz zemlje i sveta, sa ponudom iz oblasti svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća i drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

foto tanjug

 

Na Beogradskom sajmu je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“, a otvrajući manifestaciju ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je istakla da Srbija kroz budžet i na druge načine podržava poljoprivrednike i izvoz hrane iz Srbije. Grad Beograd je suorganizator sajma, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je naveo da Beograd ima 153.000 hekrara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i 30.000 poljoprivrednih gazdinstava. „Beograd od svih lokalnih samouorava najviše izdvaja za poljoprivredu, a posebno za mlade poljoprivrednike i proizvodjače organskih proizvoda. Ove godine smo skoro za duplo povećali podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike“,rekao je on. Na otvaranju sajma govorili su i ambasadori SAD i Holandije u Srbiji Kristofer Hil i Joost Reintjes, Republike Srpske i Crne Gore , Savo Minić i Vladimit Joković. Na izložbenom prostoru od oko 30.000 kvadrata predstavlja se više od 500 izlagača iz zemlje i sveta, sa ponudom iz oblasti svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća i drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede. Osim izložbenog dela sajam će imati i konferencijski deo, a na stručnim konferencijama i sastancima stručnjaci i predstavnici institucija, kompanija, velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera razgovaraće o aktuelnim temama iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, tržišta voća i povrća, klimatskih promena i njihovog uticaja na promene u proizvodnji voća i povrća i brojne druge. Sajam Agro Belgrade 2023. se organizuje uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Grada Beogradau i NALED-a, a zemlja partner sajma je Holandija. Sajam se održava u halama 1, 1A i 2 i trajaće do subote.

Beograd je  regionalni centar i mesto okupljanja svih onih koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i vinogradarstvom, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju Četvrtog sajma „Agro Belgrade”, koji okuplja najznačajnije predstavnike agrarnih kompanija i poljoprivrednike iz Srbije i susednih zemalja.

On je naglasio da je značajno to što će u Beogradu strani kupci sklapati različite poslove, tako će se roba iz Srbije i regiona plasirati na celokupno svetsko tržište. Kako je rekao, na taj način podiže se i kvalitet proizvodnje, uvode se nove tehnologije, povećavaju se površine pod zasadima.

Gradonačelnik je istakao da je Grad Beograd suorganizator ovog sajma, te da na taj način pomaže najboljim poljoprivrednicima sa teritorije grada da se predstave, ostvare kontakte i upoznaju s novim tehnologijama koje se koriste u njihovoj oblasti.

– Beograd ima više od 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava. Preko Sekretarijata za poljoprivredu uložili smo velika sredstva u razvoj proizvodnje hrane s ciljem da se ona podigne na viši nivo kako bi bila snažnija, konkurentnija i savremenija. U odnosu na druge lokalne samouprave u Srbiji, Grad Beograd svake godine svojim poljoprivrednicima daje najviše bespovratnih sredstava. Prednost su do sada uvek imali mladi ljudi koji se bave poljoprivredom i organskom proizvodnjom. U odnosu na prošlu godinu, Grad Beograd je skoro duplo povećao podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike, dok je ukupni budžet za poljoprivredu ove godine povećan skoro tri puta. To je još jedan od pokazatelja koliko ovu oblast smatramo važnom za čitavo naše društvo – rekao je gradonačelnik Šapić.

On je istakao da mu je kao gradonačelniku izuzetno drago što su se zemlje regiona povezale upravo u srpskoj prestonici, s ciljem da pronađu nova tržišta. Posebno je zahvalio Holandiji kao zemlji partneru jer je u Beograd dovela kompanije sa najsavremenijim tehnologijama kako bi svoja iskustva podelile sa našim poljoprivrednim proizvođačima.

Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Jelena Tanasković, a prisutnima su se obratili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji Jost Reinćes i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Svečanosti otvaranja Četvrtog sajma „Agro Belgrade” prisustvovali su članovi Gradskog veća i predstavnici resornog sekretarijata. Nakon otvaranja sajma, gradonačelnik Šapić obišao je štand Grada Beograda – Sekretarijata za poljoprivredu.

„Agro Belgrade” održava se na Beogradskom sajmu od 26. do 28. januara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana