Gradski centar za socijalni rad dobio kol-centar Studio B,Beoinfo

Objavljeno: 28.03.2019. 13:43 Izmenjeno: 29.03.2019. 11:05

Prvi kol centar namenjen informisanju gradjana u domenu socijalne i porodične pravne zaštite, svečano je otvoren u prostorijama Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je prisustvovao otvaranju prvog kol-centra namenjenog informisanju građana u domenu socijalne i porodične pravne zaštite u prostorijama Gradskog centra za socijalni rad, podsetio je da usluge Centra za socijalni rad koristi oko 113.000 Beograđana.

– Danas je pušten u rad kol-centar, što je novi vid usluge za korisnike, koji su do sada ovu vrstu pomoći morali da potraže preko interneta ili lično. Budući da većina korisnika nema pristup internetu, jasno je da će kol-centar smanjiti gužve u Centru za socijalni rad i tim ljudima ukinuti obavezu dolaska. Otvaranje kol-centra omogućiće korisnicima da u svakom trenutku dobiju bilo koju informaciju iz domena prava koja mogu da ostvare – rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, osim kol-centra, Gradski centar za socijalni rad dobio je i unapređeni web-sajt koji je prilagođen osobama sa posebnim potrebama.

– Sajt je sada koncipiran tako da korisnici mogu da pročitaju informacije u različitim formama, u zavisnosti od svojih potreba, a mogu i da ih dobiju u audio-formatu. Na taj način, Gradski centar za socijalni rad i Grad Beograd pokazali su da izlaze u susret korisnicima, jer je naš posao da svi oni koji imaju prava koja se ostvaruju preko ove ustanove iskoriste ih na najbolji mogući način. Građani moraju da budu upoznati sa svojim pravima i, nažalost, još uvek ima sugrađana koji ne znaju da mogu da ostvare određena prava. Zahvaljujem kompaniji NIS, koja je finansirala kol-centar i novi web-sajt i pokazala da brine o zajednici u kojoj posluje – zaključio je Vesić.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je podsetio da Grad Beograd svake godine konkuriše sa određenim projektima u okviru akcije „Zajednici zajedno”, koju NIS realizuje već deset godina.

– Projekti su iz različitih oblasti – kulture, umetnosti, socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, sporta, infrastrukture. Vrednost svih realizovanih projekata za deset godina prelazi 210 miliona dinara. To pokazuje da kompanija NIS ima društvenu odgovornost prema sredini u kojoj radi, zarađuje, privređuje, zbog čega i vraća zajednici – rekao je Mladenović.

On je precizirao da su prošle godine delegirana tri projekta, a jedan od njih je ovaj koji se danas promoviše u Gradskom centru za socijalni rad. Drugi projekat je iz oblasti zdravstva (aparat za biohemijsku analizu za DZ u Sopotu), a trećim je predviđena nabavka električnih vozila za pešačku zonu u gradu, što je planirano za kraj maja. Ove godine grad će fokus imati na zdravstvu.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je beogradski centar za socijalni rad prva takva ustanova u Srbiji koja od danas ima kol-centar i sajt  prilagođen osobama sa invaliditetom.

Prema njenim rečima, u Beogradu živi oko šest odsto osoba sa inavliditetom, što je oko stotinu hiljada ljudi.

– Socijalna zaštita bi morala svima da bude dostupna. Na ovaj način olakšavamo komunikaciju i omogućavamo bolji pristup pravima koja korisnici mogu da ostvare. Nama je najvažnije da svaka osoba u Beogradu kojoj je potrebna pomoć i podrška ovog sistema, može na lak i jednostavan način da dobije informaciju, kao i kako svoje pravo može da ostvari. Pozivanjem broja, od danas oni mogu da dobiju informaciju o svim pravima i uslugama socijalne zaštite koje Grad Beograd u ovom trenutku podržava. Pored toga, oni imaju i direktnu komunikaciju sa svih 17 odeljenja Gradskog centra za socijalni rad. Na taj način, mi smo učinili da građanima Beograda sistem socijalne zaštite od danas bude još dostupniji– naglasila je ona.

Zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov rekao je da je učestvovanje u razvoju Beograda privilegija.

– Želimo da na neki način uzvratimo Beograđanima za gostoprimstvo koje osećamo na svakom koraku. Sarađujemo sa 13 opština u Srbiji, ali sa Gradom Beogradom zaista imamo poseban odnos – rekao je Smirnov.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović podsetila je da je reč o najvećoj instituciji socijalne zaštite u Srbiji i dodala kako će sada korisnici lakše da dolaze do informacija o ostvarivanju svojih prava.

–  Ovaj vid komunikacije je značajan za njih pre svega, jer u svakom trnutku mogu da znaju stanje svog predmeta, ali i za potencijalne korisnike koji mogu da se informišu o svojim pravima – istakla je Pavlovićeva.

Realizaciju i tehničku podršku projekta vrednog više od 2,5 miliona dinara podržala je kompanija NIS u okviru programa „Zajednici zajedno”, u saradnji sa Gradom Beogradom i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu.

Pozivanjem broj 2650-542, građani mogu direktno da komuniciraju sa nadležnim odeljenjem na opštini na kojoj žive, ali i da se informišu i o zakonskim regulativama, propisima, postupcima i potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje prava i usluga u oblasti socijalne zaštite.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana