Otvoren aerodrom Rosulje,Vučić:Biznis avijacija najbrže raste tanjug

Objavljeno: 26.06.2022. 11:47 Izmenjeno: 28.06.2022. 10:33

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

foto tanjug

 

Aerodrom Rosulje kod Kruševca je svečano otvoren za avio-saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca, prvi sportski aerodrom u okviru Aerodroma Srbije otvara se nakon dve godine izgradnje, za koju je Vlada Srbije izdvojila 342 miliona dinara.

Vučić je rekao da će taj aerodrom moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija.

„Biznis avijacija raste najbrže u celom svetu“, istakao je Vučić.

Direktor Aerordroma Srbije Mihajlo Zdavković je objasnio je da će avioni ATR moći da koriste aerodrom tek u drugoj fazi, kao i da su Rosulje jedan od najlepših aerodroma tog tipa koji imamo u zemlji.

Na aerodromu Rosulje, gde će biti održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.

Predsednik je prvo obišao hangar u kojem su izložene letilice, a nakon toga će prisustvovati mini aeromitingu u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera, kao i padobranci.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

„Rosulje“ su pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Aerodrom „Rosulje“ nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

:Za godinu i po i avioni ATR koristiće aerodrom Rosulje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na otvaranju aerodroma Rosulje kod Kruševca, da taj aerodrom ima najmoderniju pistu i hangare za male avione i najavio da će godinu ili godinu i po dana moći da ga koriste i veći avioni tipa ATR 72.

„Ovo je veliki početak i velika stvar. Nisam znao da je ovo tako pogodan prostor za aerodrom, izgleda prelepo, kao i pista“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je cilj da se ne koristi samo za male avione u unutrašnjem saobraćaju već i za međunarodni saobraćaj.

„Moraćemo da ga soposobimo da mogu da ga koriste i avioni iz inostranstva i avioni tipa ATR“, rekao je Vučić.

Istakao je da će korišćenu aerodroma Rosulje doprineti puno i autoput koji će tu proći, kao i brza pruga.

To će dodatno privući investitora u taj deo Srbije, kao i dalje povećanje plata i penzija u Srbiji, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na citat Petra Pana u kome pisac Džejms Metju Beri kaže da onog trenutka kada posumnjamo da možemo da letimo, zauvek gubimo moć da to uradimo.

Vučić je istakao da nema već fascinacije za ljude od letenja.

„Ne dovodeći ni trenutak u pitanje sposobnost da gradimo stabilnu, modernu i bogatu Srbiju osnovali smo preduzeće Aerodormi Srbije (u okviru kojeg će biti Rosulje)“, istakao je Vučić.

Kaže da su mnogi govorili da su to megalomanski snovi, ali i da neće biti izgrađen Beograd na vodi, autoputevi, fabrike, klinički centri i drugo, ali da smo verovali u letenje i svoje snove, uz marljiv i vredan rad koji je viziju pretvorio u stavrnost.

Vučić je rekao da je država uložila 478 miliona dinara u aerodrom Rosulj i istakao da su to platili građani Srbije.

Izrazio je uverenje da će taj aerodrom doprineti daljem razvoju turizma u tom delu Srbije i pospešiti dalji povratak naših građana iz inostranstva.

Želim vam srećan rad, vedro i mirno nebo, poručio je Vučić, nakon čega su u okviru aeromitinga, koji je usledio, sleteli padobranci sa srpskom zastavom, a zatim je sleteo na aerodrom i prvi avion Pajper, kao i drugi avioni tog tipa, kao što je Cesna.

Rosulje značajno utiču na razvoj srpskog vazduhoplovstva

Završetak aerodroma Rosulje značajno će uticati na razvoj srpskog vazduhoplovstva, rekao je Aca Ðorđević, predsednik Aerokluba Mihajlo Živić iz Kruševca.

Obraćajući se na svečanom otvaranju aerodroma, Ðorđević ističe da su aeroklub i grad Kruševac dobili jedan od najlepših aerodroma i to zahvaljujući podršci države i predsednika Aleksandra Vučića.

Ðorđević je ukazao na to da je aeroklub Mihajlo Živić jedan od najstarijih aeroklubova na Balkanu i da je osnovan na Vidovdan pre 97 godina.

U svom dugogodišnjem radu iškolovao je, kako kaže, veliki broj pilota, padobranaca…

Ðorđević naglašava da je pre 30 godina pokrenuta inicijativa za izgradnju aerodroma, a vidljivog napretka u izgradnji nije bilo do 2020. godine.

„Drago mi je da je država prepoznala značaj aerodroma i nadam se da ćemo i dalje imati pomoć i podršku države za nastavak proširenja infrastrukture kako bi u dogledno vreme ovaj aerodrom postao međunarodna luka sa upravnom zgradom, carinskim terminalom“, kazao je.

Dodaje da bi samim tim ovaj aerodrom značio za razvoj celog regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju aerodroma Rosulje, da taj aerodrom ima najmoderniju pistu i hangare za male avione i najavio da će godinu ili godinu i po dana moći da ga koriste i veći avioni tipa ATR 72.

Videćemo da uložimo i u borski aerodrom i neki na jugu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, na otvaranju aerodroma Rosulje kod Kruševca za male avione, da će država uložiti novac i u aerodrom u Boru, kao i u neki aerodrom na jugu zemlje.

„Posebno mi je drago zbog aerodroma Rosulje kod Kruševca. Piloti, uglavnom iz Trstenika, rekli su mi da bi bilo dobro da i na jugu napravimo ovakav aerodroom. Zatim, da vidimo u Boru da obnovimo sve ono što smo još izgradili 1985. godine“, rekao je Vučić novinarima.

Srbija polako npareduje, radimo i gradimo i treba dalje da snevamo snove i da ih ostvarujemo, poručio je Vučić.

Borski aerodrom sada se uglavnom koristi za sportske letove, a planira se da mogu da ga koriste i ali avioni za turističku i biznis avijaciju.

Srbija će nastaviti sa gradnjom sportskih aerodroma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razvoj sportskih aerodroma za Srbiju veoma važan i da će nastaviti da ih razvija.

Na pitanje o značaju sportskih aerodroma za razvoj turizma i da li je u planu da se i aerodromi u Vojvodini rekonstruišu i unaprede, Vucić je naveo da nešto mora da se uradi na severu Srbije i sem Vršca.

„Nešto moramo da uradimo. Ili severnobanatski, ili zapadnobački ili severnobački. To su Kikinda, Sombor i Subotica, i to bi imalo smisla zbog unutrašnjeg saobraćaja“, objasnio je Vučić.

On je dodoao da bi jedan trebalo graditi na jugu Srbije, a aerodrom u Boru koji je građen 1985. godine treba da se ponovo podigne.

Kaže da bi on imao veliki značaj zbog fantastičnih prirodnih resursa i netaknute prirode u tom kraju kao što su Homolje, Borsko jezero, Brestovačka banja, Dunav, Tekije, Prahovo, Kladovo, Majdanpek.

„To su velike i vazne stvari i sa tim ćemo nastaviti“, zaključio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana