Otvaranje izložbe prvog radnog dana zasedanja Sabora SPC Tanjug

Objavljeno: 11.05.2017. 21:27 Izmenjeno: 11.05.2017. 22:38

Sveti arhijerejski Sabor SPC počinje zasedanje, a prvi radni dan, u ponedeljak 15. maja, biće okončan otvoranjem izložbe ““Na glasu svetosti – Irinej Ćirić, Episkop bački (1884 – 1955)“.

Kako je najavljeno u saopštenju, izložbu će u Muzeju SPC otvoriti patrijarh srpski Irinej u prisustvu otaca Sabora, kao i predstavnika političkog, kulturnog i javnog života.

Izložba, koju su pripredili Eparhija bačka i Muzej grada Novog Sada, prvi put prestoničkoj javnosti predstavlja život i rad episkopa bačkog Irineja Ćirića, jednog od najznačajnijih srpskih arhijereja dvadesetog stoleća.

U uvodnoj reči kataloga, koji je pripreredila autorka izložbe Gordana Ćirić, episkop bački Irinej je istakao da je u našoj Crkvi vladika Irinej Ćirić ostao upamćen i kao nadahnut bogoslov, kulturni pregalac i stvaralac – slikar, pesnik, kompozitor, muzički kritičar, delatnik na polju saradnje između hrišćanskih Crkava, protagonista spasavanja oko tri hiljade dece iz logora u Šarvaru…

Na izložbi će, pored niza predmeta za ličnu i bogoslužbenu upotrebu, dokumenata, fotografija koji prate životi rad episkopa Irineja, posetioci moći da vide njegove likovne radove, kao i portrete koje su slikali Uroš Predić i sveti Rafailo Momčilović.

Posebna pažnja posvećena je njegovom spasavanju oko tri hiljade dece iz mađarskog logora u Šarvaru, osnivanju bolnice za njih 1942. godine, a potom i smeštanja u porodicama širom Bačke.

Isto tako, poseban značaj je dat njegovom poratnom stradanju od bezbožnog režima, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana