Otvaranje poglavlja 23 i 24 konkretan boljitak za građane Tanjug

Objavljeno: 18.07.2016. 16:36 Izmenjeno: 18.07.2016. 16:37

Otvaranje poglavlja 23 i 24 signal je da se Srbija nalazi na stabilnom putu i da je prepoznata kao važan i ozbiljan kandidat za članstvo u EU, poručila je danas ministarka zadužena za evrontegracije Jadranka Jokismović.

 

Joksimović je u izjavi novinarima u Briselu naglasila da će rad na tim poglavljima doneti konkretan boljitak svim građanima Srbije.

Upitana za uslovljavanja koja Hrvatska postavlja pred Srbiju u okviru prisupnih pregovora, Joksimović je rekla da je Srbija uvek spremna i za razgovor i za analizu, ali da za bilateralne stvari nema mesta u pregovaračkom procesu, koji poznaje jasne procedure i kriterijume.

„I deklaracija koja je nedavno potpisana izmedu Srbije i Hrvatske na najvišem nivou govori upravo o tome da ćemo bilateralna pitanja rešavati na bilaterlanom novou, a evropske procedure imaju svoja pravila. To je dobra poruka i zbog buducnosti, kako bi se znalo u kom polju se igra i šta su pravila i procedure“, porucila je Joksimovic

Joksimovic je naglasila da je, u svetu punom nepetih situacija i turbulencija, otvaranje novih poglavlja sa Srbijom signal da se zemlja nalazi na stabilnom putu koji govori dosta o odgovoroj i promišljenoj politici koja se vodi u zmelji i o tome koliko je Srbija prepoznata kao važan i ozbiljan kandidat za clanstvo u EU.

Ministraka zadužena za evrointegracije naglašava da je otvaranje i rad na poglavljima u oblasti vladavine prava važnan kako za nove investicije tako i za boljitak u svakodnevnom životu gradana Srbije.

„Važno je da gradani razumeju da je otvaranje poglavlja koja se tiču vladavine prava jasan signal da je Srbija poželjno mesto i za potencijalno nove investicije. Da smo jedan važan stepen reformi uradili i došli u situaciju da otvorimo poglavljia, a da cemo radeci na ovim poglavljima tokom pregovora dodatno unaprediti i vladavinu prava i investicioni ambijent. To sve znaci i boljitak za svakog gradanina Srbije“, porucila je Joksimović.

Prema njenim recima, rad na poglavljima 23 i 24 konkretno znaci da ce reforma pravosuda biti intenzivnija, da procesi neće moći da traju u nedogled, da će zapošljavanje u javnom sektoru morati da bude transparentnije, a borba protiv korupcije, posebno u oblasti zdravstva, prosvete, lokalne samouprave, carine, morati da bude na efikasniji nacin suzbijana.

Istovremeno, radiće se i na uskladivanjima propisa u oblasti prava manjina i slobode medija.

„Verujem da je ovo dobra vest za sve gradane Srbije. Sve ove stvari važan su signal i novim investitorima, a to znaci i nove investicije i nova radna mesta“, izjavila je Joksimović

Joksimović je ocenila i da je današnji sastanak premijera Srbije Aleksandra Vucica i državnog sekretara SAD Džona Kerija bila prilika da se izrazi snažna i kontinuirana podrška SAD Srbiji, kako na njenom na evropskom putu, tako i u procesu otvaranja poglavlja 23 i 24.

„Odgovornom i posvecenom politikom Srbija je stekla važne partnere u svetu i EU. Ovaj signal jasno pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku koja vodi racuna o interesima ne samo Srbije, vec i celog regiona. Premijer je potvrdio svoju posvecenost dobrim odnosima i u regionu i da ce takvu, aktivnu i iskrenu politiku, Srbija i nastaviti da vodi“, rekla je Joksimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana