Otvorena Kineska banka u Beogradu

Objavljeno: 21.01.2017. 09:13 Izmenjeno: 22.01.2017. 12:27

Prva kineska banka u Srbiji „Bank of China“, koja je centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu, svečano otvorena na Novom Beogradu.

Kineska banka je peta najveća banka u svetu, a u Srbiji će poslovati pod imenom „Bank of China Srbija“ a.d. Beograd i pokrivaće sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Grčku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju.

otvaranje-banka

Dolaskom „Bank of China“ očekuje se eksponencijalni rast investicija u našu zemlju, jer je upravo ta banka otpočela finansiranje železare u Smederevu, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Uz njenu pomoć i uz znanje i iskustvo „Hestila“, naša železara će poslovati bolje nego ikad u svojoj istoriji“, rekao je predsednik u Palati Srbija, na ceremonijii svečanog otvaranja „Bank of China“, koja koja će biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu.

Predsednik Srbije je poželeo da se „Bank of China Serbia ad Beograd“ razvija, uspešno posluje na regionalnom nivou, jer, kako ocenjuje, njen razvoj sa beogradskom adresom garantuje i razvoj Srbije.

„Želim vam srećan početak i uspešan rad. Dobrodošli u Srbiju u koju vas, verujem, pored razumljivog interesa za pozicioniranje u ovom delu Evrope, dovodi i iskreno prijateljstvo, ali i prepoznavanje Srbije kao države koja ima sposobnu Vladu koja će u svakom smislu spremno, operativno i stručno odgovoriti visokim zahtevima vašeg poslovanja“, rekao je Nikolić, obraćajući se predstavnicima kineske banke.

Predsednik Srbije je rekao da je „Bank of China“ već aktivna u regionu, a da će se od danas koordinacija aktivnosti za ovaj deo Evrope, odnosno za Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, obavljati iz Srbije.

Nikolić je istakao da se ulaganje Kine u Srbiju, nakon smederevske železare, Pupinovog mosta i infrastrukturnih projekata, naročito u oblasti energetike, saobraćaja i telekomunikacija, nastavlja dolaskom „Bank of China“.

„Od ‘Bank of China’ očekujemo realizaciju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona što podrazumeva veliki broj zapošljavanja naših sugrađana. Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od više od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodnotrgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine“, istakao je predsednik Srbije.

Sve su to, kaže Nikolić, pokazatelji da je poslovično prijateljstvo dve zemlje obogaćeno partnerskim odnosom zasnovanim na međusobnom poštovanju, na poverenju i istinskoj posvećenosti interesima naših građana.

Prema njegovim rečima, ti interesi su, pre svih, konkretna radna mesta, razvoj privrede, prisustvo na stranim tržištima robe i novca, ali i razmena studenata, naučnika, zajedničkih projekata, manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti.

„A od ove nedelje i mogućnost da bez viza posećujemo jedni druge, da se upoznajemo i dalje unapređujemo naše odnose. Rečju – saradnja Srbije i Kine je sveobuhvatna, i kao takva postaje primer svima kako bi trebalo da sarađuje država sa državom bez obzira na veličinu, moć, udaljenost, primer kako mi to vidimo i u čemu prepoznajemo budućnost u bilateralnim odnosima“, kaže predsednik Srbije.

Napominjući da je jedna od tema o kojoj je razgovarao sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom bila i dolazak „Bank of Ćina“ u Srbiju, Nikolić je istakao da mu je posebno drago što je tadašnji član kineske delegacije, predsednik „Bank of Ćina“ Tjan Guoli, i danas u Beogradu.

„Ovaj dan upamtićemo kao početak velikih prilika koje se ukazuju Srbiji, kao ispunjenje obećanja da će Beograd postati regionalni centar, a Srbija lider u mnogim oblastima, ekonomskim i bankarskim posebno“, naglasio je Nikolić.

Ocenjuje da otvaranje jednog od najvećih bankarskih sistema na svetu znači da je u našoj zemlji prepoznat partner spreman za ozbiljne zadatke, politički stabilna država, a ekonomski država u nezadrživom usponu, te da je zbog takvih pokazatelja, Srbija prva država među zemljama centralne i istočne Evrope sa kojom je Kina potpisala Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu.

„Svojim potpisima na ovom dokumentu, predsednik Si Đinping i ja postali smo garant njegove realizacije. Najveći infrastrukturni projekat na svetu ‘Jedan pojas, jedan put’ koji je, inače, lična inicijativa predsednika Si Đinpinga, obuhvata i Srbiju“, rekao je Nikolić.

To znači, kaže predsednik Srbije, da će se namera Kine o strateškom povezivanju sa najvećim svetskim tržištima ostvarivati jačanjem infrastrukture svih obuhvaćenih zemalja među kojima Srbija, i zbog svoje geopolitičke pozicije i zbog izuzetno razvijenih odnosa sa Kinom, postaje najvažnija tačka razvoja projekta, sa namerom da bude glavno saobraćajno i svako drugo čvorište.

Osvrnuvši se na posetu predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji pre pet meseci, ocenio je da ona sa pravom nosi epitet istorijske posete i da razgovori koje je tada vodio sa kineskim kolegom, kao i Sporazum o sveobuhvatnom strareškom partnerstvu koji su tada potpisali, iz dana u dan dobijaju svoju konkretnu realizaciju.

„Najlepši primer je ova nedelja koja je započela potpisivanjem bezviznog putnog režima za građane naših zemalja, nastavila se današnjim otvaranjem ‘Bank of China’ u Beogradu, a završiće se sutrašnjim koncertom ‘Glas Junana'“, rekao je Nikolić.

Ta poseta je, kazao je, poslala „snažnu poruku“ celom svetu o prijateljstvu i saradnji između dve „tek geografski udaljene zemlje koje dele iste sisteme vrednosti, posvećenost miru i napretku ne samo svojih država, već čovečanstva“.

Posebno zahvalivši kineskom kolegi Si Đinpingu na iskrenoj posvećenosti realizaciji dogovora, Nikolić je istakao da je veoma zahvalan i na „principijelnom, čvrstom stavu“ Kine u vezi sa nepriznavanjem takozvane Republike Kosovo, primanja Kosova u Unesko i uopšte, na stavu Kine kojim u međunarodnoj zajednici brani principe međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija.

„Najvažniji posao svakog predsednika države i jeste da motiviše svoje sagovornike da povezuju privrede i kulture svojih država, da otvaraju vrata saradnje i dogovore projekte koje će potom vlade zemalja realizovati. Zahvalan sam vladama obe zemlje na poslovnosti i posvećenosti u realizaciji dogovorenih projekata od kojih je jedan od važnijih krunisan ovom ceremonijom“, rekao je Nikolić.

Predsednik „Bank of China“ Tjan Guoli rekao je da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će „Bank of China“, finansijskim uslugama koje pruža, dati svoj dalji doprinos kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“.

„Kina i Srbija imaju velike mogućnosti za širenje saradnje u oblasti razvoja infrastrukture i proizvodnog sektora, kao i u sektoru turističkih i finansijskih usluga, ističući važnost obostranih investicija između dve zemlje. Decembra 2015, obim trgovine između dve zemlje dostigao je 1,56 milijardi dolara, da bi u novembru 2016. međusobna trgovina imala vrednost od 1,48 milijardi dolara“, rekao je Tjan.

Ističe da, po osnovu osnovnog kapitala, njegova banka, na listi „Top 1.000 svetskih banaka“, danas zauzima četvrto mesto. Kineska banka u Srbiji će poslovati pod imenom „Bank of China Srbija“ a.d. Beograd i pokrivaće sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i Grčku, Rumuniju, Bugarsku i Albaniju.

Njen osnivač u Srbiji je Bank of China (Hungary) Close Ltd. iz Mađarske, a sedište će joj se nalaziti na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića 2a.

U početku bi trebalo da finansira kineske i srpske kompanije koje će zajednički nastupati i na trećem tržištu, kao i da pruža usluge i stanovništvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Umerena kiša

Trenutna temperatura 10°C

Umerena kiša

Subota
Pretežno sunčano

Max: 18°C
Min: 8°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana