Otvaranje izložbe „Drvo života“ 17. juna u 19č u UK Parobrod studio b

Objavljeno: 10.06.2024. 13:59 Izmenjeno: 10.06.2024. 13:59

Izložba slika, crteža i dekorisanih predmeta „Drvo života“ biće otvorena u  ponedeljak, 17. juna u 19 časova u klavir holu Ustanove kulture „Parobrod“. Izložba će posetiocima približiti petrikivsko slikarstvo, ukrajinsku dekorativnu narodu umetnost oslikavanja domova i predmeta za domaćinstvo, koja je deo  UNESCO kulturne baštine čovečanstva. Umetnička dela koja će biti izložena – slike, crteži, […]

Izložba slika, crteža i dekorisanih predmeta „Drvo života“ biće otvorena u  ponedeljak, 17. juna u 19 časova u klavir holu Ustanove kulture „Parobrod“.

Izložba će posetiocima približiti petrikivsko slikarstvo, ukrajinsku dekorativnu narodu umetnost oslikavanja domova i predmeta za domaćinstvo, koja je deo  UNESCO kulturne baštine čovečanstva.

Umetnička dela koja će biti izložena – slike, crteži, oslikani tanjiri, drvena jaja i kutije, radovi su polaznika radionice petrikivskog slikarstva koju od juna 2022. godine u Beogradu vodi Natalija Trohimec, kustoskinja izložbe.

Natalija je sa decom došla iz Ukrajine i u Srbiji uživa privremenu zaštitu. Po zanimanju je lekarka, klinička psihološkinja sa najviše iskustva u radu sa decom. Pored diplome Nacionalnog medicinskog univerziteta Bogomolec u Kijevu, magistrirala je biologiju na Biološkom fakultetu u Zaporožju.

U slobodno vreme slika i organizuje radionice petrikivskog slikarstva, prenoseći svoja znanja deci i odraslima iz Ukrajine, kao i deci iz Srbije.

„Petrikivsko slikarstvo nastalo je u domovima, u kojim su svakog proleća oslikavani zidovi spolja, a uvek kada zatreba i zidovi unutar kuće“, kaže Natalija, i dodaje:

„Drvo života, po kojem je izložba dobila ime, jedan je od najvažnijih simbola u petrikivskom slikarstvu, koji je zastupljen u velikom broju radova koje će posetioci moći da vide. Ono ujedno predstavlja i ideju uređenja sveta. U svakom drvetu života, osim cveća nalaze se i životinje kao što su jelen ili petao, koje simbolizuju snagu života, ili fantastične ptice, koje predstavljaju naše želje.“

Izložba će biti otvorena za posetioce do 28. juna 2024. godine.

Dobrodošli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana