Otvaranje džamije Ferhadija Tanjug

07. 05. 2016. 13:27:02

Više od 10.000 ljudi okupilo se danas u Banjaluci na svečanoj ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija, koja je srušena tokom rata 1993. godine, prenose lokalni mediji.

 

Svečanosti prisustvuju brojni lokalni zvaničnici, kao i zvaničnici i diplomate regiona i Evrope, te premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu sa suprugom.

Otvaranju džamije prisustvuju, između ostalih, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, članovi Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsednica vlade RS Željka Cvijanović i drugi.

Program svečanog otvaranja je započet učenjem Kurana hafiza iz Turske, a nastavljen obraćanjem gostiju.

Dobrodošlicu zvanicama uputio je muftija banjalučki Osman Kozlić, koji je istakao da je otvaranje obnovljene Ferhadije veliki dan za Banjaluku, za suživot, toleranciju i mir.

„Ferhadija ponovo otvara svoja vrata i kapije. Ona ne optužuje nikoga za zlo koje joj je naneto, ali nas opominje svojim ponovnim rađanjem i otvaranjem – da pamtimo kako nam se slično zlo više ne bi ponovilo“, poručio je muftija Kozlić, prenosi RSE.

Bakir Izetbegović poručio je u svom obraćanju da je poruka koja se danas šalje iz obnovljene džamije u Banjaluci istorijskog karaktera i da je obaveza svih da grade budućnost i uče jedni od drugih.

On je naglasio je da je uveren da će Srbi otvaranje Ferhadije doživljeti kao ponovno obnovljeni život u ovom gradu.

„Oni koji su rušili Ferhadiju pokušali su opovrgnuti multietičnost ovih prostora ali nisu uspeli u tome i to je i danas vidljivo jer se Ferhadije otvara zajednički“, poručio je Izetbegović.

Davutoglu je doputovao ranije danas, a na banjalučkom aerodromu dočekali su ga ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, zamenik predsednika entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginaj i drugi zvaničnici.

U pratnji Davutoglua su supruga Sare Davutoglu i zamenici premijera Jalcin Akdogan, Lutfi Elvan i Tugrul Turkes.

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 3°C

Sumaglica

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 4°C
Min: -2°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana