Otvorena vojna bolnica na Karaburmi; Vučić: Jedna od najvećih šok soba na Balkanu Studio B, Tanjug

Objavljeno: 23.04.2020. 08:04 Izmenjeno: 24.04.2020. 10:12

Otvorena nova bolnica u Vojnomedicinskom centru „Karabruma“, namenjena lečenju obolelih od virusa COVID-19. Ovo je jedna od najvećih šok soba na Balkanu, za narednih 30 godina, rekao Vučić, dodajući da se epidemija polako smiruje.

Nova vojna bolnica, kapaciteta 60 postelja, namenjena lečenju obolelih od kovida 19, u krugu Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ otvorena je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su dva razloga njegovog obraćanja. Danas se obeležava Dan Vojske Srbije, kada je pre 205 godina podignut je Drugi srpski ustanak.

Čestitao je vojnicima koji su u teškim trenucima pokazali energiju i veliku ljubav prema otadžbini kao i izuzetan trud.

Vojska je jedna od stubova naše zemlje, rekao je predsednik Srbije, ali će pripadnici vojske biti zadovoljniji statusom u društvu.

„Druga važna stvar je nova kovid bolnica, za narednih 30 godina. Jedna od najvećih šok soba na Balkanu“, rekao je Vučić, prilikom otvaranja nove vojne bolnice.

Predsednik Srbije je zahvalio „Teromontu“ što je sve završeno i izvedeno za 12 dana.

Vučić je rekao da se epidemija polako smiruje. Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će najverovatnije i ovog vikenda policijski čas biti od petka u 18 časova, do ponedeljka u 5 časova.

Tri dana pre predviđenog roka, završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojno-medicinskog centra „Karaburma“, namenjene za lečenje obolelih od kovida 19.

Vrednost donacije koju su firma „Termomont“ i partneri uložili u renoviranje 1.000 kvadratnih metara starog objekta, njegovu nadogradnju do 1.300 kvadratnih metara, koliko iznosi sadašnja površina nove bolnice, kao i izgradnju pristupnog puta – iznosi više od 37 miliona dinara.

 

U magacinima više desetina respiratora

U magacinima sada imamo više desetina respiratora, kaže predsednik Aleksandar Vučić i dodaje da će tom opremom biti osnaženi svi zdravstveni centri u Srbiji.

Vučić je dodao da je Srbija Republici Srpskoj donirala 20 respiratora, Goraždu dva, dok su ti aparati dopremjeni svim kovid bolnicama u unutrašnjosti naše zemlje – Leskovcu, Novom Pazaru, Pančevu…

“Na mnoga mesta smo poslalil. “Tačkasto“ ćemo osnažiti sve zdravstvene centre u Srbiji”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao, kada se prvi talas epidemije bude završio, videće se koji su centri ojačani, te koliko je još potrebno da se opreme kupi, i smesti u magacin, kako bismo bili potpuno spremni za naredni udar korone, za koji svetski epidemiolozi kažu da ga je gotovo izvesno očekivati na jesen.

 

Želimo da osnažimo naš zdravstveni sistem na KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio da je želja države da osnaži naš zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji.

“Želimo da osnažimo naš zdravstveni sistem na KiM, posebno Kosovsku Mitrovicu i Gračanicu”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na otvaranju VMC Karaburma.

Predsednik je istakao da će se, naravno, pomagati i druge srpske sredine, posebno kada je reč o otvaranju ambulanti i plaćanju lekara u metohijskim selima.

Vučić je dodao da se na KiM plaća mnogo toga da bi se izdržavao deo ljudi, iako možda ne obavljaju svi sve svoje dužnosti, a pomagaće se i dalje.

 

Nije reč o pomoći EU,već pozajmicama onima sa poremećajima

Predsednik  Vučić izjavio da Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima, nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva.

Ukazuje, takođe, da je EU saopštila da je obezbedila pomoć u saradnji sa MMF-om za zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija, kako ističe, poremećaje nema i na to je ponosan.

Primedbe opozicije i insinuacije da pomoć EU nismo tražili jer vlast ne želi kontrolu trošenja tih sredstava tumači neznanjem kod nekih, kod nekih i lošim namerama, dok je kod trećih, kaže, jasna želja da se dodvore nekom, računajući da će moći da ih okrenu protiv državnih organa Srbije.

Vučić ističe da treba imati u vidu da nije reč o pomoći EU:

„Reč je o pozajmicama. Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona evra više, ako nam to ne treba u ovom trenutku? Već smo uzeli od Svetske banke i CEB po 100 miliona plus 200 miliona evra, po 0,5 odsto (kamate), to jest po najpovoljnijim uslovima i to srednjoročno i dugoročno. Zašto da uzmemo kratkoročne kredite, ako nam to više ne treba? Da uništimo svoju ekonomiju brže? Bolje da uzmemo 200 miliona negde, neko 600 miliona negde drugde“, rekao je Vučić.

Za razliku od onih koji bi to da kritikuju, ponosan je, kaže, što Srbija nije na listi zemalja kojima je pomoć odobrena.

„Ponosan sam što nismo na listi sa Ukrajinom, unisom, BiH, Albanijom i kako oni kažu Kosovom, Svernom Makedonijom i ostalima, koji su tu pomoć tražili. Zato što u tom dokumentu piše da se to daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija ih nema“, naglasio je Vučić.

Dodaje da ćemo mi imati manje problema nego druge zemllje.

Vučić ističe i da smo odbili od MMF 1,2 milijarde evra i da je ponosan na to, zbog svega što je sprovođeno u Srbiji od 2014. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana