Predsednik Srbije svečano otvorio novi autoput „Miloš Veliki“ Tanjug

Objavljeno: 18.08.2019. 16:37 Izmenjeno: 19.08.2019. 16:01

Novi auto-put „Miloš Veliki“ je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, rekao je, tokom obilaska, predsednik Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Put je otvoren uz vatromet i pesmu „Igrale se delije“, a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Aleksadnra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta.

Prilikom obilaska trase, predsednik Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala vše od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

On je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje autoputa „Miloš veliki“ doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog anroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.

„Ovo što radimo radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje“, kazao je Vučić.

Kazao je da je više puta helikopterom obilazio autoput dok se gradio.

Ocenio je da ćemo naredna četiri meseca imati čep na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18.decembra, pre Svetkog Nikole, otvoriti put do Surčina.

Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da ćemo na tom putu imati i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare.

„Imaćete tada suštinski autoput Beogard- Čačak“, rekao je Vučić na naplatanoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska autoputa „Miloš Veliki“ na deonici od Obrenovca do Ljiga koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj.

Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.

Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu autoputa „Miloš Veliki“ dugog 62,7 kilometara.

Predsednik Aleksandar Vučić  je prilikom obilaska naplatne rampe Obrenovac, simbolično dobio naplatnu karticu sa brojem 001.

Naplatna rampa Obrenovac je prva tačka koju je predsednik Vučić danas obilšao, na autoputu „Miloš Veliki“, na deonici od Obrenovca do Ljiga koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj.

Vučić je zahvalio na kartici i poželeo uspeh u radu svima koji će biti na usluzi vozačima na novom autoputu.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 km, Ub-Lajkovac dužine 12,5 km gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati i Lajkovac-Ljig duzine 23,98 km.

Ovu deonicu čine tri petlje – Ub, Lajkovac, Ljig. Četiri naplatne rampe, tri bočne i čeona Obrenovac.

Kako je najavljeno, predsednik će se zaustaviti na nekoliko tačaka, a prva je isključenje za Ub gde će razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.

Na toj lokaciji, prema najavama, trebalo bi da se obrati srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je najavljeno, kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem „Miloš Veliki“, nakon čega će dati izjave za medije.

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa „Miloš Veliki“.

Taj deo autoputa „Miloš Veliki“ od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran. Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Vučić, ministri i novinari obilaze autoput „Miloš Veliki“

Predsednik Vučić, ministri, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ambasadorka Kine i predstavnici kineskih kompanija, kao i predstavnici medija, obilaze autoput „Miloš Veliki“, na deonici od Obrenovca do Ljiga, koji će večeras svečano biti pušten u saobraćaj.
Zvaničnici i mediji koji izveštavaju, obilaze autoput vozeći se otvorenim autobusima.
Obilazak je počeo od naplatne rampe Obrenovac gde su Vučića dočekali ministri u Vladi, među kojima su ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali, kao i Dodik i predstavnici izvođača radova.

Simbolično, na naplatnoj rampi, predsedniku Srbije je uručen suvenir, odnosno prva naplatna kartica sa brojem 001.

Sledeća tačka na kojoj će predsednik razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub je na isključenju za Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati i predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovarati sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.

Kako je najavljeno, kod tunela Brančić Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem „Miloš Veliki“, nakon čega će dati izjave za medije.

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa „Miloš Veliki“.

Vučić: Ponosan sam što se auto-put zove po Milošu Obrenoviću

Predsednik Srbije izjavio je da je ponosan što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, ističe, uradio mnogo za našu zemlju – ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje.

Upitan da prokomentariše to što pojedincima iz opozicije smeta što je novi auto-put poneo naziv Miloša Obrenovića, Vučić je kazao da se ne obazire na takve komentare, jer, kako navodi, „ako se obazirete na svaki kamenčić na putu, onda do cilja nikada nećete stići“.

„Smeta im što auto-put nosi naziv Miloša Obrenovića, smeta im sve što je vredno, da im ne smeta to, smetalo bi im nešto drugo. Oni bi voleli da se auto-put zove E-763, kako se inače zove, to meni ne znači ništa, ali ime Miloša Velikog mnogo znači“, rekao je Vučić odgovarajći na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

Predsednik je podsetio da je Miloš Obrenović posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav – Sretenjski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje…

„Zbog toga sam srećan i ponosan što je novi auto-put dobio naziv po Milošu Obrenoviću“, naglasio je.

Govoreći o novom auto-putu, Vučić kaže da je zadovoljan i zahvalan ljudima koji su radili da taj put doživi finalizaciju – Ministarstvu infrastrukture, Ministarstvu finansija, celoj Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić…

Ističe da je izgradnja puteva tek početak i najavio da će 15. oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do Gradine.

„To je veliki deo, važan za istok Srbije i tranzit, za privlačenje Turaka, Bugara i svih ostalih iz sveta da idu tim putem. Borimo sa Rumunima i Bugarima za turiste i putnike“, naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je danas sa kineskim investitorima održan dobar sastanak i da je potpisan ugovor za izgradnju deonice Novi Beograd – Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona čija izgradnja, kaže Vučih, počinje sledeće godine.

Sledeće nedelje, navodi Vučić, počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra, kaže predsednik, očekuje početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.

Do marta sledeće godine biće završen put Batočina – Kragujevac, čime će, kaže Vučić, Kragujevac biti spojen sa auto-putem Miloš Veliki.

„Ostaje izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin. Kineske kompanije pokazale su interesovanje za tu izgradnju. Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom preko Kovina“, kazao je Vučić.

Najavio je da će se raditi put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i autoput Požarevac – Gradište, a zatim i brza saobraćajnica od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu.

„Onda nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, to je prema Crnoj Gori“, naveo je Vučić.

Vučić:Posle auto-puta Miloš veliki sledi Šumadijski koridor

Vučić je, obilazeći novi autoput „Miloš veliki“, novinarima kazao da će večeras u govoru povodom puštanja u saobraćaja tog auto-puta obelodaniti trasu i druge detalje novog projekta – autoputa koji će nositi ime „Vožd Karađorđe“.

Prema njegovim rečima, to će biti Šumadijski autoput koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

Istakao je da će taj autoput biti od velikog značaja za taj deo naše zemlje.

Vučić: Čekali smo 74 godine

Novi auto-put „Miloš Veliki“ je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, poručio je predsednik Vučić i istakao da se na ovaj put čekalo 74 godine.
Po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu „Miloš veliki“ Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje autoputa „Miloš veliki“ doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.
„Ovo što radimo, radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje“, kazao je Vučić.
Kazao je da je više puta helikopterom obilazio autoput dok se gradio.
Ocenio je da ćemo u naredna četiri meseca imati „čep“ na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18.decembra, pre Svetkog Nikole, otvoriti put do Surčina.
Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da će na tom putu biti i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare.
„Imaćete tada suštinski autoput Beogard- Čačak“, rekao je Vučić na naplatanoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska autoputa „Miloš Veliki“.
On je kazao da je mnogo truda i napora celog naroda bilo potrebno i da se na ovaj put čekalo 74 godine.
„Znam da su još od 1991. godine obećavali kako će se izgraditi. Ljudi su, zbog toga, govorili, da svi lažu i da su svi isti“, objasnio je on.
U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Ðipingom Srbija napreduje brzo i dobro.
Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta.
Oni su izrazili nadu da će prijateljstvo dva naroda biti večno i da će se Srbija ekonomski razvijati sve više.
Predsednik je primetio da se najavljuje recesija u SAD, kao i negativan rast za neke evropske zemlje i istakao da Srbija, bez obzira što će to uticati i na nju, želi da podiže svoj rast, jer je mnogo zaostajala.
Za to će nam biti potrebna i podrška kineskih prijatelja, rekao je Vučić i zamolio ambasadorku Kine da predsedniku Siju prenese pozdrave, ali i poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti to što su Kinezi uložili u Železaru Smederevo.
Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji autoputa i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.
“Pre to nije bilo moguće, ail možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi”, rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd – Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu autoputa Preljina – Požega.
Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.
To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po …, istakao je Vučić
Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.
Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu autoputa „Miloš Veliki“ dugog 62,7 kilometara.
Kako je najavljeno, predsednik će se zaustaviti na nekoliko tačaka, a prva je isključenje za Ub gde će razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.
Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.
Na toj lokaciji, prema najavama, trebalo bi da se obrati srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.
Kako je najavljeno, kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem „Miloš Veliki“, nakon čega će dati izjave za medije.
Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa „Miloš Veliki“.
Taj deo autoputa „Miloš Veliki“ od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.
Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.
Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.
Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran.
Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Vučić: Mi naše snove ostvarujemo

Predsednik Srbije  rekao je  tokom obilaska auto-puta „Miloš veliki“  da je zahvalan onim građanima koji vole Srbiju više od svega, a onima koji je mrze Srbiju poručuje – pobedićemo ih lako.
Na pitanje novinara kako vidi to što ima i onih koji ne govore lepo o uspesima države i na molbu da prokomentariše izjavu sociologa Jove Bakića da bi državni vrh najrađe bacio u reku, Vučić kaže:
„On je školovaniji, nemojte ga potcenjivati, aludirao je na period od 1941-45. kada su rekama plivali leševi, nije on govorio o plivanju prsno, leđno… Nije nikakav problem. Ja to razumem – oni bi da nas vrate u vreme u kojem oni imaju para a nema auto-puteva, železničkih pruga, muzeja, stadiona, viših plata, penzija, u kojem raste javni dug..Ja njih razumem, to je njihov program, zato hoće da ubijaju one koje grade i rade.“
Nemojte više da pretite, jednom dođite i uradite to, nemojte da kukate, poručio je Vučić
Na opasku novinara da većina ljudi ćuti na to, Vučić kaže da ljudi računaju da oni nisu od reči, da nešto od toga ispune.
„Voleli bi oni to ali to su samo pusti snovi. Mi naše snove pretvaramo u relanost, a to su auto-putevi.. A to, da ubijaju ljude po Srbiji koji drugačije misle i više rade od njih i malo su pošteniji od njih – taj film neće gledati“, rekao je on i dodao da se obraća ljudima koji Srbiju vole više od svega.
„A ovima što mrze Srbiju, pobedićemo ih lako“, zaključio je on.

Vučić na Ubu: Autoput je velika prilika, zovite investitore

Predsednik  Vučić je tokom obilaska novog autoputa „Miloš Veliki“, obišao i isključenje za Ub, gde je istakao da je nova saobraćajnica velika prilika za tu, ali i ostale lokalne samouprave na toj trasi, i poručio im da zovu investitore.

Predsednika je, po izlasku iz autobusa kojim obilazi trasu, dočekao glumac Nenad Jezdić, odeven u odoru kneza Miloša, srpskog državnika i diplomate, po kome novi autoput i nosi ime, čitajući kneževu biografiju.

Vučić je porazgovarao sa lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub, a interesovalo ga je kako sada radi ubsko Jedinstvo, a predsednik opštine Darko Glišić mu je odgovorio da fukcionišu odlično.

Predsednika su dočekale i članice ženskog odbojkaškog i fudbalskog kluba sa Uba, kao i fudbaleri ubskog FK Jedinstvo.

Predstavnici kluba podsetili su da su u tom mestu i klubu ponikli fudbaleri, reprezentativci Jugoslavije i Srbije Ratko Čolić, Dragan Džajić, Dušan Savić, braća Nemanja i Uroš Matić, Radoslav Petrović…, imena koja se, kako su rekli, i van Srbije spominju uz poštovanje.

Oni su se zahvalili na izgradnji nove deonice jer na većinu gostovanja moraju da prolaze upravo tim pravcem, pa će im ta putovanja ubuduće biti znatno olakšana.

Poklonili su predsedniku dres i obeležje kluba i pozvali ga da poseti njihov stadion.

Vučić im se zahvalio i ponovio da će deonica od Surčina do Obrenovca biti završena do Svetog Nikole, sa mostom preko Save i Kolubare, čime će biti olakšan put iz njihovog kraja i ka Novom Sadu, Šidu, ali i Mađarskoj, Italiji…

„Sada je to velika prilika, zovite investitore, da ljudi mogu da rade“, poručio je predsednik.

Glišić je rekao da se investitori raspituju, da u industrijskoj zoni već radi jedna fabrika, ali da postoji interesovanje tri firme.

Takođe, predsednik se zahvalio i kineskim radnicima, koje je zatekao na toj deonici.

Vučić: Naplata putarine na novom autoputu od septembra

Predsednik  Vučić najavio je da će putarina na novom autoputu “Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1.septembra.

Vučić je, u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

“Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo”, rekao je Vučić.

Valjevo ne sme da ostane slepo crevo, autoput možda i pre Požege

Sledeće godine počeće izgradnja auto-puta od Slovca do Iverka, što će značiti pre svega građanima Valjeva i okolnih mesta, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao u razgovoru sa glumcem Nenadom Jezdićem tokom obilaska auto-puta Miloš Veliki, koji povezuje Obrenovac i Ljig, a koji će večeras biti svečano pušten u saobraćaj.

On je naveo da će auto-put značiti mnogo za život ljudi u Valjevu, Lajkovcu, Ubu, ali i Osečini, Oglađenovcu…

Predsednik je istakao da će na taj način i Valjevo postati novi turistički centar.

„Valjevo ne sme da ostane slepo crevo“, poručio je Vučić i dodao da će Valjevo možda i pre Požege dobiti autoput, jer je to manja deonica i neće biti toliko problema sa eksproprijacijom.

Govoreći o Osečini i Peckoj, Vučić je rekao da bi trebalo uraditi tunel prema Ljuboviji, sto je važno i zbog spajanja sa Bratuncem i Republikom Srpskom.

Predsednik je najavio i da će 15. oktobra biti otvoreno novih 84 kilometra auto-puta od Niša do Gradine, te ocenio da će Srbija da izgleda potpuno drugačije nakon što putevi budu otvoreni.

Vučić je u razgovoru sa glumcem Jezdićem, koji ima imanje u selu kod Valjeva, rekao da Srbija izdvojila 200 miliona za selo i da bi trebalo omogućiti poljoprivrednicima da žive od sela.

„Nećemo od toga dobiti previše mi kao država, padaće nam udeo poljoprivrede u BDP, rašće softverska industrija, IT sektor, ali će poljoprivrednici moći da žive. Zato ćemo dati ogromne subvencije“, rekao je Vučić.

Dodao je i da u centralnoj Srbiji ima mnogo zemlje koja se ne obrađuje, te dodao da će država dati subvencije da se ona obrađuje, da se na njoj gaji stoka…

Govoreći o komasaciji, Vučić je rekao da će 120 miliona evra biti uloženo u to, ali da će prvo morati da bude promenjen Zakon o nasleđivanju.

„Ako bismo sad izvršili komasaciju, za 30 godina bi morala nova“, rekao je Vučić.

Da li je Bregović slagao kada je rekao da se u Srbiji gradi?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje da prokomentariše to što su nedavnu izjavu muzičara Gorana Bregovića, koji je u jednoj emisiji pohvalio rad srpskog predsednika, pojedinci iz opozicije kritikovali, je odgovorio pitanjem- da li je Bregović nešto slagao kada je rekao da u Srbiji vidi nove puteve i fabrike.

„Bregovića ne poznajem, on je to rekao kao nezavistan uspešan umetnik. To ne mogu da mu oduzmu. Kako će (Dragan) Ðilas, (Boško) Obradović, (Vuk) Jeremić da oduzmu nešto Goranu Bregoviću koji kaže “vidim nove autoputeve, fabrike u Srbiji“. Je l nesto slagao? Je l nešto nije istina od toga“, upitao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

Bregović je nedavno u interviju za Al-Džazira Balkans rekao da iako ne poznaje političare, pa tako ni srpskog predsednika, može da pohvali njegov rad kao „koristan za Srbiju“.

Bregović je rekao da kada putujete Srbijom možete da vidite nove fabrike, puteve ili asfaltirane ili sagrađene, Beograd koji se gradi…

Vučić: Narod je vrhovni sudija i on odlučuje na izborima

Predsednik  Vučić istakao je da do izbora ima još mnogo posla, a za izjave da je neodgovoran što je ponudio da opozicija uredi biračke spiskove kako hoće, služe na čast onima koji su ih dali.

Upitan da prokomentariše izjavu direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića da je neodgovorna poruka „evo vam spiskovi, pišite, dopisujte imena, šta god hoćete i koliko hoćete“, kazao da to više govori o njemu i njegovim gazdama.

„Neka radi svoj posao. Neodgovoran sam što sam rekao opoziciji da urede biračke spiskove kako hoće i da im to ništa neće pomoći. Što se mene tiče neka rade šta god hoće, narod prevariti ne mogu“, poručio je on.

Vučić je kazao da je ostalo još mnogo posla do izbora, da će biti još mnogo muka oko Kosova.

„Ja moram da radim, a oni imaju posla samo sa neradom. Dolaze u skupštinu po plate, koje nisu zaradili“, istakao je on.

Vučić je istakao da je narod vrhovni sudija i da on odlučuje na izborima.

Vučić u Lajkovcu o turističkim potencijalima tog kraja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je  u Lajkovcu štandove na kojima su izloženi turistički potencijali tog mesta, Valjeva i Mionice.

Od predstavnika opštine Mionica, predsednik je dobio pletenu torbu i šajkaču, koji su, kako mu je rečeno, unikatni suveniri tog kraja.

Vučić je sa šanda Turističke organizacije Srbije podelio kineskim prijateljima borušure o lepotama Srbije i poručio im da možda Srbija nije velika kao Kina, ali da je mnogo lepa, što su mogli i videti prolazeći autobusom od Obrenovca do Lajkovca.

Amasadorka Kine Čen Bo uyvratila je da je sigurna da će ti prirodni potencijali Srbije još više motivisati kineske turiste da obiđu Srbiju.

Na štandu Lajkovca i Valjeva, Vučić je čuo o potencijalima tih gradova i celog kraja, ali i rekao daon dosta zna o lepiti Mionice, šansama za razvoj planinskog turzma na Divčibarama, o reci reka Gradac,koja je zaštićena zona i važi za jednu od najčistijih reka u našoj zemlji.

Vučić: Budućnost Srbije biće mnogo bolja nego prošlost

Mnogo decenija smo čekali ovaj dan, a biće još mnogo dobrih vesti, poručio je predsednik  Vučić, povodom, puštanja u saobraćaj novog autoputa „Miloš veliki“ i istakao da će budućnost Srbije biti mnogo bolja nego njena prošlost.

„Hvala građanima Srbije. Mnogo smo decenija čekali na ovaj dan. Još mnogo dobrih vesti će biti“, poručio je predsednik Vučić.

On je ponovio da će do 2021. godine biti završene i deonice Surčin – Novi Beograd i Čačak – Požega, što je od ogromnog značaja za Srbiju i povezivanje sa Crnom Gorom i BiH i građane koji tamo žive.

„Srećan sam i ponosan. Mnogo dobrih dela je pred nama. Molim vas za podršku pristojnoj Srbiji, koja radi i gradi. To je najvažnije“, poručio je Vučić.

On je dodao da je srećan što je danas bio deo ove velike manifestacije, zahvalio se i novinarima na trudu i radu, izveštavanju o novoj deonici i dodao da je srećan što je na licima novinara koji politički drugačije razmišljaju video osmehe i ozarena lica ljudi koji veruju.

„Ja verujem da će budućnost Srbije da će mnogo bolja nego njega prošlost, ali moramo još više da se borimo, uz više truda i rada. Uveren sam da ćemo moći zajedno velike rezultate da postižemo, da Srbiju nastavimo da menjamo onako kako smo počeli“, poručio je predsednik.

Vučić: U Srbiji najbolja vina

Otvaranje novog autoputa „Miloš Veliki“ bila je prilika da se predsedniku, minstrima, novinarima i gostima, predstave nacionalna jela i pića sa područja povezanih novom saobraćajnicom.

Kod tunela Brančić, predsedniku Aleksandru Vučiću društvo je pravila ambasadorka Kine Čen Bo, kojoj je predstavio i ponudio vina iz Srbije, ističući da su veoma dobra.

„Probajte od svakog proizvođača po jednu čašu, a ja ću po dve“, našalio se Vučić.

On je naveo da je vinarska industrija u Srbiji najbolja u regionu po odnosu cena-kvalitet.
„Ako nismo bolji, bićemo za godinu, dve bolji i od Hrvatske, Bugarske i Rumunije, što nije lako, jer oni imaju novac iz evropskih fondova. Oni se hvale, možda imaju bolji marketing, ali ja vam nudim da probate vino i videćete da za istu cenu u Srbiji možete da nabavite najbolje vino i to različite sorte“, rekao je Vučić.
Veruje da bi se u Kini rado pila srpska vina.
Predsednik je zahvalio svim vinarima što im nije bilo teško da dođu na veliki i važan dan za Srbiju i predstave svoje proizvode.
„Ovde su gostoljubivi ljudi, a ovo je veliki događaj za celu Srbiju“, rekao je Vučić.

Vučić obišao Operativni centar za upravljanje saobraćajem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je  Operativni centar za upravljanje saobraćajem na auto-putu „Miloš veliki“, koji se nalazi kod Ljiga.

„Ovo izgleda kao Švajcarska“, prokomentarisao je Vučić.

Vučić je kratko razgovarao i sa predstavnicima lokalne vlasti u Ljigu.

On je upitao da li su ljudi zadovoljni novim auto-putem, na šta su mu odgovorili da su građani prezadovoljni, ali da je potrebno još investicija.

„Kad god dođem, uvek je “samo još nešto“. Prošli put je bio auto-put, pre toga škola…“, prokomentarisao je raspoloženo Vučić.

U naredne četiri godine milijardu evra u 5.000 km puteva

U naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je predsednik Aleksandar Vučić otvarajući svečano autoput Miloš Veliki.

„Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom“, rekao je Vučić.

On je naveo da je danas imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snadbevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode…

„Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku“, istakao je Vučić.

Vučić:Doneta odluka o izgradnji autoputa „Vožd Karađorđe“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je  u obraćanju građanima na petlji Ljig novog autoputa „Miloš Veliki“, da je doneta odluka da se krene u pripreme za izgradnju autoputa „Vožd Karađorđe“.

Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Arajdnelovca, od Topole do Rače, Svilajna do Despotovca i Bora“, rekao je on na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj novog autoputa od Obrenovca do Ljiga.

Kazao je da će se autoputem „Vožd Karađorđe“ spojiti sever i srce Šumadije sa istokom Srbije.

„Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proćiće taj autoput i kroz Viševac gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeđu da naprave zajedničke rezultate“; podvukao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana