Otkriveno 284 nezakonito dodeljenih invalidskih penzija Tanjug

Objavljeno: 15.06.2018. 11:07 Izmenjeno: 15.06.2018. 15:12

Do sada je revizijom pregledano više od 81.000 invalidskih penzija, detaljnim analizama utvrđeno je da je njih 284 ostvareno na nezakonit način, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

 

Ministar je izrazio nadu da će revizija invalidskih penzija biti završena uskoro, te da će Ministarstvo ubrzo imati konkretne cifre o zloupotrebama invalidskih penzija.

Ðorđević je najavio da će se sledeće nedelje pred poslanicima Narodne skupštine naći predlog zakona da za prvo dete porodilje dobijaju novčanu pomoć u iznosu od 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara naredne dve godine, za treće dete 12.000 dinara deset godina, a za četvrto 18.000 dinara u narednih deset godina.

„To je naš predlog koji će ući u Skupštinu. Mislim da je bitna novina i to što će budućim porodiljama Ministarstvo taj novac uplaćivati direktno na žiro-račun, tako da ćemo izbeći da poslodavci kasne sa isplatom“, rekao je Ðorđević za TV Prva.

Govoreći o Zakonu o socijalnim kartama, Ðorđević je izrazio očekivanje da će taj zakon biti donet na jesenjem zasedanju Skupštine, kada će se na dnevnom redu naći i izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti.

„Trenutno je u fazi izrada Zakona o socijalnim kartama, ali i nabavka tehničke opreme kako bi Zakon bio funkcionalan čim bude bio donet“, ukazao je Ðorđević.

Ministar se osvrnuo i na rezultate novog projekta „Reci ne radu na crnom“, gde građani na telefon Inspekcije rada prijavljuju rad na crnom, i dodao da se dosta građana javlja, kao i da su njihovi podaci upotrebljivi.

„Poslednje provere koje smo imali jesu radnici na beogradskim splavovima. Od proverenih radnika veliki broj njih nije bio prijavljen, a ono što je ohrabruje jeste činjenica da je 80 odsto njih nakon intervencije inspekcije rada dobilo ugovor“, zaključio je ministar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana