Otkrivena spomen ploča Slobodanu Cici Peroviću Tanjug

Objavljeno: 03.05.2017. 15:40 Izmenjeno: 04.05.2017. 10:36

Srpski glumac Slobodan Cica Perović dobio je spomen-ploču ispred zgrade u ulici Kneza Miloša u kojoj je svojevremeno živeo.

Spomen ploču su otkrili predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, Perovićev unuk Marko Tanasković, predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara i njegovi nekadašnji saradnici, kolege glumci, scenaristi…

Gradska opština Vračar, Društvo za ulepšavanje Vračara i Grad Beograd deseti put otkrivaju spomen-ploču na mestu gde su živeli velikani, istakao je Nedeljković, dodajući da se na taj način srpske legende čuvaju od zaborava.

„Nalazimo se ispred zgrade gde je stanovao legendarni glumac Slobodan Cica Perović. To je čovek koji je sa lakoćom na precizan način glumio zbunjene, razdražljive, introvertne likove. Približio nam je mnoge teške uloge i po meni sličan je Predragu Pepiju Lakoviću jer se ta dva glumca takmiče ko će na jednostavniji način da odigra složeni lik“, rekao je Nedeljković podsetivši da su oba glumca stanovali na Vračaru.

Marko Tanaskovuć, unik Perovića zahvalio je u ime porodice opštini Vračar i Društvu za ulepšavanje Vračara za pokretanje inicijative, kao i Gradu Beogradu.

U obraćanju na skupu koji je organizovan povodom otkrivanja spomen-ploče, Tanasković je rekao da nije imao sreće da upozna dedu, jer su im se putevi u istoriji mimoišli, ali je o njemu, kaže, saznavao iz filmova, snimaka pozorišnih predstava, uspomena i anegdota njegovih savremenika i kolega, a ponajviše iz priča njegove majke.

„Napisao sam jedan tekst za 30. godišnjicu njegove smrti i u njemu sam citirao reditelja Živojina Pavlovića koji je sa Cicom snimio „Buđenje pacova“ i tako lansirao crni talas u našem filmu. On je rekao da je Perović bio jedinstven po tome što nije imao ni prethodnika, a ni naslednika“, istakao je Tanasković.

„Naše društvo za ulepšavanje Vračara imalo je sluha i snage da se suprotstavi zaboravu otkirvajući spomen obeležja Zoranu Radmiloviću, Korneliju Stankoviću, Petru Kralju i drugima, a u poslednje vreme uz pomoć opštine Vračar i skupštine grada Beograda otkrivene su spomen ploče profesoru Mihailu Ðuriću, Jeleni Šantić, Aleksandru Popoviću…“, rekao je glumac Milan Caci Mihailović.

Inače, da je veliki glumac danas živ, 6. maja bi napunio 91 godinu, a tim povodom će dva dana kasnije 8. maja u 18 sati u svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici biti prikazan jedan od filmova u kome je Perović ostvario značajnu ulogu „Buđenje pacova“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana