Otkrivena spomen-klupa zemunskom hroničaru Branku Najholdu Beoinfo

Objavljeno: 17.06.2020. 18:47 Izmenjeno: 17.06.2020. 18:47

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Adreja Mladenović prisustvovao je  na otkrivanju spomen-klupe zemunskom hroničaru Branku Najholdu na Zemunskom keju.

Događaju su prisustvovali i predsednik opštine Zemun Dejan Matić, muzejski savetnik u Muzeju grada Beograda Darko Ćirić, supruga Branka Najholda Bojana Ivanović, koja je spomenik otkrila sa svojom unukom i veliki broj poštovalaca lika i dela zemunskog istoričara.
Mladenović je naglasio da mu je zadovoljstvo što je on kao Najholdov komšija, koji ga je poznavao kao „čika Branka” i „Naju” danas prisutan na otkrivanju spomen-obeležja.
–On je svima nama koji smo Zemunci približio Zemun onakav kakav zaista i jeste. Skupljajući brojne materijale postao je hroničar i neko po kome se Zemun prepoznaje. On je uspeo i za života da zaokupi pažnju i poštovanje svojih sugrađana, ali i nakon svoje smrti okupio je veliki broj Zemunaca i učinio da pričamo o našem gradu sa posebnom emocijom – rekao je Mladenović.

On je zahvalio u ime Grada Beograda svima koji su zaslužni za podizanje spomen-klupe i koji su doprineli da se sa zemunskim hroničarem svi ponovo susretnu i slikaju.

–Velika zahvalnost ide svim inicijatorima, donatorima, poštovaocima i porodici Branka Najholda. Nadam se da će ovaj simbol Zemuna dugo krasiti Zemunski kej i da ćemo svi, prolazeći pored klupe i na trenutak setivši se Najholdovog dela, još više voleti svoj Zemun – naveo je pomoćnik gradonačelnika.

Matić je istakao da kada se pomisli na Branka Najholda prve asocijacije su – Dunav, karikatura, Zemun nekada i sada.

–Svojim uzvišenim duhom spajao je prošlost sa sadašnjošću i gde god da je boravio bio je Zemunac i lokal-patriota. Bez Branka ne bismo imali prestižnu kolekciju arheoloških artefakata, bogatu zbirku karikatura, hroniku o Zemunu i Međunarodni zemunski salon karikature. Na jednom otvaranju izložbe karikature izrazio je želju da kada više ne bude fizički prisutan, Zemunski kej krasi klupa sa njegovom bistom i audio-aparatom koji bi prepičavao drevnu istoriju Zemuna. Njegovi Zemunci su prešli sa reči na dela i zahvaljujući njegovoj supruzi, Gradu Beogradu i mnogima, Brankova želja je donekle ispunjena te su i klupa i spomenik tu. Na nama je da prenosimo živu reč Brankovu o značaju, drevnosti i veličini kulturne baštine Zemuna –  naveo je u svom braćanju predsednik opštine i dodao da bi Branko danas bio radostan što je oživljen pristan iz njegove hronike, što lepe fasade opet krase zemunske ulice, što je Gardoš sinuo novim sjajem i što je Zemun sa Gospodskom ulicom opet na visini zadatka za sve putnike namernike i turiste iz čitavog sveta.

Ćirić je istakao da se danas sećamo uspomene na Branka Najholda koji je bio tumač zemunske prošlosti, hroničara i posvećenika grada.

–Nemoguće je nabrojati sve teme kojima se bavio Najhold, on je tragao za svojim Zemunom, ljudima i trajanju kao jedinstvenom kontinuitetu postojanja na ovom prostoru. Dragocena zaostavština Branka, istorijska dokumentacija, fotografije, ispisi i materijalni tragovi prošlosti našli su, zahvaljujući njegovoj supruzi, trajni smeštaj u depoima Zavičajnog muzeja i Muzeja grada Beograda. Nadamo se da će vrlo uskoro stalna postavka Zavičajnog muzeja predstaviti javnosti deo ovog fonda u statusu zaštićenog kulturnog dobra – rekao je savetnik Muzeja Grada Beograda.
On je poručio da otvarajući ovu klupu sećanja potvrđuje se još jednom činjenica da je Branko Najhold prepoznatljivi deo zemunskog identiteta i nastavlja da živi sa svojim gradom koji je toliko voleo.

Autor spomenika je akademski vajar Stevan Filipović iz Sremskih Karlovaca, a ceo spomenik je izliven u umetničkoj livnici „Stanišić”. Celokupan događaj propraćen je muzičkim nastupom Zemunskih tamburaša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana