Otkrivena bista generala Jovana Miškovića Tanjug

Objavljeno: 21.05.2020. 17:49 Izmenjeno: 21.05.2020. 17:49

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je  svečanom otkrivanju biste generala i akademika Jovana Miškovića, nakon čega je otvorio spomen sobu u kasarni „General Jovan Mišković“, a u okviru obeležavanja 170 godina od osnivanja Vojne akademije.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARMIR BANDA/ nr

Načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić podsetio je na jubilej i naveo da je spomen-soba važna za negovanje tradicije i razvijanje moral pripadnika Vojne akademije.

Bistu je otkrio potpredsenik SANU akademik Zoran Popović, podsetivši u vidu da je general Mišković bio jedini profesionalac vojske koji je izabran na dužnost predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pobednik konkursa za najbolju besedu na temu „Čast je naša imovina“ potporučnik Strahinja Jelača iz Rečne flotile pročitao je svoju besedu, nakon čega je bista osveštana i služen pomen generalu Miškoviću.

Bistu generala Miškovića izradio je akademski vajar Vladimir Jablanović. Spomen sobu Vojne akademije izradio je tim kojim je rukovodio pukovnik docent Slobodan Ðukić, načelnik Katedre društvenih nauka i nastavnik vojne istorije, koji je danas i bio zadužen za stručno vođenje nakon otvaranja.

Spomen soba Vojne akademije osnovana je kako bi se u glavnim crtama prikazala duga i ponosna prošlost ove važne vojne visokoobrazovne institucije, a cilj je dodatno edukovanje profesionalnih pripadnika Vojne akademije, kao i motivacija i podstivanje na zalaganje u službi.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, pripadnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije, kao i profesori, nastavnici i kadeti te visokoškolske ustanove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana