Otkriven spomenik srpskom heroju iz sukoba na KiM tanjug

Objavljeno: 24.03.2022. 12:23 Izmenjeno: 25.03.2022. 11:39

Veljko Radenović predstavljen je u uniformi, a pred njega kao simbol otpora nalazi se vuk.

Spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću – Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, otkrili su u Kruševcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Radenovićev sin Vukašin.

Svečanoj ceremoniji na Bagdali, prisistvuju brojni građani koji su razvili srpsku trobojku dugačku 130 metara, a pre otkrivanja spomenika minutom ćutanja odata je pošta ovom heroju.

Predsednik Vučić posthumno je ove godine odlikovao Radenovića, predvodnika Posebnih jedinica policije iz Prizrena, jednog od najvećih junaka srpske policije u sukobima na Kosovu i Metohiji.

On i njegova junaštva u borbi za Orahovac i okolna sela, koja su bili u opsadi tokom koje je kidnapovano više od 100 nealbanskih civila opevana su u pesmi „Ðenerale, Ðenerale“.

Bio je ranjen u Vukovaru, a na KiM mu je snajper pogodio kapu.

Spomenik se nalazi pored novog kružnog toka na Bagdali, visok je oko tri metra, a njegov autor je Tomo Komatina.

Otkrivanju spomenika Radenoviću, koji je preminuo 2012.godine, prisustvuju i članovi njegove porodice, ministri Aleksandar Vulin, Nikola Selaković, Darija Kisić Tepavčević, direktor BIA Bratislav Gašić.

Nakon otkrivanja spomenika, Vučić je će položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, koji se nalazi u Parunovcu.

Za vreme sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, 125. motorizovana brigada bila je u sastavu Prištinskog korpusa, a tokom sukoba poginulo je 94 njenih pripadnika.

Spomenik đeneralu Veljku kasni, obaveza da se sećamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću, da nam je obaveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili i da ovaj spomenik mnogo kasni.

„Ovaj predivni spomenik kasni, mnogo kasni i po malo sramotno kasni. Kao narod i kao država naša je obveza da negujemo sećanja na velike ljude koji su državu zadužili, neki su je gradili, neki odbranili, a đeneral Veljko ju je gradio i odbranio uvek tamo gde je bilo najteže“, istakao je on.

Vučić je kazao da je ovo spomenik jednom od velikih junaka, ljudi koji su čuvali našu zemlju, naša ognjišta, štitili našu decu i onda kada je bilo najteže.

„S čim ćete pred Miloša? Radenović će pred Miloša čista obraza, velikog dela, uvek praćen pesmom (Gavrila) Kulundžića. Ta pesma ga je stavila u niz mitskih junaka. Njegova majka ga je poput Jevrosime naučila da ne sudi krivo, ni po babi ni po stricecvima“, istakao je on.

Vučić je kazao da je zbog časne i preteške policijske službe u Prizrenu, Radenović postao dijabetičar.

„On bi išao u prvom autu, a uvek iza njega bi nosili lekove ako zatreba. Koliko bi ih izbeglo službu, rizik. On je junak i nije znao za reč nazad, već samo značenje reči napred. Ljude je predvodio uz poklič “Za mnom braćo“ umesto “juriš“. Jurišao je stavljajući u jedan džep insulin, a u drugi čokoladu“, rekao je on.

Vučić je preneo da je porodica Radenović bila iznenađena kada je javio da je njihov Velja dobio Sretenjski orden za sve što je uradio za našu državu.

„Po malo me je bio stid u moje i tuđe ime, u ime onih koji su brisali ovu ljudinu ili ćutali o njegovom junaštvu „, kazao je on.

Sudbina je, dodaje, želela da spomenik bude na stotinu metara od porodice, koja će ga svaki dan ovako veličanstvenog gledati, znajući da nije zaboravljen.

„Posle decenija Srbija je počela da pamti, da se seća „, poručio je Vučić.

On je primetio da nije slučajno što je spomenik podignut baš na Bagdali, u sred Lazarovog carstva, jer kao što je Hrist vaskrsao Lazara, naš knez Lazar je uskrsnuo kroz junake iz Balkanskih raotva, Prvog i Drugog svetskog rata, ali i kroz Radenovića, heroja iz Orahovca.

Podsetio je da su posebne jedinice policije iz Prizrena uvek bile tamo gde su oni koji su napadili našu zemlju, činili najveće probleme, štetu i zulume.

“Ispred te jedinice, Ðeneral Radenović, ovaj velikan najzaslužniji je za spasavanje na stotine civila, koje su zajednički napadali pripadnici tzv. OVK i NATO-a”, istakao je Vučić.

Kako je rekao, policijski pukovnici i generali i danas kažu da je akcija u Orahovcu izveo bila vrhunska, maestralna, i nije bila samo pitanje srca, a i da jeste opravdane su sve zasluge, ali je bila i pitanje znanja, mudrosti i pameti, odgovornog pristupa.

“Retko se takva akcija sprovodi, a on ju je izveo na fantastičan, maestralan način”, poručio je Vučić.

Navodeći da niko nikada nije mogao da kaže da se Radenović ogrešio ili učinio nešto loše, Vučić je istakao da se danas ispravlja istorijska nepravda, ispravljamo svoje i tuđe grehe, prema đeneralu, prema Srbiji i nama samima.

Predsednik je ukazao i da se zemlja danas nalazi u jednoj od najtežih istorijskih situacija, u kojoj se ne zna šta donosi noć, a još manje šta donosi sutrašnji dan, ali da mi znamo da naša politika mora da bude politika mira, stabilnosti i politika čuvanja našeg.

“Nikada ništa nismo tražili, osim da budemo svoji na svome. Imaćemo i dovoljno pameti, mudrosti, hrabrosti i ismelosti da sačuvamo i odbranimo naše, da zivimo normalno, pristojno, da se borimo da živimo bolje”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, moramo se boriti za otvaranje autoputeva, fabrika, da se borimo za decu, koja imaju na koga da se ugledaju, od koga da crpe energiju, hrabrost, snagu i srpstvo:

“A, to je naš velikan Ðeneral, potpukovnik srpske policije Veljko Radenović”.

Predsednik je ukazao da je Ðeneralov sin, Vukašin, danas pripadnik Žandarmerije, dodajući da se nada da neće biti potrbno, ali da zna da bi i ako zatreba, u najteže zadatke išao još jedan Radenović.

“Unuk je orden poneo sa sobom, ali i taj dečak je rekao da će i on jednog dana da brani zemlju. Uradićemo sve da to ne moraš da radiš. Ali, znamo da su Radenovići uvek uz Srbiju i da Srbija uvek može da računa na vas. I, hvala vam na tome. Hvala za Veljka, za sve što ste dali za Srbiju”, poručio je Vučić porodici Veljka Radenovića.

Poručio je da je na svima nama da verujemo u sebe, da budemo mudri, pametni i da ne treba da se stidimo da kažemo – ”da, bićemo sve jači”, ali ne da bismo nekoga napadali, već da nikome ne bi palo na pamet da napadne našu zemlju.

“Mi imamo šta da čuvamo. Neka živi Ðeneral Radenović, živela Srbija”, poručio je Vučić.

Vučić položio venac na spomenik poginulim borcima u Kruševcu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je u Kruševcu venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade, koja je tokom sukoba na KiM i NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, bila u sastavu Prištinskog korpusa.

Tokom sukoba, poginulo je 94 pripadnika te brigade.

Vučić je položio venac na kome piše:

„Braniocima otadžbine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Ta brigada formirana je 23. septembra 1981. godine u Kosovskoj Mitrovici.

U ratu na KiM 1999. godine, poginulo je 94 pripadnika 125. motorizovane brigade, devet oficira i podoficira, 46 vojnika na odsluženju vojnog roka, 11 pripadnika rezervnog sastava i 28 dobrovoljaca.

Rasformirana je 2005. godine.

Vučić je prethodno u Kruševcu otkrio spomenik jednom od heroju sukoba na KiM, policijskom potpukovniku Veljku Radenoviću Ðeneralu.

Biće dovoljno za izvoz,prvo da se obezbedi Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti obezbeđene dovoljne kolicine pšenice i kukuruza za sve, ali da na prvom mestu mora da bude obezbeđena Srbija.

Na pitanje „Blica“ šta se dešava sa, kako taj list tvrdi, falsifikovanjem ranije potpisanih ugovora o izvozu,Vučić je odgovorio da će „prevaranti morati u zatvor“.

Prema saznanjima „Blica“, BIA i MUP istražuju prevaru u izvozu žita, brašna i ulja koja se odnosi na navodno antidatiranje ranije potpisanih ugovora o izvozu.

Treba da se stide svi koji su učestovali u NATO agresiji

Srbija samo želi da žrtve NATO agresije 1999. godine budu upamćene i da zločini ne budu zaboravljeni, izjavio je  predsednik Aleksandar Vučić povodom godišnjice NATO agresije na našu zemlju i poručio svima koji su u tome učestvovali da treba da ćute umesto što se hvale, kao i da treba da se stide.

„Ne mogu da nas ubede, video sam i neke danas koji slavodobitno govore o svojim uspesima iz 1999. Moja poruka im je da je bolje da ćute. Govorim o strancima koji su učestvovali u toj užasnoj agresiji na našu zemlju i da se malo postide i da nađu neko mesto da se Bogu pomole za sve one divne ljude i brojnu decu koju su ovde pobili“, poručio je Vučić.

On je u izjavi za Pink rekao da misli na Veslija Klarka i mnoge druge.

Na pitanje novinara kako komestariše izjavu američkog generala Klarka, komandanta NATO tokom agresije 1999. godine koji je rekao da možda svi danas gledamo na Ukrajinu, ali da on hoće danas da drži fokus na Kosovu pošto je ono danas navodno ugroženo, Vučić je rekao:

„Izgleda da je on nešto pobrkao, a čuo sam još neke da takve stvari govore. Izgleda da su oni nešto pomešali, međunarodno priznata država je bila Srbija, a nikakvo Kosovo nije ni postojalo. Dakle, ono je posle nastalo u njihovim glavama i njihovim terorom i svim što su kasnije radili, iz njihovog ugla, iz našeg nikad“, naveo je Vučić.

Ističe da kada je reč o međunarodnom javnom pravu da ne postoji nijedan ozbiljan čovek i pravnik koji se ne stidi NATO agresije 1999. godine, koja je bez odluke Saveta bezbednosti UN 19 silnih, moćnih i arogantnih zemalja dogovorilo se da jednu malu i slobodarsku zemlju napadne, zato što je nemački ministar spoljnih poslova Joška Fišer rekao da su time sprečili Aušvic.

A gde je bio taj Aušvic i kakav Aušvic, zapitao je predsednik Srbije i dodao da je jasno koliko su lagali i obmanjivali svetsku javnost (tadašnji nemački ministar Joška Fišer kao argument za agresiju rekao da sprečaavaju novi Aušvic).

Kako je rekao, neki bi voleli da mogu ponovo to da urade na nekom velikom.

„Nadam se da će zaustaviti i taj suludi rat između Rusa i Ukrajinaca i da se to neće širiti dalje. Sve što mi želimo je samo mir. Što se nas tiče, mi nismo mrava zgazili, već su uglavnom oni po nama gazili i 2004. i 2008. i svih ovih godina gutamo sve njihove laži i provokacije i uglavnom ćutimo, da bismo sačuvali mir i naš narod na KiM i da nam deca makar jednu generaciju rasla u miru. Sve i da neko hoće, više to nije tako lako i jednostavno kao što su nekad izvodili. Mi ne želimo u takvim stvarima da učestvujemo i nikoga nećemo ni na koji način dovesti u situaciji da se ponovo na jednom maloj zemlji čak i pokušava da iživljava“, naveo je Vučić.

Kaže da Srbija već osam godina za redom obeležava na godišnjiu NATO agrensije i ne menja ime zlocicna koji je nad njom i njenim narodom počinjen.

„I ne stidi se svojih žrtva već naprotiv ne mrzi dželate već samo želi da žrtve budu upamćene i zločini da ne budu zaboravljeni. To je naša osnovna poruka“, poručio je Vučić.

Moramo da negujemo kulturu sećanja zbog buducnosti

Predsednik Aleksadnar Vučić izjavio je da Srbija mora da gaji, neguje kulturu sećanja na svoje heroje, jer ako to ne činimo, nemamo na osnovu čega da zahtevamo dobra i velika dela od drugih.

Vučić je danas u Kruševcu otkrio spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću – Ðeneralu, heroju iz sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine, i tom prilikom rekao da je time ispravljena istorijska nepravda.

On je za TV Pink, na pitanje zašto se toliko čekalo da se odužimo heroju, rekao da to nije slučaj samo sa Radenovićem, već sa mnogim herojima.

„Mi smo čekali više od 75 godina da jasenovačke zrtve dobiju kej, ulicu, bilo šta u Beogradu. U glavnom gradu Srba, 75 godina je bilo potrebno da se setimo da postoji Jasenovac, o herojima sa Košara da ne govoroim, o Veljku Radenoviću…“, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da ako ne gajimo i negujemo kulturu sećanja, čime ćemo i na osnovu čega onda zahtevati od drugih u budućnosti bilo kakva dobra i velika dela.

„Ne mislim samo na viteštvo, ratništvo, već i graditeljstvo, na doprinose u kulturi, umetnosti, svemu“, rekao je Vučić.

On je u Kruševcu posetio i manastor Naupare, koji je po predanju gradio despot Stefan Lazarević, a 1835. obnovio knez Miloš Obrenović.

„Imamo mnogo divnih manastira, ali ovaj je poseban i treba da pomognemo malo, da bi još više ljudi dolazilo“, rekao je Vučić.

Postoji jedna zemlja u Evropi nepokorenog srca,naša Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane iz Kraljeva i okoline da dođu na obeležavanje Dana sećanja i da odaju postu poginulim građanima Srbije i SRJ u NATO agresiji.

„Da pokazemo sa koliko ponosa i dostojanstva cuvamo sećanje na sve te ljude, koliko i danas razumemo bol i patnju njihovih najbližih“, rekao je Vucić za TV Pink.

On je dodao da su mozda uspeli silom da ucine mnogo toga loseg nasoj zemlji i našem narodu, ali nisu uspeli da pokore srce našeg naroda.

„Postoji jedna zemlja u Evropi neopokorenog srca koja će uvek da baštini slobodu i da je ljubi više od svega, a to je naša

Srbija“, poručio je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana