Otkazan Evropa kup na Kopaoniku Studio B

Objavljeno: 20.02.2021. 18:10 Izmenjeno: 20.02.2021. 19:39

Skijaški savez Srbije saopštio da je otkazan Evropa kup u alpskom skijanju, koji je naredne nedelje trebalo da se održi na Kopaoniku.

Evropa kupa u alpskom skijanju ove sezone na Kopaoniku neće biti. To je konačna odluka, nakon što je nekoliko dana tim iz FIS (Svetska skijaška federacija) bio na Kopaoniku, zajedno sa čelnicima našeg saveza i trke. Kako je istakao Žordi Pujol, koordinator FIS-a za Evropa kup, domaćin je uradio sve da trka može da bude održana ali je zbog aktuelne, pogoršane, epidemiološke situacije u Evropi veliki broj nacija otkazao učešće na ovom takmičenju. Kako je istaknuto na konferenciji za medije u organizaciji Skijaškog saveza Srbije situacija se menjala iz sata u sat i jedinio što je preostalo ljudima iz FIS-a bilo je da trke ne bude.

“Ja sam u Srbiju došao pre svih i ustanovio sam da je organizator sve uradio da takmičenje bude održano. Zahvalio bih se ljudima iz Skijaškog saveza Srbije koji su uložiili maksimalne napore. Video sam da je staza potpuno spremna, kao i  hotelski kapaciteti. Morate shvatiti da je čitava zapadna Evropa zaključana, skijaški centri su prazni i da ekipama nije lako da putuju i prelaze granice”- rekao je Žordi Pujol, koordiantor Evropa kupa za žene.

Milan Božić, generalni sekretar Skijaškog saveza Srbije, je istakao da je sve bilo spremno za početak takmičenja, ali  su neke ekipe iz najjačih skijaških nacija počele da masovno otkazuju učešće, zbog straha od eventualnog karantina nakon povratka u svoje zemlje.

“Imali smo pre pet dana više od 110 učenika, pre dva spali smo na manje od 50 i nije nam preostalo ništa drugo nego da takmičenje otkažemo. Nije ideja da imamo malo takmičara na stazi, da na trci ne budu sve najkvalitetnije nacije ”- naglasio je Žordi Pujol.

Reči hvale za organizaciju imao je i Slovenac Matijaž Vrecl, kontrolor opreme FIS-a za Evropa kup. “Sve što je bilo do ljudi iz srpskog saveza je urađenio na najvišem mogućem nivou. Staza je bila spremna za takmičenje, hoteli su bili iznad očekivanog nivoa, ali pandemija je ovoga putra sprečila da trka na Kopaniku bude održana. Mi svakako vidimo Srbiju na mapi Evropa kupa sledeće godine i nadam se da je ovo samo korak ka stepeniku više, takmičenju u Svetskom kupu” – rekao je Vrecl.

Aleksandar Aškrabić, potpredsednik SSS i direktor trke na Kopaoniku je bio vidno razočaran. “Zahvaljujem se ljudima iz FIS, zajedno smo se trudili da ovo bude kako treba. Imali smo veliku pomoć Skijališta Srbije i Ministarstva omladine i sporta vlade Republike Srbije, ali je na kraju ispalo ovako.”

Ivan Mirković, predsednik Izvršnog odbora se zahvalio svima koji su učetvovali u pripremi ovoga takmičenja i dodao-“Uložen je veliki napor, da je bilo malo više sreće sada bi svi bili na Kopaoniku ali ćemo svi morati da čekamo još godinu.”

Na pitanje ko će snositi troškove organizacije Žordi Pujol je odgovorio da će se o tome  diskutovati ovih dana ali da se ovakve stvari dešavaju.

Ostaje žal što na Kopaoniku neće biti takmičenja u Evropa kupu ove godine ali sigurno je da ovo nije kraj sezone za naše skijaše i da ćemo još trka videti i na Kopaoniku i u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana