Osvetljenje – smart tehnologijom

Objavljeno: 31.03.2016. 21:41 Izmenjeno: 31.03.2016. 21:41

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, i glavni gradski urbanista Milutin Folić, prisustvovali su puštanju u rad novog sistema upravljanja javnom rasvetom u Beogradskoj ulici.

Gradonačelnik je naglasio da je ovakav vid javne rasvete prvi put instaliran u ovom delu Evrope.

-Reč je o led svetiljkama čija se jačina povećava i smanjuje u zavisnosti od saobraćajnog inteziteta i koje štede i do 40 odsto električne energije. Takođe nova tehnologija omogućava da se preko jednog centra kontroliše rad svih sijalica u sistemu – ukazao je Mali.

On je najavio da se ubrzano radi na pripremi potrebne dokumenatacije kako bi Grad i JP „Javno osvetljenje“ krenuli u postupak javnog privatnog partnerstva, s ciljmem da se ulična rasveta na svih 160.000 stubova u Beogradu zameni sa novim led sijalicama.

Prema njegovim rečima, realizacija tog projekta mogla bi da se ostvari već do kraja godine, što će pored uštede u električnoj energiji omogućiti i lepši estetski efekat, jer će grad biti bolje osvetljen.

Predstavnik „Cumtobel“ kompanije, koja je donirala led sijalice, Saša Jelača izrazio je zadovoljstvo što je ta kompanija uspela da napravi partnerstvo sa Gradom Beogradom i osvetli upravo Beogradsku ulicu.

U Beogradskoj ulici instalirano je 18 led svetiljki evropskog proizvođača Torn, koji je u sklopu „Cumtobel grup-e“, uz prateće senzore i savremeni sistem centralnog monitoringa i kontrole. Instalirane svetiljke zadovoljavaju najstrožije EU norme i standarde kvaliteta.

Događaju je prisusvovao i direktor JP „Javno osvetljenje“ Aleksandar Cincar Poposki.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Subota
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana