Oštrije kazne “dobra poruka“ i za nasilnike i za žrtve Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 01. 2019. 15:22:17

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević pozdravila najavljeno uvođenje oštrijih kazni za krivična dela koja se odnose na nasilje u porodici, nad ženama i decom. Pokretač inicijative o izmeni Krivičnog zakonika Igor Jurić ocenjuje da je reč o velikom ohrabrenju.

Stanojević je okarakterisala kao pozitivne predložene mere, koje je danas nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojima će minimalna kazna za nasilje u porodici biti povećana sa šest meseci na godinu dana, dok će maksimalne kazne za to krivično delo, kako je najavljeno, biti uvećane za 35 do 50 odsto.

“Do sada su kazne za nasilje nad ženama bile niske i uglavnom su se nasilnici kažnjavali uslovno, a po mom mišljenju, uslovne kazne za takva krivična dela treba ukinuti“, rekla je Stanojević za Tanjug.

Ona je naglasila da je veoma važno da se u Srbiji ujednači sudska praksa i način kažnjavanja nasilnika budući da, kako kaže, imamo jako loše iskustvo sa presudama koje se tiču nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

“Recimo, u jednom kraju Srbije nasilnik se kazni adekvatno, u drugom mu se izrekne blaga kazna, a u trećem uslovna. Očekujem da će i to biti regulisano tako da nasilnik, koji misli da mu ne može niko ništa i da će odležati godinu dana i posle toga biti slobodan, shvati da tako više neće moći“, kaže Stanojević.

Kao potpisnik peticije Igora Jurića, Stanojević je pozdravila i prihvatanje predloga Jurića i dela javnosti o uvođenu doživotne zatvorske kazne za najteža krivična dela.

“Podržavam da to konačno bude prihvaćeno kao zakon. Onima koji su u stanju da siluju, ubiju dete i počine slična dela zbog kojih su osuđeni na maksimalnu zatvorsku kaznu, nije mesto na slobodi jer bi ponovo učinili isto, a to je najstrašnije što može da se desi“, ukazala je Stanojević.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas uvođenje oštrije kaznene politike za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, do nasilja u porodici do ubistava i najavio uvođenje doživotnog zatvora za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela.

Jurić:Veliko ohrabrenje, važno da ne ostane prazna priča

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti uvedena doživotna kazna zatvora za najteža krivična dela, predstavlja veliko ohrabrenje i daje nadu da će se to desiti u najkraćem roku, kaže osnivač Fondacije “Tijana Jurić“ i pokretač inicijative o izmeni Krivičnog zakonika Igor Jurić.

On je istakao da je sada najbitnije da „sve ne ostane samo prazna priča“ i izrazio je nadu da će taj zakon biti izmenjen u naredna dva meseca.

Jurić je rekao da je u poslednjih godinu i po, od podnošenja molbe za izmenu zakonika predsednici Narodne skupštine do danas, Fondacija prošla mnogo toga, ali da je današnja izjava predsednika Vučića o prihvatanju Jurićevog predloga ““potvrda da je borba bila vredna““.

“Nisam znao na šta će se današnja konferencija odnositi, potpuno mi je bilo nenadano, tako da sam to zaista emotivno podneo dok sam slušao“, rekao je Jurić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, nakon nedavnog formiranja Radne grupe za izmene i dopune Krivicnog zakonika o razmatranju uvođenja kazne doživotnog zatvora, danas je stigla i potvrda predsednika Srbije da će taj predlog biti i usvojen.

“To predstavlja veliko ohrabrenje i nadu da će se to zaista desiti u vrlo kratkom roku“, kazao je Jurić.

Prema njegovim rečima, predlog Fondacije se odnosi na uvođenje doživotne kazne zatvora za krivična dela u kojima su žrtve deca i žene, te da će izmena obuhvatiti i druge zakone.

Jurić je naglasio da je sada najbitnije da „sve ne ostane samo prazna priča“, već da izmene zakona zažive i izrazio nadu da će se to desiti u naredna dva meseca.

Naveo je da je Fondacija “Tijana Jurić“ prikupila blizu 160.000 potpisa građana za izmenu Krivičnog zakonika i istakao da prihvatanje te inicijative treba da bude ohrabrenje običnim građanima.

“To pokazuje da moramo biti uporni. Ukoliko se naš predlog usvoji, to će biti dobar signal za ubuduće, da možemo da reagujemo i utičemo da se izmene zakoni koji nisu dobri“, uveren je Jurić.

Ističe da ne želi da bude član nijedne političke opcije, ali želi da utiče na život naših građana, posebno dece.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da će biti uvedena doživotna kazne zatvora za počinoce najtežih krivičnih dela – višestruka ubistva, ubistva dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana