Ostavka Haradinaja – politički trik Tanjug

Objavljeno: 20.07.2019. 10:26 Izmenjeno: 22.07.2019. 09:59

Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik. Srbija mora da reaguje smireno i bez euforije, kaže predsednik Vučić i upozorava da će položaj srpskog naroda u pokrajini biti još teži.

foto Tanjug

To će, kako je rekao, dovesti do sve ekstremnijih stavova Albanaca na Kosmetu, jer Haradinaj postaje junak koji se bori za jedinstvevno i celovito Kosovo, a svi ostali, kaže, ostaju nedostojni velikog vođe koji ih vodi u sveltu budućnost.

Vučić je istakao da postoji neskriveno ćutanje međunarodne zajednice o zločinima na Srbija, i delom Albanaca i drugih nealbanaca, pre svega Roma.“A, mogli ste da vidite plejadu albanskih političara iz Albanije, koji su se izređali govoreći o Hardinaju kao o velikom fantaštičnom junaku i koji su okrivljavali sve druge za to što se dogodilo“, primetio je Vučić.

De fakto, politička situacija u Prištini i Tirani će krenuti daljem približavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas, o Velikoj Albaniji.

Nema razloga za radost i euforiju

Vučić istakao je, povodom ostavke Ramuša Haradinaja, da na to Srbija mora da odreaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.„Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bvše Jugoslavije. Zato razumemo radost, al i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine“, rekao je on na konferenciji za štampu.

Vučić je kazao da nema razloga za radost i euforiju, ne što pozitivno mislimo o Haradinaju, već zbog posledica koje dolaze posle tog čina, pre svega kako će se Albanci i međunarodna zajednica odnositi prema srpskom narodu i Srbiji.

Kako je rekao tu su važne stvari, položaj Srba na KiM, njihov svakodnevni život biće još teži nego danas, pošto dolazi do dodatne homogenizacije Albanca i dalje ektremizacije njihovih stavova, ali i još snažnije mržnje prema srpskom narodu i državi, koje doživljavaju kao jedinog krivca za sve njihove nedaće za ono što se dešava Hradinaju.

Srbija će, ističe Vučić, još više posvetiti pažnju opstanku i životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM.

Predsednik Srbije poručuje i da naš narod na KiM može da računa na svoju državu i svoju Srbiju.

Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti, navodi Vučić i ističe da je to činjenica, a ne farsa kao za neke u međunarodnoj zajednici.

Takođe, politička situacija ide u smeru daljeg odlaganja dijaloga Beograda i Prištine, naglasio je Vučić.

Položaj Srba biće još teži

Vučić je  izjavio da posle ostavke Ramuša Haradinaja suštinski i de fakto politička suituacija u Prišitini i Tirani stremiće daljem priblizavanju i ujedinjavanju i nastavku tragične priče po sve nas o „velikoj Albaniji“.

Vučić je u obraćanju javnosti pozvao da Srbija reaguje smireno i odmereno iako će, kako je upozorio , polozaj Srba na KIM biti još teži nego do danas.

On je istakao da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovih statvova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca.

„Srbija će posvetiti još veću pažnju opstanku životu i bezbednosti srpskog naroda na KIM, naš narod može da računa na Srbiju“ poručio je Vučić.

On je istakao da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvazniji za očuvanje mira i stabilnosti, i to je cinjenica i sustina svega.
„Plasimo se da politicki razvoj događaja ide u smeru za daljim odlaganjem dijaloga između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić.

Pritisci će jačati, tražiće priznavanje

Predsednik Vučić izjavio je da se narednih dva tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra meseca i da će pritisci ići u pravcu da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja.“To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese“, poručio je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa više lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, i da mnoge balkanske zemlje to razumeju.“Znam da su Svetozar Marković i kralj Aleksandar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija“, istakao je Vučić.

On je ukazao da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima.
Sve velike sile, kako je ukazao, učestvovaće bez razlike u skladu sa svojim interesima.“Ovde imamo mi interes na Balkanu“, rekao je Vučić navodeći da oni zbog njihovih unutrašnjih problema kažu da ne možemo u EU.

Samo ekonomsko jači možemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo put ka EU.“Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada“, istakao je predsednik.

On je dodao i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već našeg naroda i za očuvanje mira i stabilnosti.

Napomenuo je da Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800 000 Albanaca.
„Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150 000 manje, o tome ne govorite“, rekao je Vučić.

To su stvari sa kojima ćemo da se suočavamo, rekao je on i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.“Pomagaćemo svom narodu, da on bude siguran i bezbedan“, poručio je Vučić.

 Haradinaj se vraća kao heroj, raste pritisak na SRB

Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnosću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.„Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvostručiti“, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog nelegitimnosti drugih političara. „Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru.

Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom“, uveren je Vučić.

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse, koje su stvorili užasnu situaciju u našim odnosima. „Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog“, podvukao je on.

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu.
„Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene“, naglasio je on.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje. „Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njhovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije“, ukazao je on.

Vučić je rekao da je to kao što čini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. „Oni će uvek na svakom mestu, a kada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad“, uveren je on.

Više verujem Trampu, nego Stejt departmentu

SAD će od septembra krenuti sa svojim inicijativama po pitanju KiM, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će stav SAD biti jedinstven, ali da svakako neće biti lagan za nas ni na koji način.

Vučić je na pitanje novinara, kako vidi to što je juče ministar spoljnih poslova iz Vašingtona rekao da SAD odustaje od autopilot spoljne politike i da se okreće kreativnijem pristupu, iako je ta izjava izrečena pre ostavke Ramuša Hardinaja, i šta bi takava kreativnija politika mogla da znači, kazao da ne veruje da za nas tu ima dobrih stvari.

„Mnogo više verujem da za nas tu nema idelane stvari i nema dobrih stvari, mnogo više verujem Trampu i njegovim ljudima i sekretaru za nacionalnu bezbendost Boltonu, nego što verujem mnogim ljudima u Stejt departmentu“, kazao je Vučić.

Dodaje da će SAD izaći sa svojim jedinstvenim stavom.“Od septembra kada SAD bude krenula sa svojim inicijativama koje očekujem, njihov stav biće potpuno jedinstven, ali svakako neće biti lagan za nas ni na koji način, šta god bilo i kako god bilo“, napomenuo je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana