Ostajemo na EU putu,razmišljamo kako da pozicioniramo državu tanjug

Objavljeno: 10.10.2022. 10:48 Izmenjeno: 10.10.2022. 10:48

Joksimović se osvrnula na predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u UN navodeći da smo potpisali pregovarački okvir koji ima jasne smernice.

Ministarska za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je vitalni interes Srbije članstvo u EU i da se razmišlja strateški kako da se pozicionira država, kako bi sa što manje štete prošli kroz ovaj period.

Evropska komisija će u sredu, 12. oktobra objaviti takozvani paket o proširenju, koji će sadržati i godišnji izveštaj o napretku Srbije u svim oblastima važnim za evropske integracije, a Joksimović je rekla da je predominantni trend u ovom trenutku geopolitički diskurs i geopolitički ugao gledanja.

Dodaje da je sve obojeno retorikom geopolitike, imajući u vidu šta se dešava u Evropi.

„Koliko smo bliži EU je važno i legitimno pitanje, ali sa novom metodologijom i sa svim geopolitičkim razlozima i novim elementima potpuno je legitimno pitanje gde je EU što se tiče Zapadnog Balkana“, rekla je Joksimović za RTS.

Prema njenim rečima, nova metodologija ne govori samo o adaptaciji, već se govori o sinergiji promena koje treba da se dese i u kandidatima ali i u EU, u novom pristupu, u zejedničkom radu.

Joksimović navodi da je pitanje i gde je EU danas što se tiče Zapadnog Balkana sa svojim porukama i sa ozbiljnošću da se proces iz geoplitičkih i geostrasteških razloga koji su postali dominantni ubrza.

„Što se nas tiče, postoji deo koji je uslovno reformski tehnokratski, gde su jasno navedene sve obaveze koje imamo u odnosu na klastere i akcione planove i to će u izveštaju 12. oktobra biti predstavljeno“, navodi Joksimović.

Dodala je da očekuje da će izveštaj, bez obzira na pomak u vladavini prava i ekonomiji, biti kritičan u odnosu na postavljanje Srbije vezano za restrtiktivan režim prema Rusiji.

Ministarka je rekla da Srbiju košta neuvođenje sankcija Rusiji, ali da bi državu takođe koštalo i da ne sluša šta građani misle, dodajući da su naše crvene linije međunarodno pravo i pregovarački okvir sa EU.

Joksimovićeva kaže da ostajemo na evropskom putu i da se situacija usložila.

„Niko se ne rukovodi trenutnim interesima, ili palijativnim merama kojim ćemo da gasimo neke požare, razmišljamo strateški kako da pozicioniramo zemlju tako da sa najmanje štete prođemo ovaj period, slušamo kao demokratska zemlja i šta naši građani misle, nećemo ići u autdestrukciju, izolacije smo već prošli – to ne želimo za naše ljude i građane. Vodimo računa o održivim interesima Srbije i građana Srbije“, kazala je Joksimović.

Govoreći o otvaranju klastera, Joksimovićeva kaže da je preporuka iz poslednjeg izveštaja EK koji će biti ponovljen i u ovom izveštaju je da je klaster tri – konkurentnost i inkluzivni rast spreman za otvaranje, a bio je i prošle godine.

Komentarišući zahtev Pariza i Berlina da Beograd dozvoli Prištini ulazak u međunarodne organizacije, navela je da o tom predlogu zna onoliko koliko je predsednik Srbije rekao javnosti, dodajući da je samit u Pragu multilateralna diplomatija na vrhu.

„Vrlo često šefovi država i vlada ne izveste građane o tome šta su pričali. Hvale je vredno ono što je predsednik Vučić uradio, potpuno je informisao javnost o čemu je razgovarao sa brojnim liderima u Pragu, i ono što se posebno tiče nas i naših interesa vezano za pitanje KiM – to je najbolji manir koji pokazujemo – ne krijemo od građana šta su teme i problemi“, kaže Joksimović.

Joksimović se osvrnula na predlog da Srbija dopusti ulazak Kosova u UN navodeći da smo potpisali pregovarački okvir koji ima jasne smernice.

„Sve i za one koji priznaju tzv. nezavisno Kosovo, osnovni uslov za članstvo u UN pa i u SE je da budete funkcionalana demokratija, da li neko zatvara oči, kakva kontinuirana i bezočna kršenja ljudskih prava koja nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima se dešavaju na KiM prema Srbima i prema drugim građanima, da li mislite da ćete vaspitati i socijalizovati jedan režim ako ih pustite u međunarodne organizacije, to je Evropa već videla kako se završava“, kazala je Joksimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana