Osnivač Srpskog lekarskog društva zaslužuje spomenik u Beogradu Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 08.11.2019. 08:53 Izmenjeno: 08.11.2019. 13:23

Gradonačelnik Radojičić sa rukovodstvom Srpskog lekarskog društva razgovarao o inicijativi da se osnivaču društva, profesoru doktoru Vladanu Ðorđeviću u Beogradu podigne spomenik.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je sa predsednikom Srpskog lekarskog društva akademikom Radojem Čolovićem o inicijativi da se osnivaču društva, profesoru doktoru Vladanu Ðorđeviću, u Beogradu podigne spomenik.

Radojičić je razgovarao sa Čolovićem, kao i generalnim sekretarom društva Nedeljkom Radovićem, o značaju Društva, o načinima na koje Beograd može da doprinese njihovom radu i uslovima.

„Razgovarali smo o potrebi da se Srpsko lekarsko društvo i Grad Beograd oduže velikanu Vladanu Ðorđeviću, osnivaču Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta, koji je bio i gradonačelnik Beograda, za sve što je učinio za naš grad i naš narod“, rekao je Radojičić.

On je naveo da je Ðorđević bio prvi školovani hirurg koji je potekao sa područja Srbije, a osim ogromnog doprinosa u oblasti medicine, on je kao gradonačelnik Beograda od prašnjave varoši napravio moderan evropski grad.

„Spomenik u prestonici je najmanje što zaslužuje“, zaključio je Radojičić.

Srpsko lekarsko društvo je osnovano 1872. godine i jedno je od najstarijih opštemedicinskih društava u svetu.

„Duga tradicija i više od 27.000 članova svedoče o njegovom velikom značaju i za struku i za pacijente. Uspešan rad Društva važan mi je i kao lekaru i kao gradonačelniku“, istakao je Radojičić.

Tema sastanka bili su i veliki jubileji koji predstoje, sledeće godine održava se 20. jubilarni Kongres lekara Srbije, a 2022. godine Društvo će proslaviti 150. godina postojanja.

U susret tome, razgovarali su o inicijativi da se osnivaču Srpskog lekarskog društva Vladanu Ðorđeviću podigne spomenik u Beogradu.

Na sastanku se razgovaralo o načinima na koje Grad Beograd može da doprinese bolim uslovima rada Srpskog lekarskog društva.

Reči je bilo i o sedištu Srpskog lekarskog društva u Ulici Džordža Vašingtona.

Osim što je u ovoj zgradi bila prva varoška bolnica, ona je poznata i po tome što se na njenoj kuli nalazi prvi javni časovnik u Beogradu.

Zahvaljujući podršci Grada Beograda, zgrada je stabilizovana, a sada je potrebno da se ona i protivpožarno obezbedi, istakli su iz rukovodstva Srpskog lekarskog društva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana