Osmaci polagali kombinovani test, ocenili da je bio „pretežak“ Studio B

Objavljeno: 19.06.2019. 09:02 Izmenjeno: 19.06.2019. 20:08

Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole polagali kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Mali maturanti, sa kojima smo razgovarali, uglavnom nisu zadovoljni kako su rešili test.

Završeno je polaganje kombinovanog testa prijemnog ispita za osnovce. Nakon polaganja srpskog jezika i književnosti, kao i odlaganja testa iz matematike koji je dospeo u javnost zbog neopreznosti direktora neke škole, resorni ministar Mladen Šarčević ističe da je uprkos spekulacijama kombinovani test iz pet predmeta potpuno bezbedan.  Dodaje da je Evropska komisija najbolje ocenila ministarstvo prosvete, ali  da propusti uvek postoje, a da bi se oni rešili od 2021. godine polaganje male mature obavljaće se elektronski.

Ostao je još samo jedan deo prijemnog ispita do kraja prvog ozbiljnijeg koraka za naše osnovce nakon čega će se opredeliti kojim smerom nastavljaju obrazovanje.

Nakon kombinovanog testa, za koji se spkulisalo da li će zbog odlaganja matematike biti održan po planu, pedagog najstarije beogradske Osnovne škole ,,Kralj Petar Prvi“ Vesna Radonić kaže da je polaganje proteklo u najboljem redu. Dodaje da je tokom, kako kaže odlične pripremne nastave, osmacima najteža bila hemija. Neke maturante je pomučila geografija, odnosno planine, ali i zadaci iz fizike.

Svršeni osmaci u beogradskim školama kažu da je kombinovani test bio pretežak i da uglavnom, nisu zadovoljni kako su ga uradili.

Matematika je, posle polaganja srpskog jezika i kombinovanog testa, sledeći i poslednji stepenik male mature. Nakon što je polaganje odloženo za četvrtak jer su testovi procureli u javnost, resorni ministar Mladen Šarčević ističe da oseća moralnu odgovornost, ali da to nije razlog za njegovu ostavku, jer je problem u lošem sistemu polaganja ispita koji je uveden 2011. godine.

Zbog propusta koji trenutni sistem pokazuje, ministar najavljuje da će elektronsko polaganje mature, kao  sistem koji meri znanje, biti uvedeno 2021. godine jer deca koja počnu po jednom modelu ne mogu u toku školovanja da ga menjaju.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana