Oslobođenje Beograda – velika i krvava borba Studio B

Objavljeno: 20.10.2020. 12:59 Izmenjeno: 20.10.2020. 13:45

Nakon višednevnih teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije zajedno sa  sovjetskim saveznicima oslobodili su Beograd 20. oktobra 1944. godine.

Operacija oslobođenja Beograda bila je neverovatno velika i krvava borba i nijedan okupiran grad u Evropi nije oslobođen uz toliko učešće narodne vojske i lokalnog stanovništva.

Beogradska operacija ili Beogradska ofanziva predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine. Borba za Beograd  bila je  deo opsežnog operativnog plana Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i Prve armijske grupe Narodno Oslobodilačke Vojske Jugoslavije, nadovezivala se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji, a nastavljena je proterivanjem neprijatelja kroz Srem.

Poginulo je 2.953 borca NOV i blizu  970  pripadnika Crvene armije kojom je komandovao general-potpukovnik Vladimir Ždanov.

Beogradskom operacijom okončana je i 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.

Beograd je po oslobodjenju postao vojni, politički i administrativni centar i sedište vlade nove Demokratske Federativne Jugoslavije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana