Oskar turizma dođeljen Srpskoj Atini tanjug

Objavljeno: 09.09.2022. 12:48 Izmenjeno: 09.09.2022. 12:48

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević se u ime grada i svih Novosađana zahvalio na ovoj prestižnoj nagradi, koja predstavlja Oskara u svetu Turizma.

Preštižna nagrada Međunarodne federacije turističkih novinara i pisaca o turizmu – FIJET “Zlatna jabuka” ove godine pripala je Novom Sadu.

Nagrada je ustanovljena 1970. godine, a dodeljuje se jednom godišnje nekoj organizaciji, državi, gradu, ili osobi, kao priznanje za vrhunske napore u promovisanju i podizanju nivoa razvoja turizma.

Ceremonija uručivanje nagrade Srpskoj Atini upriličena je u svečanoj sali Gradske kucće, uz zvuke Hora Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”.

Nagradu je primio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vucević uz prisustvo delegacije FIJET-a na čelu sa predsednikom organizacije, nekadašnjim ministarom turizma Tunisa Tiženijem Hadadom.

„Zeleo bih da čestitam vama gardonačelnice što ste učinili da vaš grad uzdignete na nivo kakav priliči Evropskoj prestonici kulture“, rekao je Hadad.

On je dodao da je istorija ovog garada veoma značajana i da je siguran da je nagrada tu gde treba da bude, jer je Novi Sad tokom čitave svoje istorije bio dom mnogim nacijama, a takođe i glavni grad kulture ne samo Srbije već i svih bivsih jugoslovenskih republika.

„Ovo je velika nagrada i jedno veliko priznanje za sve građane Novog Sada, za sve turističke radnike, ljude koji su angažovani u okviru uslužnih delatnosti ali i svih onih koji prave ambijent koje je FIJET prepoznao i nagradio. Ovo je svojevrsni legat, obaveza za buduća vremena i obaveza za buduće generacije“, rekao je Vučević.

On je dodao da ova nagrada prestavlja smernicu kuda i kako grad treba da se razvija u budučnosti, kako da bude još atraktivniji, otvoreniji, dostupniji i interesantniji.

„Ova vaša, a od danas i naša nagrada divna statua zlatne jabuke je kruna u 2022. koja je posvečena Evropskoj prestonici kulture i promociji Novog Sada kao kulturnoj destinaciji za celu Evropu. Ona je dokaz da su ovo sve srodne garane koje potpomažu i jačaju jedna drugu, govorim o kulturi, turizmu i privredi“, rekao je Vučević.

Kako je ranije najavljeno, delegacija FIJET-a će se tokom boravka u Novom Sadu upoznati s kulturno-istorijskim bogatstvima glavnog grada Vojvodine.

Od vinskih puteva, milenijumske zaostavštine Panonskog mora, pa sve do gastro sadržaja, istorijskog nasleđa i manastira Fruške Gore.

Od osnivanja, FIJET je uručila više od 40 priznanja različitim gradovima.

Među njima su bili i gradovi iz regiona, poput Ljubljane, Plovdiva, Dubrovnika i drugih.

Takođe, 2015. godine nagrada je dodeljena Paliću. To je bio prvi put da je neka turistička destinacija u Srbiji dobila ovo priznanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana