Orlovi rekli „ne“ nasilju nad ženama Tanjug

Objavljeno: 05.10.2020. 20:04 Izmenjeno: 05.10.2020. 20:04

Akciji „Stop nasilju nad ženama“ Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i kompanije „Mocart, danas se pridružila se i A selekcija fudbalske reprezentacije Srbije.

Današnji trening u kući fudbala, reprezentativci Srbije, uz kompletan stručni štab, počeli su u majicama sa porukom “Stop nasilju nad ženama”.

„Gotovo svakodnevno smo svedoci nasilja nad ženama i devojčicama. Bilo da je reč o fizičkom ili psihičkom nasilju, seksualnom uznemiravanju ili zlostavljanju, to je problem koji pogađa celo društvo. Pored državnih institucija koje su tu da rade svoj posao, važno je da se svi više uključimo“, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Drago mi je, istakla je ona, da su naši reprezentativci prepoznali značaj ove kampanje i uključili se u podizanje svesti javnosti da nasilje nije nečiji problem u četiri zida i da ne treba da zatvaramo oči, da niko nema pravo da tuče ili ubije ženu samo zato što je žena i da ćemo svi kao društvo osuditi nasilnika.

U akciju “Stop nasilju nad ženama” Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i kompanije „Mocart“ do sada se uključilo više od 600 sportista – čitav srpski sport jedno kolo nacionalnog prvensta je otpočeo slanjem ove jako važne poruke, navedeno je u saopstenju.

U Fudbalskom savezu Srbije pronašli su način da A reprezentacija uprkos strogom režimu rada i maksimalnoj izolaciji, zbog mera zaštite od epidemije virusa Kovid-19, ukaže na problem porodičnog nasilja, kao i da apeluje da je nasilje nedopustivo i da se mora prijaviti.

„Imam utisak da je nasilje nad ženama veliki globalni problem. I zaista mislim da je izuzetno važno da se što glasnije razgovara na ovu temu. Drago mi je i velika mi je čast, a siguran sam i ostalim momcima, što smo deo ove akcije. Nažalost, u medijima gotovo svaki dan možete da pročitate o nasilju ovakvog tipa i to su užasne stvari protiv kojih moramo da se borimo svi zajedno kao društvo“, rekao je reprezentativac Srbije i zamenik kapitena Dušan Tadić.

Nadam se da ćemo na ovaj način bar koliko-toliko da pružimo doprinos. Apelujemo na sve koji znaju da nasile postoji da ga prijave nadležnim organima, kazao je Tadić.

Priređivač igara na sreću, kompanija „Mocart“, koja je i inicijator ove kampanje, među zaposlenima ima 70 odsto žena, 40 odsto je na rukovodećim pozicijama, a više od decenije svaki mesec donatorski i volonterski pomaže rad Savetovalištva za borbu protiv nasilja nad ženama, kaže se u saopštenju.

„Mnogima je bilo neobično što se kompanija „Mocart“ aktivno uključila u borbu za prekid nasilja nad ženama i što kontinuirano upućujemo apele preko svih svojih kanala komunikacije da se nasilje prijavi gde god da postoji. Mi smo lideri u industriji koja je najpre zabava za naše korisnike, koji su 90 odsto muškarci, a poražavajući podaci o porodičnom nasilju, s kojima smo upoznati, naveli su nas da iskoristimo sav svoj uticaj i pomoć partnera da što glasnije kažemo da niko ne sme da vrši nasilje, posebno ne nad ženama“, izjavila je Jelena Marković, direktorka korporativnih poslova kompanije „Mocart“.

„Hvala Koordinacionom telu, Fudbalskom savezu Srbije i našim reprezentativcima što su danas poslali istu poruku, jer samo ako svi budemo stalno ponavljali da je nasilje u našem društvu prisutno i da ga moramo prijaviti, možemo očekivati da se nešto promeni“, rekla je Jelena Markovićeva.

Ovaj društveni problem pogađa celo stanovništvo, broj ubijenih žena u porodičnom nasilju u tekućoj godini je dvocifren, a kako beleže nevladine organizacije, broj poziva SOS telefona je za 30 odsto veći nego prethodne godine u ovo doba, navedeno je u saopštenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 23°C

Slaba kiša

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana