Orlić:Izbori u Srbiji sprovedeni po najboljim uslovima ikad tanjug

Objavljeno: 17.11.2022. 15:05 Izmenjeno: 17.11.2022. 15:05

Orlic je iIzrazio očekivanje da će se saradnja Narodne skupštine Republike Srbije i Venecijanske komisije nastaviti i u budućnosti.

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, sastao s sa predstavnicima Venecijanske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR).

Saradnja Narodne skupštine i Venecijanske komisije ocenjena je kao aktivna i uspešna, posebno prilikom pripreme Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Govoreći o obezbeđenim uslovima za opšte izbore u Srbiji 2022. godine, dr Orlić je istakao da su sve mere koje su definisane kroz međupartijski dijalog implementirane kroz izmene odgovarajućih zakonskih propisa, saopšteno je iz parlamenta.

„Ispunjeno je apsolutno sve što je dogovoreno u međupartijskom dijalogu, i svi su izašli na izbore pod izbornim uslovima koji su bili najbolji od uvođenja višestranačja u našoj zemlji“, rekao je dr Orlić.

Istakao je da su neka rešenja po prvi put uvedena u Srbiji upravo za ove izbore, te da, u tom smislu, nema ni sličnih uporednih primera u drugim zemljama.

Kao primer navedenog, istakao je povećan broj predstavnika opozicionih lista u Republičkoj izbornoj komisiji, u čijem je stalnom sastavu obezbeđen značajan broj mesta čak i za vanparlamentarne opozicione stranke, što nikada ranije nije bio slučaj.

Formirano je i posebno telo koje je vršilo nadzor nad radom medija u izbornoj kampanji, čiji su članovi bili predstavnici opozicionih izbornih lista i REM-a, bez predstavnika vladajućih stranaka, i na čelu ovog tela nalazio se predstavnik opozicije.

„Ni to nikada nije uradio niko u našoj zemlji, mi smo to uveli prvi put ove godine“, rekao je predsednik Skupštine Srbije.

Dr Orlić je konstatovao da je uvođenjem ovih i brojnih drugih novina postignut demokratski standard, najviši od uvođenja višestranačja u Srbiji.

„Najbolji pokazatelj šta svi učesnici na izborima misle o uslovima koje smo obezbedili, jeste činjenica da su svi članovi Republičke izborne komisije, uključujući i sve predstavnike opozicionih izbornih lista, jednoglasno izglasali usvajanje konačnih rezultata izbora. To se nikada ranije nije dogodilo“, poručio je predsednik Skupštine Srbije.

Izrazio je očekivanje da će se saradnja Narodne skupštine Republike Srbije i Venecijanske komisije nastaviti i u budućnosti.

Predstavnici Venecijanske komisije i ODIHR borave u Narodnoj skupštini Republike Srbije, na seriji sastanaka sa predstavnicima poslaničkih grupa na temu izbornih zakona koje je Skupština Srbije usvojila 2021. i 2022. godine, navedeno je u saopstenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana