Spasovdan – slava sabornosti i zajedničke molitve Beoinfo

Objavljeno: 22.05.2017. 12:53 Izmenjeno: 23.05.2017. 12:08

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović ovogodišnji je domaćin gradske slave Spasovdan, a svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i zatim litijom centralnim gradskim ulicama slava će tradicionalno biti obeležena u četvrtak u Beogradu.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare podsetio Mladenović, slavu je ustanovio despot Stefan Lazarević davne 1403. godine, kada je Beograd i izabrao za prestonicu, a obnovljena je 1992. godine, kada je litiju predvodio patrijarh Pavle.

– Gradska slava jedan je od najvažnijih praznika koji obeležavamo u Beogradu i zato pozivam sve Beograđane da budu deo litije. Nastavljamo ovu tradiciju i molimo se u sabornosti i zajedništvu za zdravlje, napredak i blagostanje našeg glavnog grada, svih Beograđana i posetilaca – rekao je Mladenović.

On je izrazio nadu da će sve proteći u miru i kako dolikuje, a grad će se potruditi da u organizacionom smislu sve bude na najboljem mogućem nivou.

Kako su najavili sveštenici Vaznesenjske crkve i predstavnici Pravoslavnog sportskog društva „Sveta Srbija”, ovogodišnje posebnosti i novine jesu to što će se u litiji prvi put naći deo moštiju despota Stefana Lazarevića, kao i oko hiljadu i po učenika sa teritorije opština Palilula i Čukarica.

Vaznesenje Gospodnje praznuje se četrdeset dana po Vaskrsu, a na ovaj način simbolično se sećamo svih događaja kada je Beograd rušen i ponovo podizan. Nakon svete liturgije, litija kao produžetak liturgije biće formirana u 11 časova u Ulici admirala Geprata i kretaće se Ulicom kralja Milana do Terazija, gde se čitaju prve molitve. Zatim se produžuje Knez Mihailovom i Pariskom do Patrijaršije i Saborne crkve, gde je drugo stajanje, a potom se kreće Pop Lukinom u Brankovu, te u Kraljice Natalije i Dobrinjskom do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug.

Načelnik Odeljenja za dinamički saobraćaj Sekretarijata za saobraćaj Aleksandar Mihailović pojasnio je da će se ove deonice od 11 do 14 sati povremeno zatvarati za saobraćaj. On je apelovao na građane da već od 10 časova ne parkiraju svoja putnička vozila u zoni Admirala Geprata, a od 9.30 do 11 časova raskrsnica sa Balkanskom i Gavrila Principa, kao i Dobrinjska biće zatvorene za motorni saobraćaj.

U popodnevnim satima tradicionalno je predviđen prijem za zvanice u Starom dvoru.

 

Organizacija saobraćaja za vreme litije

Tokom litije, koja se održava u čast krsne slave grada Vaznesenja Hristovog, u četvrtak, 25. maja, na snazi će biti posebna organizacija saobraćaja, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.Od 9.30 do 11 časova, zbog potreba organizacije litije, za motorni saobraćaj će se zatvoriti Ulica admirala Geprata (od raskrsnice sa Balkanskom i Gavrila Principa do raskrsnice sa Dobrinjskom ulicom, kao i ulaz u Ulicu admirala Geprata iz pravca Kneza Miloša).

Od 11 do 14 časova, za vreme prolaska litije, zatvaraće se za saobraćaj deonice litije i kako povorka bude prolazila, tako će se saobraćajnice na trasi otvarati za saobraćaj.

Trasa litije je sledeća: Ulica admirala Geprata (početak ispred Crkve Svetog Vaznesenja), Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana), Kralja Milana, Terazije (zaustavljanje 5, 10 minuta ispred hotela „Moskva”), Knez Mihailova, Pariska (zaustavljanje ispred Saborne crkve), Ulica kneza Sime Markovića, Pop Lukina, Brankova, Kraljice Natalije (od Zelenog venca do Dobrinjske) i Dobrinjska ulica.

Tog dana, od 10 do 15 časova, biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti (pokretni prodajni objekati i bašte otvorenog tipa), koji ometaju trasu litije.

Mole se sugrađani da od 10 do 14 časova zbog održavanja litije ne parkiraju svoja vozila u Ulici admirala Geprata (na potezu od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša) i Dobrinjskoj (na potezu od Ulice kraljice Natalije do Admirala Geprata), na taksi stajalištu na Terazijama, jer će ih JKP „Parking servis” uklanjati.

litija-trasa-bi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana