Opuštena i srećna: Deca koja vole nemački jezik

Objavljeno: 26.10.2022. 14:20 Izmenjeno: 26.10.2022. 14:20

Na nacionalni praznik Austrije izložba „Čija je mustra bečka?”,   putujuća postavka Austrijskog kulturnog foruma,  otvorena je u biblioteci Osnovne škole “Drinka Pavlović”. Ova škola izabrana je da se u njoj organizuju izložba i radionica zato što deca već od prvog razreda uče nemački jezik i kako kažu, vole ga.

Na izložbi „Čija je mustra bečka?”  u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović” na dvanaest plakata predstavljeni su austrijacizmi koji se najčešće koriste u srpskom jeziku. Termini koji su predstavljeni na plakatima uveseljavaju sve koji ih čitaju, opuštaju i edukuju. Deca su učestvovala i na  radionici na kojoj su učila o značaju nemačkog jezika i frazama koje se iz jednog govornog područja prenose u drugo, bez obzira na granice koje razdvajaju države.

Reči koje su ispisane na  plakatima deo su nemačkog jezika, ali se mogu pronaći i čuti samo u Austriji i njihovom rečniku.  Adrijan Fajks, ataše za kulturu austrijske ambasade i direktor Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji kaže da ova izložba baca novo i interesantno svetlo na kulturnu razmenu Srbije i Austrije koja traje vekovima.

Osim jezičkog preplitanja, veliko povezivanje Srbije i Austrije je i na polju kulture, svega onoga što čini plemenitiji i bolji deo jednog društva.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana