Optužnica protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja Tanjug

Objavljeno: 26.03.2019. 14:53 Izmenjeno: 26.03.2019. 14:53

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja Mirjane Menković i odgovornog lica Omladinske zadruge „Gaudeamus“ Ranke Dedović, zbog sumnje da su sa još troje okrivljenih – koji su priznali krivicu, zloupotrebama položaja oštetile muzej za više miliona dinara.

Menković se tereti za zloupotrebu službenog položaja, a Dedović za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Optužnicu protiv njih dve nedavno je potvrdilo Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Njihovi branioci su na tu odluku izjavili žalbe, tako da se čeka konačna odluka Apelacionog suda.

Pored Menkovićeve i Dedovićeve, ovaj slučaj obuhvata još trojicu osumnjičenih koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica za uslovne kazne zatvora, koje je presudama potvrdio sud.

Predrag Martinović je tako, kao osnivač Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću „Nju rej“, osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo.

Na tri meseca uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od godinu dana, osuđen je Igor Šebeščen kao odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove „Sebastijan MBI“, dok je Željko Marković kao odgovorno lice preduzetničke radnje „Houm art“ osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora sa rokom provere od tri godine.

Tužilaštvo nije saopštilo detalje optužnice, što ne čini pre odluke Apelacionog suda.

Kako je saopšteno iz policije nakon njihovog privođenja u oktobru prošle godine, Menković se sumnjici da je od avgusta 2014. godine do hapšenja, davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrši uplate na račune pomenutih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Pre toga, odgovorna lica pomenutih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja, navodi se u saopštenju policije.

Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana