Oporezivanje zaslađenih napitaka bi smanjilo konzumaciju Tanjug

Objavljeno: 11.10.2016. 20:00 Izmenjeno: 11.10.2016. 18:32

Vlade širom sveta bi trebalo da oporezuju zaslađene napitke kako bi se izborile sa globalnom epidemijom gojaznosti i dijabetesa, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

“Podizanje cena zaslađenih napitaka za 20 odsto bi moglo doneti smanjenje konzumacije u istom procentu”, navodi se u izveštaju SZO pod nazivom “Fiskalne politike za ishranu i prevenciju nezaraznih bolesti” koji je predstavljen na Svetski dan borbe protiv gojaznosti.

Konzumiranje manje kaloričnih zaslađenih napitaka je najbolji način za ograničavanje prekomerne kilaže i sprečavanje hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, navodi se u izveštaju SZO, i dodaje da su masti i soli u prerađenoj hrani takođe krivci.

SZO upozorava da je od 1980. do 2014. godine, gojaznost stanovništva više nego udvostručena i da se trenutno 11 odsto muškaraca i 15 odsto žena u svetu klasifikuju kao gojazni, što je više od 500 miliona ljudi.

“Pametne politike mogu pomoći u preokretanju talasa ove smrtonosne epidemije”, izjavio je bivši gradonačelnik NJujorka Majkl Blumberg, koji je ambasador SZO za nezarazne bolesti.

“Procenjeno je da je 42 miliona dece, mlađe od pet godina, bilo gojazno u 2015. godini”, izjavio je direktor odeljenja SZO za ishranu i zdravlje Frančesko Branka, što je, kako ističe, povećanje od 11 miliona u periodu od 15 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana