Oporavak Instituta u Boru merilo uspeha sadašnje vlasti Tanjug

Objavljeno: 11.06.2020. 16:17 Izmenjeno: 11.06.2020. 20:40

Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru najbolji je primer kako je bilo ranije kada je ta institucija bila u dugovima i kada su plate rudara, na primer, 2011. bile 55.000 dinara, a kako je danas kada institut ima godišnji prihod od šest miliona evra a rudari zarađuju u proseku 95.000 mesečno, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Premijerka je tokom posete Institutu i RTB-u Bor istakla da je Institut u Boru imao gubitke i dugove od sedam miliona evra, dok danas ne samo da nema dug, već od njega direktno i indirektno živi 1.000 ljudi.

Takođe, navela je da su prosečne plate u rudarstvu povećane za više od 70 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Takođe, Institut uplaćuje u budžet tri miliona evra godišnje, a Brnabić je naglasila da je taj institut jedan od najboljih u Srbiji.

„To što se desilo sa tim institutom, kako se razvijao, kako je nakada izgledao i kako danas, možda je najbolja paradigma i primer kako je izledalo naše rudarstvo, naša ekonomija i naučne institucije, a kako danas. Taj institut je pre 10 godina dugovao nešto više od sedam milion evra, pet plata nije bilo isplaćeno, a oprema je bila zastarela“.

Brnabić navodi da je prosečna plata u institutu bila oko 250 evra.

U međuvremenu su zahvaljujući dobrom rukovodstvu instituta i naučnim radnicima, kao i velikoj podršci Ministarstva prosvete vraćeni svi dugovi, a prosečna plata u Institutu je 800 miliona evra i koristi se najsavremenija oprema i tehnologija, napomenula je premijerka.

„To je potpuno drugačija slika, to su stvari koje su bile crne, a danas su bele. Takav je bio i RTB Bor, gde smo imali ogromne gubitke jedan od najveći problem za budžet“, istakla je Brnabić.

Premijerka je zahvalila predstavnicima Ziđina i istakla da je ta kineska kompanija puno uradila za RTB kao strateški partner i vlasnik 63 odsto.

„Vlada pomno prati kako radite, to je ogroman udeo u našem BDP-u, tako da najmanje jednom mesečno kada imamo sednicu Saveta za BDP ministar Aleksandar Antić izveštava o vašem radu. To su zaista impresivni rezultati i veliki uspeh“, poručila je Brnabić.

Istakla je da je Ziđin uspeo za samo 12 meseci značajno da podigne efikasnost RTB-a Bor i da su rezultat i 50 odsto bolji od onih pre dolaska Ziđina.

Brnabić je izrazila očekivanje da će ti uspesi kineske kompanije biti još veći kako ona bude povećavala svoja ulaganja u RTB i rudnik Čukaru Peki, zatim razvojem projekta „Jadar“ kod Loznice na kome radi Rio Tinto i sve jačem rudarskom sektoru udeo rudarstva u BDP doći do pet odsto.

To znači da će i ukupan BDP u Srbiji značajno skočiti, naglasila je Brnabić.

Kaže da je RTB Bor bio jedna od nakritičnijih stvar za državu na kojoj se radilo zajedno sa MMF-om i da RTB danas ima ne samo prihod i da su sačuvana bradna mesta, nego ima još više zaposlenih.

Istakla je da saradnja u RTB-u Bor pokazuje čelično i strateško partnerstvo između Srbije i Kine.

Ona je zahvalila Zidinu na podršci koju su kao društveno odgovorna kompanija pružili Srbiji i njenim građanima u borbi sa kovidom19.

Brnabić je napomenula da je je Ziđin dao donaciju vrednu više od 800.000 evra za borbu sa korona virusom i dodala da je važna donacija Ziđina za laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu, koja će biti otvorena za nekoliko nedelja ili dana i biti najmodernija laboratorija na Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Premijerka poručuje da će država nastaviti da radi na razvoju borskog kraja i da je jedna oda važnih projekata i izgradnja autoputa Vožd Karađorđe koji će delom biti autoput, a delom brza saobraćajnica.

Taj autoput će dodatno povezati Bor i istok zemlje sa Beogradom, ali i istočnu sa zapadnom Srbijom i drugim delovima zemlje, naglasila je premijerka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana