Opljačkana crkva u Babinom Mostu, Srbi uznemireni RTS

Objavljeno: 28.07.2018. 23:01 Izmenjeno: 29.07.2018. 15:21

Crkva Pokrov presvete Bogorodice i parohijski dom opljačkani su u selu Babin Most u opštini Obilić. Tražimo mehanizam za zaštitu crkava na KiM, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Televizija iz Zvečana navodi da se pljačka desila u noći između petka i subote i da su meštani sela tokom današnjeg dana primetili da je ova pravoslavna svetinja opljačkana i odmah slučaj prijavili policiji.

Prema rečima žitelja ovog sela u centralnom delu Kosmeta, pričinjena je velika materijalna šteta koja se još utvrđuje.

Obijena su crkvena vrata, ukraden je novac iz crkvene kase, polomljeno staklo na parohijskom domu a prava šteta učinjena ovoj pravoslavnoj svetinji biće utvrđena po povratku sa odsustva paroha Aleksandra Našpalića.

„Kada sam došao crkva je bila obijena, zvao sam predsednika opštine i policajce da obave uviđaj“, rekao je predsednik crkvenog Odbora Babin Most Jovica Nikolić.

Prema njegovim rećima meštani su uznemireni, brine ih neizvesnost i on dodaje da ne znaju čemu da se nadaju.

TV Most navodi da je u Babinom Mostu je za poslednje četiri godine ovo 15. put da skranavi crkva Pokrova presvete Bogorodice, a počinioci nikada nisu pronađeni.

Navodi se da predsednik privremenog organa opštine Obilić Nenad Denić kaže da je ovaj vandalski čin uneo nemir među Srbima, koji su zabrinuti za bezbednost.

„Ovakvi incidenti ne doprinose opstanku Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Denić i zatražio da se počinioci ovog vandalskog čina hitno pronađu.

Navodi se da je u multietničkom selu Babin Most pre ratnih dešavanja 1999. godine živelo oko 1.100 Srba, a sada je na vekovnim ognjištima ostalo 750 njih.

 

Vučić: Tražimo mehanizam za zaštitu crkava na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas, povodom pljačke crkve u selu Babin Most u opštini Obilić, da se traži mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, posebno onih južno od Ibra, gde Srbi nisu većina ili žive u enklavama, i da će ta tema što pre biti pokrenuta.

„Kako to da prokomentarišem onima koji ni ne znaju gde je Babin Most ? To je čisto srpsko selo i to nije ni prvi ni poslednji put, i trudimo se da nađemo poseban mehanizam za zaštitu srpskih crkava i manastrima na KiM, pre svega južno od Ibra, gde Srbi ne predstavljaju većinu, ili gde žive samo u enklavama… Ali to će biti jedna od prvih tema koju ćemo da pokrenemo u Briselu“, rekao je Vučić u Nikincima odgovarajući na pitanja novinara.

Na konstataciju novinarke da je ta crkva pljačkana 15 puta u prethodne četiri godine, Vučić je rekao da nije znao za taj podatak i zahvalio joj na toj informaciji.

Crkva Pokrov presvete Bogorodice i parohijski dom opljačkani su u subotu u selu Babin Most u opštini Obilić.

Vučić je rekao da kosovski Albanci to rade iz čistog besa i gneva, jer oni to već odavno računaju kao svoje i to im smeta.

„To je za njih kao čir na želucu i zato napadaju srpske crkve i manasitre. A najviše im smeta sever pokrajine… Ja sam ponosan na to što me nazivaju sotonom i đavolom i nikakav problem sa tim nemam, jer to onda znači da nešto dobro radim za srpski narod“, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana