Operacija ruskih vojnih snaga – kraj,a ne pocetak rata Tanjug

Objavljeno: 25.02.2022. 19:04 Izmenjeno: 26.02.2022. 10:02

On ističe reči predsednika Vladimira Putina da je Rusija imala samo jedan izbor – vojnu operaciju i izražava uverenje da je ta operacija ““kraj rata““.

foto Tanjug

 

Krajni cilj specijalne vojne operacije Rusije je denacifikacija i demilitazacija Ukrajine, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i navodi da se vojna akcija u Ukrajini ““razvija““, da su uništene gotovo sve kritične tačke ukrajinske vojne strukture i poručuje da će Rusija preživeti i ove sankcije, bez obzira na poteškoće.

„Vojna operacija je u toku, uništene su gotovo sve kritičke tačke vojne strukture. Vode se borbe, a nisu lake, na terenu je narodna milicija Luganska i Donjecka, ima prodora i kopnenih snaga, vojna operacija se razvija““, kaže Bocan-Harčenko u intervjuu u za Tanjug na pitanje šta je krajnji cilj vojne intervencije Rusije i da li ruske snage ulaze u Kijev.

““Nije tačno da je počeo rat, počeo je kraj rata. Ratovalo se osam godina, ginuli su civili, deca… Rusija je bila veoma strpljiva tražeći političko rešenje, ali i strpljenju dođe kraj““, ističe ambadsador.

Nama je data samo jedna opcija, a tražili smo više, kaže on i dodaje da je Rusija osam godina ““radila mnogo i činila sve““ da se reši unutrašnja kriza u Ukrajini političkim putem uz realizaciju i poštovanje Minskih sporazuma, ali da to nije bio cilj vlasti u Kijevu.

““Njihov cilj je bio vojno rešenje, bio je pritisak na narod koji tamo živi, a skoro milion njih su građani Rusije. Mi sada štitimo te ljude, ali i nacionalne interese Rusije““, navodi ambasador.

Na pitanje da li iz ugla Moskve još ima prostora za diplomatske pregovore i diplomatsko rešenje ukrajinske krize s obzirom na izjave koje dolaze iz Kijeva da je Ukrajina spremna da razgovara sa Rusijom o neutralnom statusu, ali da traži bezbednosne garancije, ambasador ponavlja da je Rusija osam godina tražila diplomatsko političko rešenje, kao i da je poslednjih meseci predlagala SAD i NATO-u nacrt ugovora i mogućnost razgovora o rešenje i bezbednosnim garancijama, ali da je svaki put ““udarala u zid““ i ostajala bez ikakvih odgovora.

““Nismo dobili nikakvog sadržajnog odgovora, vojna operacija je bila jedina opcija i zato takve izjave sada nisu značajne. Posle osam godina od državnog udara sa njima uopšte nema smisla razgovarati jer u Kijevu ne odlučuju, oni su marioneta u rukama drugih““, kaže Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je izgubila svaki osećaj za realnost, uz podršku NATO-a, podsetivši da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u Minhenu počeo sa, kako kaže, ucenjivanjem nuklearnim oružjem i da je rekao da je Ukrajini cilj da vrati status nuklearne države.

Na pitanje da li su ruski vojnici ušli u Černobilj i šta je cilj zauzimanja Černobilja, o čemu su kontradiktorne informacije u medijima, Bocan-Harčenko je potvrdio da su Rusi ušli u Černobilj i da je ““sve pod kontrolom““.

““S obzirom na akcije nacionalističkih bataljona ukrajinske vojske, koji se ponašaju kao teroristi i gađaju civilne objekte, Černobilj je jedan od najkritičnijih objekata i zato su ruski vojnici morali da uđu i stave ga pod kontrolu. To su uradili zajedno sa jedinicom ukrajinskih vojnih snaga koji su to razumeli““, kaže Bocan-Harčenko.

Na pitanje kako vidi to što je uprkos ranijim upozorenjima, odluka Putina da pokrene vojnu operaciju bila iznenađenje u većem delu sveta, ambasador kaže da su ““bučne reakcije““ na akciju čudne jer je, kaže, bilo jasno da, ako se odbacuju sve ponude Moskve, koja je svom snagom istrajno i dosledno tražila diplomatsko političko rešenje, da će doći do poslednje opcije.

““Nismo srećni, za nas ovo nije praznik, naš predsednik se odlučio za poslednju opciju koja je veoma teška““, kaže Bocan Harčenko.

Izrazio je nadu da između ruskog i ukrajinskog naroda za koje kaže da su izuzetno bliski, neće biti loših odnosa i neprijateljstva, kao i da je ova operacija ““kraj rata““.

Na konstataciju da je Putin, pre donošenja odluke o vojnoj operaciji u Ukrajini, više puta apostrofirao NATO bombardovanje Srbije 1999. kao flagrantno kršenje međunarodnog prava, a da danas brojni analitičari akciju Moskve poistovećuju sa tom akcijom i da je Putin uzeo ““recept NATO-a““, Bocan-Harčenko kaže da upoređivanje nije moguće.

““Putin je rekao da je bilo rata 1999. u centru Evrope i da je NATO bombardovao Beograd, a oni su rekli ““da, nešto je bilo““… Kao da je to bio neki sitni događaj. To pokazuje moralni odnos prema svemu. Ljudi u Srbiji osećaju posledice bombardovanja i danas, uključujući i upotrebu zabranjenog oružja. Ne znam kakvo poređenje moguće, jer se ovde radi o zaštiti naših građana, civila koji su dugo patili. Prilaz je potpuno drugi. U proleće 1999. godine eksplozije od krstarećih raketa su bile u centru Beograda, bez obzira na civile, gađani su civilni objekti. Sade se uništava samo vojna

infrastruktura““, ističe ambasador.

Na pitanje koliko će sankcije SAD, EU i Velike Britanije pogoditi Rusiju i ima li Rusija odgovor na to, ambasador kaže da su svake sankcije teške, ali da će Rusija preživeti i ove bez obzira na poteškoće.

Navodi da je ruska ekonomija ima mnogo iskustva i da je ““naučila““ da živi pod sankcijama, kao i da je Rusija dobro iskoristila sankcije za dodatno osamostaljivanje svoje ekonomije.

““Pojedine grane privrede sada više i bolje rade i proizvode, uključujući, na primer, proizvodnju hrane. A najvažniji je razvoj sopstvenih tehnologija. Rusija je deo globalne ekonomije i privrede i to će nesumnjivo ostati““, kaže Bocan-Harčenko.

Napominje da štetu od sankcija nema samo Rusija, već cela svetska ekonomija u kojoj je, kaže, sve međusobno povezano.

Na pitanje može li se očekivati da će ruski gas koštati 2.000 dolara, kao što je izjavio Dmitrij Medvedev, ambasador kaže da je teško govoriti o ceni jer je gas već poskupeo tokom zime, ali da će sadašnja situacija verovatno izazvati dodatne poremećaje na tržištu energenata.

““Politički krugovi u Evropi i SAD misle na svoje sebične političke interese, a ne o zemljama u Istočnoj Evropi i van Evrope. Rusija neće učiniti ništa u cilju pogoršanja situacije bilo gde i ostaće u sklopu svih ugovora koji se tiču najvažnijih smerova svetskog i evropskog razvoja““, kaže ambasador.

Dodaje da je i Rusija odgovoriti na sankcije zapada.

““Ako oni nešto zabrane, zabraniće i Rusija““, kaže ambasador

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno vedro

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana