Onlajn Konferencija „Prava osoba sa invaliditetom – između prava i prakse“

Objavljeno: 17.12.2020. 11:47 Izmenjeno: 17.12.2020. 11:47

Onlajn Konferencija „Prava osoba sa invaliditetom – između prava i prakse“ zbog aktuelne zdravstvene situacije, ondržaće se onlajn 24. decembra 2020. sa početkom u 10 časova.

Konferencija okupiće osobe sa invaliditetom i članove porodice pogođene problemom, eksperte, predstavnike javnog i nevladinog sektora, studente i druge zainteresovane grupe. Konferencija je otvorena za medije.

Učesnici ovogodišnje konferencije će na panel diskusijama i prezentacijama govoriti o pravima osoba sa invaliditetom – između ideala i izazova stvarnosti kao i o pravima na obrazovanje i zaposlenje, o načinu uklanjanja barijera, i stvaranju društvene atmosfere koja će osobe sa invaliditetom prepoznati i podržati kao aktivane članove društva.

Cilj Konferencije jeste podizanja svesti u javnosti o problemu sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Cilj je da se sagledaju svi problemi, postojeći programi podrške, njihova implementacija, ali i razmotre novi oblici podrške, kao i da se nivo informisanosti i senzibilisanosti javnosti o problemu podigne na viši nivo kroz uključivanje medija, stručne javnosti, insitutcija, udruženja i samih porodica. Na Konferenciji Humanitarna organizacija „Prijatelj u nevolji“ predstaviće i Inicijativu za izmenu i dopunu zakona, pokretanje paketa programa za osnaživanje roditelja  dece sa zdravstvenim i razvojim problemima i jačanje sistemske podrške te dece i celih porodica, kao i Priručnik o pravima osoba sa invaliditetom. Navedena dokumenta su izrađena na osnovu desetogodišnjeg iskustva u radu sa porodicama pogođene problemom, rada na terenu sa nevladinim organizacijama i javnim institucijama, na osnovu istraživanja sprovedenog među predstavnicima Udruženja, samih roditelja pogođenih problemom i tumačenja pravnih okvira koji uređuje prava osoba sa invaliditetom.

Konferencija će biti organizovana putem onlajn platforme Webex i prenosiće se i putem live streama na zvaničnom YouTube kanalu Prijatelj u nevolji. Svi zainteresovani širom Srbije mogu da se prijave i aktivno učestvuju u radu onlajn Konferencije prijavom na linku: https://digitalevents.webex.com/digitalevents/onstage/g.php?MTID=eeb1c0ab59c581124eb07f01128b94bad

Organizator Konferencije je Humanitarna organizacija „Prijatelj u nevolji“ koja se bavi podrškom dece sa zdravstvenim i razvojnim problemima, pružajući podršku kako njima, tako i njihovim porodicama uključujući i ekonomske probleme  socijalno ugroženih porodica, koje su oslabljene usled problema koji je zadesio njihovo dete. Konferencija se organizuje u saradnji sa Srpskim savezom u Švedskoj.

 

Preliminarni program konferencije

Prava osoba sa invaliditetom – između prava i prakse“

09.00 – Onlajn registracija učesnika

10.00 – Otvaranje

Obraćanje dr Daria Kisić Tepavčević , ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (u isčekivanju potvrde)

Obraćanje g-đe Brankice Janković, Poverenice za zaštitu ravnopravnosti (potvrđeno učešće)

10.15– 10.25 Primer dobre prakse

Tema: „Zajedno u podršci roditelja dece sa invaliditetom“ , Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, Grad Loznica. (potvrđeno učešće)

Publika postavlja pitanja.

10.25 – 10.30 PAUZA

10.30 – 10.40 Prezentacija

Tema: Priručnik o pravima osoba sa invaliditetom, Tanja Štaljonić, predsednica Humanitarne oragniazcije „Prijatelj u nevolji“ (potvrđeno učešće)

10.40 – 10:45 PAUZA

10.45 – 10:50 Emitovanje kratkometražnog filma o položaju osoba sa invaliditetom

10.50 – 10:55 PAUZA

10:55 – 12.00 PANEL DISKUSIJA

Tema: Prava osoba sa invaliditetom – između ideala i izazova stvarnosti

Učesnici: Svetlana Pikila-Šarac roditelj deteta sa invaliditetom iz Novog Sada potvrđeno učešće), g-din Mikica Budimirović, direktor Doma za odrasla invalidna lica (potvrđeno učešće), Tanja Štaljonić, predsednica Humanitarne organizacije „Prijatelj u nevolji“ (potvrđeno učešće), predstavnik Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (u isčekivanju potvrde),  Moderator: Ana Šuvalija Pešić, novinar RTS-a (potvrđeno učešće). Publika postavlja pitanja.

12:00 – 12:05 PAUZA

12:05 – 12:10 Uvodno obraćanje u tematski panel

Obraćanje g-din Milan Pašić,  pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje i vaspitanje, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (potvrđeno učešće)

12:10 – 12:20 PREZENTACIJA

Tema: Život u zajednici kao preduslov ostvarivanja prava na obrazovanje i rad,

Dragana Ćirić Milovanović, direktorka Disability Rights International Europe Regional Office, London, Ujedinjeno Kraljevstvo, osnivačica Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S (potvrđeno učešće)

12:20 – 13:15 PANEL DISKUSIJA

Tema: Pravo na obrazovanje i zaposlenje – uklonomo barijere, osobe sa invaliditetom kao aktivani članovi društva

Učesnici: Nikola Đurđević, strukovni ekonomista (potvrđeno učešće), Aleksandra Jovanović, sekretar Udruženja za pomoć MNRO „Duga“ Leskovac (potvrđeno učešće), Ljiljana Simić, Grupa za socijalnu inkluziju, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (potvrđeno učešće); Srđan Andrijanić, pravno kadrovski analitičar u Odeljenju za profesionalnu rehabilitaciu i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Nacionalna služba za zapošljavanje (potvrđeno učešće). Moderator: Ana Šuvalija Pešić, novinar RTS-a (potvrđeno učešće). Publika postavlja pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana