Omikron soj verovatno već stigao u Srbiju Studio B, RTS

Objavljeno: 23.12.2021. 13:33 Izmenjeno: 23.12.2021. 13:41

Doktorka Aleksandra Pavlović, načelnica Službe za endoskopiju i medicinska direktorka u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, kaže za RTS da zdravstveni sistem strahuje od omikron soja. Interesovanje za vakcinaciju je smanjeno, ističe koordinatorka vakcinalnog punkta na Sajmu Snežana Kalabić i dodaje da ako se tako nastavi možemo očekivati i pogoršanje epidemiološke situacije već u januaru.

Na beogradskom sajmu na punktu za vakcinaciju ni traga ni glasa od redova koje smo viđali pre samo par meseci. Koordinatorka ovog vakcinalnog punkta Snežana Kalabić ističe da je na Sajmu dostupno svih 5 vakcina.

Načelnica Službe za endoskopiju u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ Aleksandra Pavlović kaže da je omikron soj verovatno već stigao u Srbiju. Ona naglašava da su vrlo kontradiktorne informacije koje stižu iz stručne literature o tome da je ovaj soj blaži.

Pavlović ističe da prethodna infekcija nije zaštita, čak u ovom soju niko nema potpunu zaštitu, ni vakcinisani, ni buster doza, jer ova varijanta ima mogućnost da izbegava naš imunitet bez obzira na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom. Ona je napomenula da moramo da primenjujemo postojeće mere i da se svi oni koji to ne čine propisno  sankcionišu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana