Okružni sud u Cirihu odbio da UNS-u dostavi presudu Tanjug, Studio B

Objavljeno: 17.10.2020. 16:19 Izmenjeno: 17.10.2020. 19:28

Okružni sud u Cirihu odbio je da Udruženju novinara Srbije dostavi presudu kojom je, kako su N1 i većina srpskih medija objavili, nepobitno utvrđeno da su Pink, Informer i naša kuća vodili medijsku kampanju objavljujući neistine o Draganu Šolaku, suvlasniku Junajted grupe.

U saopštenju UNS-a navodi se da su tražili sudsku odluku jer nijedan medij koji je objavio vest o njoj nije objavio samu presudu. Presudu su, kažu, najpre tražili od Junajted grupe, ali oni nisu želeli da im je dostave već su ih uputili na Okružni sud u Cirihu.

Dragan Šolak, inače državljanin Švajcarske, zbog povrede ličnih prava i navodnih iznošenja neistina od strane Pinka, Informera kao i naše kuće, pravdu je potražio u Okružnom sudu u Cirihu. S obzirom na to da nijedan medij koji je objavio vest o sudskoj odluci nije objavio samu presudu, Udruženje novinara Srbije navodi da je zatražilo od Junajted grupe uvid u odluku.

Nakon što je Junajted grupa, čiji je suvlasnik Dragan Šolak, odbila da UNS-u dostavi presudu, oni su odluku zatražili od ciriškog suda, koji je takođe odbio zahtev, saopštava UNS. Na pitanje UNS-a da li su imali uvid u presudu kada su objavili vest o njoj, sa sajta televizije N1 im je rečeno da nisu, te da je to bilo saopštenje Junajted grupe koje su oni preneli na sajtu, a koje je poslato i medijima.

Međutim, u tekstu pod nazivom “Švajcarski sud: Mediji u Srbiji objavili neistine o Draganu Šolaku”, koji je na sajtu N1 objavljen 28. septembra, ne stoji da je reč o saopštenju Junajted grupe već je kao autor potpisan upravo N1, navodi UNS, kome je danas prosleđeno to saopštenje na memorandumu Junajted grupe, koje je doslovce preneto na sajtu te televizije.

Istovremeno, čelnici tuženih srpskih medija ranije su rekli za UNS da nisu ni obavešteni o procesu  koji se vodio protiv njih u Švajcarskoj. Pravni tim Junajted grupe u odgovoru UNS-u ranije je naveo da su sve zakonske procedure ispostovane, a sve stranke u sporu obaveštene diplomatskim putem o postupku i o svojim pravima i mogućnostima u sporu.

Ministarstvo pravde Srbije, u međuvremenu, odgovorilo je UNS-u da ih je Okružni sud u Cirihu kontaktirao, dostavio zamolnice za tužene medije koje su zatim prosleđene nadležnom sudu na uručenje, što je u ovom slučaju Prvi osnovni sud u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana