Oko 300 srpskih i albanskih privrednika 14. oktobra u Nišu

Objavljeno: 12.10.2016. 16:13 Izmenjeno: 12.10.2016. 16:13

Poslovni forum Srbija – Albanija, na kome će učestvovati oko 300 privrednika obe zemlje, biće održan u Nišu 14. oktobra, u cilju približavanja srpske i albanske poslovne zajednice.

Reč je o prvom velikom skupu srpskih i albanskih privrednika, a održava se u Nišu, jer će taj grad od 13. do 19. oktobra biti sedište Vlade Srbije.

Biznis forum će biti organizovan na marginama sastanaka premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Organizatori biznis foruma su Privredna komora Srbije (PKS) i asocijacija Biznis Albanija i očekuje se da će na tom skupu biti potpisan Memorandum o razumevanju za osnivanje Albansko-srpske trgovinsko-industrijske komore, sa sedištem u Tirani.

Predsednik PKS-a Marko Čadež je kazao Tanjugu da se ta komora osniva na inicijativu privrednika dve zemlje kako bi se njihova komunikacija učinila što efikasnijom, ali i aktivirao veliki neiskorišćeni potencijal za uvećanje trgovinske razmene i međusobnih investicija.

Čadež je najavio da će zajednička privredna komora realizovati zajedničke projekte i raditi na povezivanju poslovnih zajednica, kao i formiranju zajedničkih konzorcijuma kompanija i drugih formi saradnje za zajedničke nastupe na srpskom i albanskom, ali i trećim tržištima u regionu i svetu, kao i učešću na međunarodnim tenderima.

On je istakao da najviše potencijala za plasman robe iz Srbije na albansko tržište imaju poljoprivreda i prehrana, građevinarstvo i turizam, ali i hemijska, mašinska, metalska i drvna industrija.

U PKS-u je rečeno Tanjugu da će na forumu učestvovati privrednici iz gotovo svih sektora – od poljoprivrede i energetike, preko hemijske i metalske industrije, građevinarstva, turizma, IT i kreativne industrije.

Susreti kompanija iz Srbije i Albanije šansa su za uspostavljanje kontakta i konkretnih dogovora za povezivanje privrednika.

Ukupna robna razmena Srbije i Albanije, prema podacima PKS, u prvih osam meseci 2016. bila je 77,8 miliona evra, od čega je izvoz u Albaniju bio 60,5 miliona, dok je Srbija iz te zemlje uvezla robu vrednu 17,3 miliona evra.

Iz Srbije se u Albaniju najviše izvozi kukuruz, pšenica, voda, električna energija i preparati za ručno pranje rublja, dok i iz Albanije najviše uvozimo paradajiz, cement, sveže krastavce, lubenicu, kupus i jagode.

U 2015. ukupna trgovinska razmena Srbije i Albanije je bila oko 109,8 miliona evra, od čega je izvoz u Albaniju bio 91,8 miliona evra, a uvoz 18 miliona evra.

U PKS su naveli da, prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna neto ulaganja albanskih rezidenata u Srbiji od 2014. do marta 2016. godine iznose 82.000 evra, što Albaniju dovodi na 73. mesto među zemljama čije kompanije investitoraju u Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana