Okanović: Pretnje kaznama nisu dovoljne Studio B, Tanjug

Objavljeno: 16.08.2019. 13:56 Izmenjeno: 16.08.2019. 21:12

Od početka juna do danas na putevima u Srbiji dogodilo se blizu 8 hiljada saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 150 ljudi, a povređeno 800.

Broj poginulih i povređenih lica ogledalo je naše saobraćajne kulture i svesti, objašnjava direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Ističe da pretnje kaznama nisu dovoljne, već da bi trebalo uvesti sistemske mere poput saobraćajnog vaspitanja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, da bi se problem suštinski rešio i broj nezgoda drastično smanjio.

 

Narednih 75 dana period sa najviše žrtava u saobraćaju

U 7.800 sabraćajnih nesreća koje su se od 1. juna dogodile do danas poginulo je 149 osoba, dok ih je 800 povredeno, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov i upozorio da su avgust, oktobar i septembar meseci sa njaviše žrtava u saobraćaju.

U 22.000 saobraćajnih nesreća koje su se dogodile od početka godine poginulo je 310 ljudi, a teško je povređeno 1.800, rekao je Arsov na konferenciji za novinare u Udruženju osiguravača Srbije.

U avgustu godina strada najveći broj ljudi, 62, a u oktobru 61, dok je u septembru 58, kazao je Arsov.

„Represivnim merama ne možemo poromeniti ovakvo stanje, zato su važne i edukacija i planske kampanje, rekao je on na konferenciji za novinare i dodao da je takođe važna infrasturktura kao i da vozilo bude bezbedno i sigurno, te jedan tehnički pregled godišnje nije dovoljan“, navodi on.

Kao rezlultat pojačane policijske aktivnosti otkriveno je deset odsto više prekršaja koji se odnose na prekoračenje brzine, upotrebu mobilnih telefona, upotrebu pojaseva.

Na konferenciji je rečeno i da pisanje novinara o tome da je neka „zvezda“ uhvaćena kako vozi 240 kilometara na sat ugrožavaju živote.

Takve neistinite vesti, o nasliničkoj vožnji imaju negativan efekat i negativne posledice, rekao je Arsov.

Zamenik načelnika Saobraćajne policije Boban Milinković podsetio je da je alkohol uz prekoračenje brzine najveći uzrok posledica koje se događaju saobraćaju.

On je upozorio i na one koji voze bez odgovarajuće dozvole ili bez dozvole.

U 2018. pijani vozači izazvali su 11 odsto nezgoda, rekao on je i dodao da je dobro što je broj onih koji voze pod uticajem alkohola u poslednje četiri godine smanjen sa 16 na 14 odsto.

Iako, to smanjenje od dva odsto ne izgleda kao veliko, to je značajan pomak jer je to znači 200 – 300 saobraćajnih nezgoda manje, i što je navjažnije 10 poginulih i 300 povređenih manje, rekao je on i dodao da kada u saobraćaju ne bi bilo onih koji ne bi smeli da budu broj nesreća bi bio manji za 25 odsto.

Milinkovic je naglasio i da veliki broj nezgoda prouzrokuju osobe koje ne bi smele da se nadu u saobracaju – oni bez vozacke dozvole, ili sa dozvolom za neodgovarajucu kategoriju.

Generalni sekretar Udruženja osiguravaca Srbije Duško Jovanović upozorio je na cinjenicu da vozaci koji pijani uzrokuju nesreće sa poginulim ili povredenim moraju posle osiguravajućem društvu da regresno nadoknade odštetu, ili članovi njihove porodice.

Dodao je da je nedavno isplaćena odšteta od 370.000 evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana