OIK u Srebrenici obustavila rad Tanjug

Objavljeno: 05.10.2016. 12:53 Izmenjeno: 05.10.2016. 12:53

Opštinska izborna komisija u Srebrenici obustavila je rad zbog navodnog pritiska.

Opštinska izborna komisija u Srebrenici obustavila je rad zbog navodnog pritiska.

 

Grujičić očekuje da će prebrojavanje trajati do petka

Zajednički kandidat srpskih stranaka u RS Mladen Grujičić izjavio je da očekuje da će glasovi iz Srebrenice biti prebrojani do petka.

„Ne mislim da će taj rok biti ispoštovan i za glasove koji dolaze izvan Srebrenice“, rekao je Grujičić.

Prema njegovim rečima, situacija u Srebrenici je najnormalnija, a nepotrebna prašina se diže umedijima.

„Mi svi zajedno treba ovde da živimo i osle izbora. Bio sam u školi gde je takođe sve u redu“, kazao je za N1 Grujičić.

Za Specijalne jedinice u zgradi gde se nalazi izborni materijal je, kaže, čuo u medijima.

Grujičić je, inače, u velikoj prednosti u odnosu na svog protivkandidata aktuelnog gradonačelnika Ćamila Durakovića, koga podržavaju bošnjačke stranke.

No, preostalo je da se još prebroje glasovi dijaspore i osoba koje glasaju u odsustvu, kojih ukupno 3.300, a na pet biračkih mesta od ukupno 27 u Srebrenivi CIK je odobrio ponovno prebrojavanje glasova.

 

Odobreno ponovno brojanje glasova na pet mesta u Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora, javili su banjalučki mediji.

„Riječ je o biračkim mestima na kojima nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata, bez otvaranja vreća“, pojasnila je portparolka CIK-a Maksida Pirić, za Srnu.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i da se ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

Pripadnici Centra javne bezbednosti Bijeljina čuvaju izborni materijal u Srebrenici još od njegovog dopremanja u grad uoči lokalnih izbora sve dok ne bude upućen u Centralnu izbornu komisiju , rekla je portparol CJB Bijeljina Akleksandra Simojlović.

„Policijski službenici CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica nalaze se u zgradi opštine Srebrenica gde obezbeđuju izborni materijal s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti“, navela je Simojlovićeva.

Ona je istovremeno negirala tvrdnje člana CIK Suada Arnautovića da izborni materijal čuva Specijalna jedinica MUP RS.

 

Bjeljinska policija u OIK Srebrenica radi bezbednosti

Policijski službenici Centra javne bezbedosti Bijeljina – Jedinica za podršku i policijski službenici Policijske stanice Srebrenica, nalaze se u zgradi Opštine Srebrenica gde obezbeđuju izborni materijal, a sve u cilju održavanja povoljnog stanja bezbednosti, saopšteno je iz bijeljinskog CJB.

„Policijski službenici obezbjeđuju izborni materijal od kad je on stigao u Srebrenicu i tako će biti sve dok isti ne ode u Centralnu izbornu komisiju“, navodi se u saopštenju.

Iz CJB poručuju da zahvaljujući policiji Republike Srpske, koja je prisutna 24 sata na području Srebrenice za vreme izbora a i nakon njih nije zabeležen ni jedan incident, niti narušavanje javnog reda i mira.

Napominju i da se pripadnici policije ni na koji način ne mešaju u izborni proces, već osiguravaju da ne dođe do narušavanja stanja bezbednosti.

CJB Bjeljina se oglasio nakon što je član CIK Suad Arnautović kazao je da „se u Srebrenici od juče čudne stvari dešavaju i da je Opštinska izborna komisija pod pritiskom“.

 

Arnautović: Specijalci RS u srebreničkom OIK

Specijalna policija MUP-a Republike Srpske ušla je u zgradu gde se nalazi izborni materijal, tvrdi član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović, a portparolka CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović kaže da je u pitanju preventiva zbog narušavanja bezbednosti.

„Želim da vas obavestim da sam upravo saznao da je Specijalna policija MUP-a RS ušla u prostorije Opštinske komisije u Sebrenici, da je pod njihovom kontrolom izborni materijal, da se od juče čudne stvari dešavaju i da je Opštinska izborna komisija pod pritiskom“, kazao je Arnautović, prenela je reginalna N1TV.

Simojlović u izjavi za N1 je kazala da se pripadnici MUP-a nalaze u zgradi kako „ne bi došlo do narušavanja stanja sigurnosti“.

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i ponovo prebroje listići i uporede rezultati.

Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora.

„Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom i smatram da bi javnost, u najmanju ruku, trebala da se uključi da vidimo o čemu se radi“, rekao je Arnautović i dodao:

„Mi još uvek nemamo službenih informacija o tim detaljima i ja sam u svoje ime izašao da vas obavestim. Mi trenutno imamo sednicu Kolegijuma. Nisam ovlašćen iz CIK-a da dajem bilo kakve zvanične izjave, ali želim kao pojedinac da obavestim javnost o ovim događajima“, kazao je Arnautović.

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.879 glasova, sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine (SO) Srebrenica imaju 3.334 glasa.

Duraković ima 1.631 glas do sada, a sve partije koje su ga podržale u trci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

Trenutno su za načelnika opštine Srebrenica prebrojana 23 od 27 biračkih mesta u toj opštini, dok su za SO Srebrenica prebrojana dva biračka mesta manje, odnosno 21 od njih 27.

Rok za dospeće glasova poštom iz dijaspore je istakao u ponoć.

Ukupno pravo glasa u odsustvu i onih koji glasaju poštom ima oko 3.300 građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 28°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana