Oficirima VS mačevi i sablje povodom završetka usavršavanja Tanjug, Studio B

Objavljeno: 05.07.2019. 19:56 Izmenjeno: 05.07.2019. 19:56

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Aleksandra Vučića i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručili su srednjevokovne mačeve i sablje polaznicima 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficirima 62. klase Generalštabnog usavršavanja.

Na svečanosti povodom završetka školovanja u Skupštini Srbije, Vulin je trećem u rangu, potpukovniku Veroljubu Vučkoviću, uručio oficirsku standardnu sablju, drugom u rangu potpukovniku Sretenu Kovačeviću oficirsku posrebljenu sablju i prvom u rangu Vladimiru Ušljebrku pozlaćenu oficirsku sablju.Oni su trojica najbolje rangiranih polaznika 8. klase.

Vulin je, obraćajući se polaznicima u ime predsednika Vučića, čestitao na rezultatima i izrazio veliku zahvalnost za to što su svoj život posvetili vojsci i očuvanju bezbednosti zemlje.

Zahvalio je i njihovim porodicama, koje su ih strpljivo podržavale i imale razumevanja za njihov poziv.“Vojska Srbije je danas jača za ono što ne može da omogući nijedan budžet, jača je za čestite, hrtabre, dostojanstvene ljude koji su rešeni da svoje živote ugrade u temelje slobode srpskog naroda“, naveo je Vulin.

Istakao je da je Srbija jača za novu generaciju oficira koji iznad svega vole slobodu i kojima može na brigu da preda narod, decu, zemlju.

Prema njegovim rečima, srpski narod je kroz svoju istoriju, koju je karakterisala uporna i grčevita borba za slobodu, uvek bio uz svoju vojsku i to češće nego uz državu, jer bilo je godina, kaže, kada državu nismo imali.“Ali, vojsku smo uvek imali ili želeli da je imamo. Tako je bilo u Prvom i Drugom svetsku ratu, tako je bilo u ratovima mnogo pre koji su sada već zaboravljeni, tako je bilo u građanskim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, tako je bilo za vreme NATO agresije – srpski narod se uvek zbijao uz svoju vojsku“, kazao je Vulin.

Ministar je istakao da je srpski narod uvek znao da i kada ostane bez zaštite države, međunarodnog prava koje je, navodi, mučki ubijeno 1999. godine, ostaje njegova vojska koja će da brine o njemu.

„Jer tamo gde je srpska vojska tamo je red, pravda, zakon, tamo gde je srpska vojska nema nepravde, kukavičluka, zločina“, istakao je Vulin i dodao da svi drugi mogu da izdaju, svi mogu da odu, svi prijatelji mogu da postanu neprijatelji, samo je vojska uvek tu.

Kako je rekao, srpski narod je za mir spreman da učini gotovo sve, ali za slobodu je spreman da uradi baš sve i to kako u prošlosti, tako i danas.

„Evo i danas kada čitav svet upadljivo zagljušujuće ćuti na najave formiranja velike Albanije, kidanje Balkana i ponovnog hranjenja velikog zla velike Albanije srpskom zemljom i srpskim ljudima, dok čitav svet ćuti kao da ne razume kako se zlo sprema ne samo srpskom narodu, već i svim drugim na Balkanu, srpski narod nema uz koga drugog da se pouzda i na šta da se osloni osim na političko jedinstvo Srba ma gde oni žive i u svoju Vojsku“, naveo je.

Podsetio je da je predsednik Vučić rekao da se više nikada neće ponoviti ni Jasenovac, ni Jadovno, ni martovski pogrom, ni strašni zločin Oluja i istakao da je predsednik to rekao u ime svih pripadnika vojske Srbije i svih Srba ma gde oni živeli.

„To je bila i jeste poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako neka je čita i tumači kako hoće“, kazao je Vulin i dodao da se prijateljima radujemo i sami ih biramo, a neprijatelji nas traže i nađu bez naše krivice i volje.

U ratovima koje nismo tražili i koje nismo izazvali, kazao je Vulin, od ratova na prostoru bivše Jugoslavije i NATO bombardovanja, u ratovima u kojima nema krivice srpskog naroda niti naše države, srpski narod je bio uz svoju vojsku i vojska je bila uz svoj narod.

Među polaznicima koji su dobili srednjevekovni srpski mač su i v.d. sekretar Sekretarijata za poslove odbrane Grada Beogarda Darko Glavaš, kao i sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana